Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές, αβεβαιότητα για την ανάκαμψη - Στο -0,6% ο DAX - Αργία στη Wall

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές, αβεβαιότητα για την ανάκαμψη - Στο -0,6% ο DAX - Αργία στη Wall
Χαμηλός είναι ο όγκος των συναλλαγών, με τη Wall Street να παραμένει σήμερα κλειστή για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου
(upd) Υποτονικό είναι το κλίμα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να δέχονται ελεγχόμενες πιέσεις, καθώς επιμένει η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού.
Χαμηλός είναι ο όγκος των συναλλαγών, με τη Wall Street να παραμένει σήμερα κλειστή για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει πτώση 0,6% στις 12.538 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακή μεταβολή 1% στις 6.172 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι διαπραγματεύεται στις 5.005 μονάδες με μεταβολή -0,9%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει μεταβολή -0,6% στις 19.685 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.410 μονάδες με πτώση 1,2%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,2% παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. 
Οι μετοχές τεχνολογίας καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, ενώ οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών και των τραπεζών κατέγραφαν τη μεγαλύτερη πτώση.
Τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσαν αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, τον Ιούνιο του 2020 σημειώθηκε άνοδος κατά 4,8 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμενεν αύξηση κατά 3 εκατομμύρια θέσεις.
Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ εξακολουθεί να περιορίζει το θετικό κλίμα που δημιουργούν τα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς τα νέα κρούσματα που αφορούν την Πέμπτη 2 Ιουλίου ξεπέρασαν τα 50.000.

Συνεχίζεται η άνοδος για τις αγορές της Ασίας λόγω Wall και μάκρο - Στο +0,6% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +2%

Νέα κέρδη σημείωσαν σήμερα Παρασκευή (3/7) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά τα τελευταία θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,66% στις 22.292,3 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,42% στις 6.057,9 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,8% στις 2.152,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο +0,26% και τις 4.979,4 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στι Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +1% στις 25.388 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,88% και τις 11.909,1 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +2,01% στις 3.152,8 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,32% και τις 12.431,7 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street έκλεισε με νέα κέρδη, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο +0,52% και τις 10.207,63 μονάδες.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,36% στις 25.827,36 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος έκλεισε στο +0,45% και τις 3.130,01 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη χώρα σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνεχίστηκε για ακόμα έναν μήνα.
Ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες, έναντι 26,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Markit αποτελούν επί τα βελτίω αναθεώρηση σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη Ιουνίου, ενώ η μηνιαία μεταβολή του δείκτη ήταν η μεγαλύτερη που έχιε σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2007.
«Μέχρι η ζήτηση να αυξηθεί με σταθερό ρυθμό, μπορούμε να αναμένουμε μία αργή ανάκαμψη», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία της Ιαπωνία βρισκόταν ήδη σε ύφεση πριν το δεύτερο τρίμηνο και το 2020 ήταν μία οικονομική πρόκληση».
Όσον αφορά την σύνθετο δείκτη PMI, ο οποίος περιλαμβάνει και τον κλάδο μεταποίησης, αυτός διαμορφώθηκε στις 40,8 μονάδες, έναντι 27,8 μονάδων τον Μάιο, και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 37,9 μονάδες.
«Τα στοιχεία για τον δείκτη PMI του κλάδου υπηρεσιών της Ιαπωνίας κινούνται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον δείκτη παραγωγής να αυξάνεται κατά σχεδόν 20 μονάδες σε μηνιαία βάση, καθώς η λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει βελτιώσει την κοινωνική κινητικότητα και έχει ενθαρρύνει μία αργή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας», υπογράμμισε ο κ. Hayes.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «η ανάπτυξης δεν έχει επιστρέψει δυναμικά και τα περαιτέρω στοιχεία που βρίσκονται κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν ότι η ύφεση απλά μετριάζεται, όχι ότι τελειώνει».
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία η δραστηριότητα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών για τον Ιούνιο του 2020.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες, έναντι 55 μονάδων τον Μάιο του 2020, με τις συνολικές νέες παραγγελίες να αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2010 και τις νέες εξαγωγές να επεκτείνονται για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο.
Στον αντίποδα, ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση κατέγραψε οριακή επιβράδυνση σε μηνιαία βάση, καθώς ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοί τους αποχώρησαν εθελοντικά από τις θέσεις τους.
Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίης, διαμορφώθηκε στις 55,7 μονάδες, έναντι 54,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας την ενίσχυση της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
«Ο δείκτης δραστηριότητας PMI που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών αυξήθηκε περαιτέρω στο θετικό έδαφος, στις 58,4 μονάδες τον Ιούνιο, δείχνοντας μία επιταχυνόμενη ανάκαμψη στον κλάδο, καθώς η πανδημία του Covid-19 υποχώρησε στην Κίνα», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Caixin Insight Group, Wang Zhe, διευκρινίζοντας ότι «την τελευταία φορά που ο δείκτης σκαρφάλωσε σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Απρίλιο του 2010».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης