Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών - Στόχος η ηπιότερη ύφεση το 2020 - Δριμεία επίθεση Γεννηματά

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών - Στόχος η ηπιότερη ύφεση το 2020 - Δριμεία επίθεση Γεννηματά
Εγκαινιάζεται ο τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Νέα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

- Μηδενισμός της προκαταβολςή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του α΄εξαμήνου είναι κατά 35% μειωμένος από αυτόν του 2019
- Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από 30% έως 70%
- Μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ΄ τρίμηνο του έτους.
- Μισή προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ
- Εγκαινιάζεται ο τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις και χωρίς ταμειακή μηχανή.

«Εγκαινιάζουμε και τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής.
Θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους.
Θα καταβάλλεται βάσει του τζίρου Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου
Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Στόχος είναι να κάνουμε την ύφεση όσον το δυνατόν πιο ήπια, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.
«Μιλάμε για μια εξωγενή κρίση, πρωτοφανή.
Βρεθήκαμε εδώ λόγω ενός απροόπτου γεγονότος που θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε μια ύφεση που δεν έχει προηγούμενο από τη δεκαετία του '30.
Στόχος είναι να κάνουμε την ύφεση αυτή όσο το δυνατόν πιο ήπια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης, «βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για την ύφεση του 2020 είναι μια θεωρητική άσκηση.
Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι επιπτώσεις στο δεύτερο και τρίμηνο τρίμηνο του 2020 θα είναι δραματικές».
Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να επιμερίσουμε με τρόπο δίκαιο το βάρος μιας έκτακτης κρίσης.
Τελευταίος έχει την ευθύνη ο εργαζόμενος. Αν πιστεύετε ότι με μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
 Είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα που πήραν πολλές άλλες χώρες.
Δεν είπα προς Θεού ότι η κυβέρνηση αυτή είναι σοσιαλδημοκρατική.
Είμαστε κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση.
Εχω πει πολλές φορές ότι το πρώτο μας μέλημα κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και εισόδημα εργαζομένων.
Να μην κλείσουν ξενοδοχεία, να μην απολυθούν μόνιμα εργαζόμενοι. Να μην υπάρχει απώλεια στη σχέση εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
 Και απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, σημείωσε: Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσαστε υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά.
Καλό είναι, όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους. Η αναφορά μου σε μαγκάλια και συσσίτια δεν ήταν για εσάς. Το ερώτημα είναι να μην γίνετε εσείς σαν τους άλλους.
Ευχή και ελπίδα μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση.
Όσον αφορά το Ελληνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ανάπτυξη στην χώρα, καθώς 19 χρόνια μετά εκκινούν τα έργα στο Ελληνικό».
Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο να φτάσουμε στο σημερινό σημείο για το Ελληνικό.
Χάρη σε μια συστηματική δουλειά των συναρμοδίων υπουργείων, ξεκινά η επένδυση αυτή».
Η ελληνική οικονομία είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού, τον Απρίλιο του 2020 το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν θετικό, σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στην κριτική της κας Γεννηματά για το πρόγραμμα «Συνεργασία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κράτος ανέλαβε το κόστος εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
«Ήταν μια φαντασίωση μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το έκανε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Και διερωτήθηκε, τι είναι καλύτερο, να κλείσει τελείως μια επιχείρηση ή ένα πρόγραμμα που δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν το ανθρώπινο τους δυναμικό για να ξεπεράσουν την κρίση;
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά: Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Ο κ. Καμίνης αναγνώρισε ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο.
Θα θέλαμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης.
Προϋποθέτει ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια.
Με εσάς τουλάχιστον είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική, ποιοτική αντιπαράθεση.

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Ανεπαρκή τα μέτρα που πήρατε – Είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο της συζήτησης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» της επίκαιρης ερώτησης της κας.Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό για την οικονομία και την εργασία.
Η κα.Γεννηματά υποστήριξε ότι «υπάρχει κρίση στην οικονομία και την κοινωνία» ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε».
«Δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχει λεφτόδεντρο.
Παρουσιάσαμε έγκαιρα το ενδιάμεσο πρόγραμμα, που ήταν στοχευμένο και κοστολογημένο, με στόχο να μείνουν η οικονομία και η κοινωνία όρθιες.
Δεν μας ακούσατε.
Παντού βλέπω προβλήματα» είπε η κα.Γεννηματά.
«Είστε δέσμιος των συντηρητικών, είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας, που οδηγεί σε ερείπια, φτώχεια και λουκέτα» υπογράμμισε η κα.Γεννηματά, τονίζοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων πέρα από καθυστερημένα, είναι και ανεπαρκή.
«Δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οφείλατε να εξασφαλίσετε γενναία εργαλεία ρευστότητας.
Αφήσατε ασύδοτες τις τράπεζες να κάνουν κουμάντο και να βάζουν εμπόδια.
Δυσάρεστη εμπειρία το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εγκρίθηκαν μόλις 1 στις 10 αιτήσεις, κατώτερο των αναγκών το πρόγραμμα» ανέφερε η κα.Γεννηματά, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να μειώσει το ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση στο 6%.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Νέο στοχευμένο πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών που στροβιλίζονται στη δίνη του κορωνοϊού ανακοινώνει από το βήμα της βουλής σήμερα 3 Ιουλίου 2020 ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την βεντάλια των παρεμβάσεων στην οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θερινό πακέτο θα περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος για τα νομικά πρόσωπα, βελτιώσεις στο πρόγραμμα για την εκ περιτροπής εργασία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες και ενίσχυση του τουρισμού και γεωγραφικών περιοχών που πλήττονται από την κρίση.

Ειδικότερα τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός προβλέπουν:     

1.ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ:

Μείωση έως και 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπόρους αυτοαπασχολούμενους  και επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου μηχανισμού κλιμακωτής μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με το χτύπημα που έχουν δεχθεί από την πανδημία.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική για όσους έχουν φέτος οριακά κέρδη ή ζημίες και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους στοιχείων.
Για τον προσδιορισμό της φετινής προκαταβολής φόρου λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για το τζίρο και τον ΦΠΑ το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους προκειμένου να ενταχθούν στα διαφορετικά μέτρα στήριξης τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί.
Επιπλέον, η εν εξελίξει διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα λειτουργήσει συμπληρωματικά για το εύρος της παρέμβασης.
Ωστόσο η προκαταβολή φόρου στο 100% θα ισχύσει μόνο για όσους βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση λόγω πανδημίας.

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ:

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και την αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι ο δεύτερος γύρος της μείωσης των εισφορών μετά τις 0,90 ποσοστιαίες μονάδες του Ιουνίου θα υλοποιούνταν το 2021 αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει το χρόνο εφαρμογής.
Στρατηγικός στόχος είναι οι εισφορές  να μειωθούν συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην τετραετία

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»:

Ενίσχυση των κινήτρων για την ένταξη των εργοδοτών στο πρόγραμμα «Συνεργασία» με αύξηση του ποσοστού επιδότησης των εισφορών και επιμήκυνση της διάρκειας κάλυψης τους από το κράτος.
Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η κρατική επιδότηση που σήμερα είναι 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι που μισθού θα αυξηθεί στο 70%-80%.
Επιπρόσθετα η διάρκεια της επιδότησης που λήγει στις 31 Ιουλίου αναμένεται να επεκταθεί ακόμα και έως το Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του μηχανισμού να παραταθεί και μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς όποια επιχείρηση έχει μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20%, θα μπορεί να εντάξει τους πλήρως απασχολούμενους στον μηχανισμό «Συνεργασία» μειώνοντας τις ώρες εργασίας και τις αμοιβές τους έως 50%.
Το κράτος θα καλύπτει το 60% της μείωσης των αμοιβών τους, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου.
Το υπόλοιπο 40% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται θα τα αναλάβει ο εργοδότης.
Επίσης, ο εργοδότης θα καταβάλλει κανονικά τις εισφορές που του αναλογούν στο νέο, μειωμένο μισθό που θα λάβει ο εργαζόμενος.

4.  ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ:

Πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και γεωγραφικών περιοχών. Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα χορηγηθούν φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις.
Την επόμενη εβδομάδα όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει η εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης