Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Απώλειες 141 δισ. δολ. στην αμερικανική οικονομία το α' εξάμηνο του 2020 λόγω κορωνοϊού

tags :
Fed: Απώλειες 141 δισ. δολ. στην αμερικανική οικονομία το α' εξάμηνο του 2020 λόγω κορωνοϊού
Ο κορωνοϊός δημιούργησε μια δυστοπική οικονομική πραγματικότητα, επισημαίνει αξιωματούχος της Fed του Κλίβελαντ
Απώλειες ρεκόρ ύψους 141 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέγραψε η αμερικανική οικονομία λόγω κορωνοϊού το 2020, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Fed του Κλίβελαντ των ΗΠΑ, Stephan D. Whitake.
Τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, τα πράγματα είναι δύσκολα – αν και λίγο καλύτερα σε σχέση με την κατάσταση που είχαν πολλοί αναλυτές προβλέψεις και φοβούνταν.
Οι εταιρείες αναφέρουν κέρδη καλύτερα από τα αναμενόμενα, ενώ δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας.
Από την άλλη, τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής προσέφεραν χείρα βοηθείας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο στις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Οι οικονομικοί παράγοντες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα προετοιμάζονται για μια μακράς καύσεως, επώδυνη περίοδο.
Η χώρα είναι αγκιστρωμένοι ακόμη στο αγκάθι της πανδημικής κρίσης, με την κατανάλωση και τα φορολογικά έσοδα να μειώνονται συνεχώς.
Ακόμη και ροές εσόδων που θεωρούνται σταθερές, όπως τα τέλη για τα αεροδρόμια, τα διόδια, τα τέλη εισιτηρίων και ούτω καθ’ εξής γνωρίζουν ραγδαία πτώση.
Ο αξιωματούχος της Fed του Κλίβελαντ, Stephan D. Whitaker δημοσίευσε μια νέα ανάλυση για το πόσο κακή είναι η κατάσταση για τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις.
Ο Whitaker εκτιμά κατά το οικονομικό έτος 2020 –έως τις 30 Ιουνίου– ότι έχουν απολεσθεί έσοδα 141 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις εκτιμήσεις του αξιωματούχου της Fed κατά το οικονομικό έτος 2020, καθώς και δύο σενάρια για το 2021:
Μια «αργή ανάκαμψη», παρόμοια με τα χρόνια μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2007-2009 και ένα αποτέλεσμα «δεύτερου κύματος κρουσμάτων».
(Η ανάλυση του Whitaker περιλαμβάνει επίσης υπολογισμούς για ένα σενάριο ανάκαμψης σχήματος V.)
Image
Πιο συγκεκριμένα, ο Whitaker εκτιμά ότι οι πολιτείες θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες από 59 δισεκατομμύρια δολάρια σε 350 δισεκατομμύρια δολάρια την ερχόμενη οικονομική χρήση. Γιατί το φάσμα είναι τόσο ευρύ;
Ορισμένες πολιτείες έχουν δημιουργήσει κεφαλαιακά μαξιλάρια.
Ωστόσο, αυτά τα κεφάλαια ποικίλλουν, ενώ σίγουρα δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν ως ομπρέλα για μια νέα, ανάλογη καταιγίδα, όπως αυτή που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2020.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί ότι οι αριθμοί τα πολιτειακά χρηματοοικονομικά δεδομένα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλους τομείς του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Όταν τα κράτη και οι ντόπιοι μειώνουν τον προϋπολογισμό τους, αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα των περισσότερων Αμερικανών:
Από σχολεία, βιβλιοθήκες, επισκευή οδών, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, διάθεση απορριμμάτων έως τα μέσα μεταφοράς κ.ά.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι διαπιστώνεται τεράστια ανισότητα μεταξύ των πολιτειών.
Σε ορισμένες περιφερειακές οικονομίες, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν εξίσου καταστροφική, αν όχι περισσότερο, με την κρίση του κορωνοϊού.
Η ανάλυση του Whitaker λαμβάνει υπόψη πηγές εσόδων, όπως φόρους πωλήσεων, διόδια, τέλη στάθμευσης, έσοδα λαχειοφόρων αγορών κ.ά.
Αν μη τι άλλο, η πραγματική οικονομία στις ΗΠΑ υποφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης