Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθεί η κινεζική οικονομία από τις αμερικανικές κυρώσεις

Rabobank: Δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθεί η κινεζική οικονομία από τις αμερικανικές κυρώσεις
Οι αμερικανικές κυρώσεις σε επιχειρήσεις και τράπεζες στη Χώρα του Δράκου βυθίζουν την κινεζική οικονομία
Δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθεί η κινεζική οικονομία από τις αμερικανικές κυρώσεις, υποστηρίζει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, αναφορικά με τις σινοαμερικανικές σχέσεις και την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, η Γερουσία ψήφισε το αντίστοιχο νομοσχέδιο.
Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος Trump έχει δέκα ημέρες για να το υπογράψει.
Διαφορετικά, καθίσταται νόμος ούτως ή άλλως.
Όπως σημειώνει το Bloomberg: «Ο νόμος δίνει στις αμερικανικές τράπεζες περίοδο χάριτος για να σταματήσουν να συναλλάσσονται με οντότητες και άτομα που το Υπουργείο Εξωτερικών αποφασίζει ότι παραβαίνουν τη διεθνή νομιμότητα».
Μετά από αυτήν την περίοδο, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επιβάλει ποικίλες κυρώσεις σε αυτά τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ανώτατων στελεχών να εισέλθουν στις ΗΠΑ και τον περιορισμό της δυνατότητας συμμετοχής σε συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις θα ισχύουν τόσο για τις κινεζικές τράπεζες όσο και για τις κινεζικές θυγατρικές των αμερικανικών τραπεζών.
Ως εκ τούτου, οι μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση σε δολάρια.
Αυτό εκ των πραγμάτων αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τις κινεζικές εταιρείες και το Πεκίνο, το οποίο θα πρέπει να αναζητήσει φόρμουλα για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους και τις εξαγωγές.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει απάντηση για το πώς η Κίνα θα μπορέσει να αποφύγει τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι αμερικανικές κυρώσεις.
Συγχρόνως, την Πέμπτη 2 Ιουλίου, η Daily Mail αποκάλυψε, με απλά μαθηματικά, ότι αν 500.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ εγκατέλειπαν την πόλη παίρνοντας μαζί τους 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ, τότε ceteris paribus όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα από του Χονγκ Κονγκ θα εξανεμίζονταν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επανειλημμένα δηλώνουν ότι δεν θα επιβάλλουν κεφαλαιακούς ελέγχους.
Όμως, τι θα γίνει στην περίπτωση που 2,9 εκατ. κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θελήσουν να επωφεληθούν από την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης να τους προσφέρει ιθαγένεια;
Στο μεταξύ, πλησιάζει η 4η Ιουλίου, εθνική εορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες έχουν και άλλους λόγους για να πανηγυρίζουν.
Πρώτα από όλα για τις θέσεις εργασίας, που έσπασαν κάθε ρεκόρ, καθώς αυξήθηκαν κατά 4,8 εκατομμύρια.
Ωστόσο, το ισοζύγιο επηρεάζεται και από το 1,4 εκατομμύριο αιτήσεις για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας.
Και, δυστυχώς, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού προοιωνίζονται νέο γύρο δυσάρεστων καταστάσεων.
Φυσικά, το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο κορωνοϊός.
Τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται – 55.000 νέες μολύνσεις μόλις σε μία ημέρα.
Όπως επιμένει να επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), εάν αυτός ο αριθμός δεν μειωθεί, οι οικονομικοί δείκτες δεν πρόκειται να βελτιωθούν.
Όχι ότι αυτό έχει σημασία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς αυτές είναι πλήρως αποσυνδεδεμένες από τον υπόλοιπο κόσμο.
Περισσότερα κρούσματα ισοδυναμούν με περισσότερα δωρεάν χρήματα.
Από την άλλη, λιγότερα κρούσματα σημαίνουν λιγότερα δωρεάν χρήματα.
Διαφορετικά, οι αγορές θα παρουσιάσουν κάμψη.
Και καθώς δεν γίνεται να πέσουν, προ των πυλών είναι και άλλα πακέτα στήριξης.
Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τη γερμανική Bουλή, που αποφάνθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.
Ωστόσο, όλες αυτές οι ενέργειες από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αποτελούν ακραία στρέβλωση της πραγματικότητας.
Να σημειωθεί πως δεν έχει υπάρξει ακόμη σαφής διευθέτηση των πληθωριστικών πιέσεων, της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και, βέβαια, της εύρεσης θεραπείας για τον κορωνοϊό.
Την ίδια στιγμή, άδοξα έληξε άλλος ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετά το Brexit εποχή, ενώ η Βρετανία γιορτάζει στις 4 Ιουλίου, και αυτή, το «άνοιγμα» της οικονομίας, με την ελπίδα ότι κρούσματα του κορωνοϊού δεν θα αυξηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης