Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση δεν βλέπει θετικά την bad bank - Ο Στουρνάρας επιχείρησε να επιβάλλει υποδιοικητή στην ΤτΕ αλλά απορρίφθηκε

Η κυβέρνηση δεν βλέπει θετικά την bad bank - Ο Στουρνάρας επιχείρησε να επιβάλλει υποδιοικητή στην ΤτΕ αλλά απορρίφθηκε
Να σημειωθεί ότι και επενδυτικοί οίκοι, που αρχικά αντιμετώπιζαν πιο θετικά την λύση της bad bank κατανοούν τώρα ότι δεν είναι υλοποιήσιμη ιδέα.
Μπορεί ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος Σπύρος Παντελιάς να συνεχίζει τις διεργασίες για την σύσταση bad bank δηλαδή κακής τράπεζας, ωστόσο στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι όλα αυτά είναι πειραματισμοί υψηλού ρίσκου.
Την ίδια στιγμή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επ΄ αφορμή την λήξη της θητείας του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννη Μουρμούρα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, επιχείρησε να προτείνει στην κυβέρνηση πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει αλλά η πρόταση του απορρίφθηκε.
Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας διοικητής της ΤτΕ προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Μουρμούρας υποδιοικητής της ΤτΕ προερχόμενος από την ΝΔ έχουν τεταμένες σχέσεις.
Πάντως αποτελεί ερωτηματικό το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση ανανέωσε την θητεία Στουρνάρα στην διοίκηση της ΤτΕ για 6 χρόνια, ούτε τη πρόταση για bad bank αντιμετωπίζει θετικά, ούτε και τις εισηγήσεις για αντικατάσταση Μουρμούρα με πρόσωπο της αρεσκείας Στουρνάρα.

Τι πραγματικά συμβαίνει με την bad bank;

Η σύσταση εταιρίας asset management που θα διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών – ως πρόταση της ΤτΕ – έχει ξεκινήσει με στόχο όπως διατείνεται η κεντρική τράπεζα να έχει ολοκληρωθεί Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2020.
Ήδη έχουν προσληφθεί 3 εταιρίες ορκωτών ελεγκτών για οργανωτικά, φορολογικά και στρατηγικά θέματα ενώ πραγματοποιούνται επαφές με ξένους επενδυτικούς οίκους Blackrock, HSBC, Goldman Sachs για πρόσθετη παροχή τεχνογνωσίας.
Ωστόσο με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θετικά το σχέδιο της bad bank.
Στην αρχή θεωρούσε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση μαζί με το πρόγραμμα Ηρακλής.
Στην πορεία όμως διαπίστωσε ότι θα υποστεί μεγάλης κλίμακας ζημία και λόγω του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης αλλά και λόγω της απόκλισης μεταξύ αγοραίων τιμών και τιμών που έχουν εγγραφεί τα προβληματικά δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Εκτιμάται ότι η ζημία που θα κληθεί να επωμιστεί το ελληνικό δημόσιο θα είναι 7 με 8 δισεκ. και εφόσον
1)Επιτραπεί τελικά να συσταθεί bad bank;
2)Προχωρήσουν όλες οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής
3)Διαμορφωθούν τα προβληματικά ανοίγματα σε 35-40 δισεκ. από 71 δισεκ. στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2020.
Με δεδομένο ότι η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει απορρίψει σχέδια μεταφοράς DTC καθώς θα ανοίξει ένα τεράστιο θέμα αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στην Ευρώπη και ειδικά στις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης είναι απίθανο να εγκριθεί bad bank με μεταφορά DTC.
Άρα το μεγάλο ερώτημα παραμένει ποιος θα επενδύσει 7-8 δισεκ. και ποια θα είναι στο τέλος οι ζημία για τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών.
Πάντως στην κυβέρνηση έχουν κατανοήσει ότι το εγχείρημα της bad bank δεν μπορεί να υλοποιηθεί, θα βάλει σε περιπέτειες την κυβέρνηση, τους φορολογούμενους και τις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι και επενδυτικοί οίκοι, που αρχικά αντιμετώπιζαν πιο θετικά την λύση της bad bank κατανοούν τώρα ότι δεν είναι υλοποιήσιμη ιδέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης