Μπορεί Γερμανία και Commission να δηλώνουν αισιόδοξοι για το Ταμείο Ανάκαμψης στις 17 Ιουλίου… αλλά η συμφωνία δεν θα κλειδώσει πριν τις 15 Οκτωβρίου

Μπορεί Γερμανία και Commission να δηλώνουν αισιόδοξοι για το Ταμείο Ανάκαμψης στις 17 Ιουλίου… αλλά η συμφωνία δεν θα κλειδώσει πριν τις 15 Οκτωβρίου
Η ουσία πάντως είναι ότι έως σήμερα συμφωνία δεν έχει υπάρξει και όπως αναφέρουν ορισμένοι το πιθανότερο να μην υπάρξει συμφωνία στις 17 Ιουλίου αλλά στις 15 Οκτωβρίου 2020.
Η αρχική προσδοκία έχει μετατραπεί σε προβληματισμό με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εάν χαθεί η ευκαιρία στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 όλα θα μετατεθούν για 15 και 16 Οκτωβρίου 2020.
Στο σενάριο αυτό οι εκταμιεύσεις των κεφαλαίων θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2021 δηλαδή 9-10 μήνες αργότερα από σήμερα που θεωρείται πολύ μεγάλο διάστημα.
Ποιες είναι οι νέες παραδοχές;
Η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος που έχει αναλάβει την 6μηνη προεδρία της ΕΕ αναφέρει ότι πηγαίνει στις 17 και 18 Ιουλίου στην Σύνοδο Κορυφής για να επιτύχει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ.
Η von der Leyen η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επίσης δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία στις 17 Ιουλίου.
Ωστόσο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Rutte συνεχίζει να δηλώνει άνετος… δεν υπάρχει βιασύνη, ο Ιούλιος είναι σύντομο διάστημα δεν υπάρχει λόγος για τόση βιασύνη δήλωσε στις 3 Ιουλίου 2020.
Η Ολλανδία είναι μια από τις 4 βασικές χώρες που αντιδρούν για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εν τω μεταξύ έχουν υπάρξει προτάσεις για να καμφθεί η αντίδραση των 4 χωρών που αντιδρούν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία και Δανία
-Να μειωθεί το ύψος του προϋπολογισμού της ευρωζώνης
-Να αξιολογηθούν νέα κριτήρια για την παροχή δανείων και επιδοτήσεων πέραν από την ανεργία του 2019 και τις επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες από τον κορωνοιό.
Η ουσία πάντως είναι ότι έως σήμερα συμφωνία δεν έχει υπάρξει και όπως αναφέρουν ορισμένοι το πιθανότερο να μην υπάρξει συμφωνία στις 17 Ιουλίου αλλά στις 15 Οκτωβρίου 2020.
Βέβαια στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί εκ του σύνεγγυς μεταξύ ευρωπαίων αρχηγών θα υπάρξουν πολλές προτάσεις είτε για μείωση των επιδοτήσεων σε σχέση με τα δάνεια, είτε ακόμη και αλλαγές στα ποσά που θα χορηγηθούν σε κάθε χώρα.
Το πιθανότερο πάντως σενάριο είναι ότι η αρχική πρόταση 66% επιδοτήσεις στα 750 δισεκ. και 33% δάνεια δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί.

1)Οι χώρες που αντιδρούσαν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία Φινλανδία και Δανία δεν έχουν αλλάξει.
Η Ουγγαρία που είχε εκφράσει αντιρρήσεις, αναφέρει ότι στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ζητάει αλλαγή των κατανομών στα κεφάλαια.

2)Το βασικό σενάριο που ήταν 750 δισεκ. εκ των οποίων 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. θα αλλάξει με πιθανό μείγμα όχι το 55% επιδοτήσεις και 45% δάνεια αλλά 50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. ευρώ.
Στο σενάριο αυτό προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα γιατί θα αυξηθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στα κράτη της ευρωζώνης.

3)Θα αλλάξει η κατανομή των κεφαλαίων και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να αδικηθεί η Ελλάδα και αντί να λάβει 32 δισεκ. να πάρει 24 ή 25 δισεκ. σε βάθος 4ετίας.
Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα θα λαμβάνει 6,25 δισεκ. ετησίως αντί 8 δισεκ. με την μορφή 3,12 δισεκ. δάνεια και 3,12 δισεκ. επιδοτήσεις.
Ως γνωστό η Commission είχε χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά κλειδιά κατανομής όπως ανεργία και κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.α. και ζητούνται αλλαγές γιατί κάποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την Πανδημία.

4)Θα συσταθεί μια επιτροπή στην οποία ρόλο θα έχει και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης η οποία θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιεί κάθε χώρα.
Κάθε χώρα θα συντάξει σχέδιο Ανάκαμψης που θα περιγράφει αναλυτικά όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα συντελεστούν από το 2020 έως το 2024.
Θα υπάρχει μηχανισμός πέναλτι κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις όπως ακύρωση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται μάλλον μια φορά τον χρόνο επιτόπια παρακολούθηση της προόδου από τον μηχανισμό ελέγχου, δηλαδή μια φορά τον χρόνο θα έρχεται η επιτροπή στην Ελλάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο ενώ θα συντάσσονται δύο εκθέσεις προόδου κάθε χρόνο πριν από την εκταμίευση κάθε δόσεις… πλην της πρώτης δόσης.

5)Υπάρχουν σκέψεις και όχι αποφάσεις – πιθανόν να μην περάσει αυτή η πρόταση – εάν τελικώς κριθεί αναγκαίο στο α΄ τρίμηνο του 2021 να συσταθεί ευρωπαϊκή bad bank μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν να δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά μόνο για τα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της ύφεσης.
Με βάση ορισμένες παραδοχές σε σύνολο 550 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ευρώπη τα νέα NPEs μπορεί να φθάσουν στα 80 με 100 δισεκ. το μέγιστο εκ των οποίων 30 δισεκ. στην Ιταλία και 6 με 8 δισεκ. στην Ελλάδα.

6)Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχουν δύο δόσεις ετησίως Ιανουάριο και Ιούνιο κάθε έτους με εξαίρεση το 2021 όπου θα δοθούν τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021 και Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021.

7)Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χώρες που αντιδρούν έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων πέραν της αλλαγής της κατανομής μεταξύ δανείων και επιδοτήσεων να μην υπάρχει στα δάνεια κοινό επιτόκιο – τάσσονται κατά της έμμεσης αμοιβαιοποίησης χρέους – αλλά να λαμβάνεται υπόψη ένας παράγοντας όπως η απόδοση του 10ετούς ομόλογου που είναι και σημείο αναφοράς ή benchmark.
H Γερμανία θα δανείζεται στο -0,40% και η Ελλάδα στο 1,44% με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.
Μπορεί η Commission να δανείζεται με κοινό επιτόκιο από τις αγορές κάθε χρόνο θα δανείζεται 180 δισεκ. και θα δανίζει με αρνητικό  την Γερμανία λόγω των αρνητικών επιτοκίων αλλά θα χάνει από την Ελλάδα λόγω του θετικού επιτοκίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS