Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ζητεί τη συμμετοχή της Κίνας σε μία διευρυμένη σύνοδο κορυφής των G7

Η Ρωσία ζητεί τη συμμετοχή της Κίνας σε μία διευρυμένη σύνοδο κορυφής των G7
«Χωρίς την Κίνα, είναι απλώς αδύνατο να συζητήσουμε θέματα στον σύγχρονο κόσμο» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Η Ρωσία δεν βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΆ σχετικά με τον πιθανό ρόλο της σε μια διευρυμένη σύνοδο κορυφής των G7 αργότερα το 2020, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov το Σάββατο (4/7/2020), επιμένοντας πως η Κίνα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί στη συνάντηση.
Τα σχόλιά του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS αντιστάθμισαν εκείνα του John Sullivan, πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, ο οποίος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον «συνεργάζεται με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και με τις άλλες κυβερνήσεις των G7 για το εάν υπάρχει κατάλληλος ρόλος για τη Μόσχα στη συνάντηση».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump βλέπει με θετικό μάτι την επιστροφή της Ρωσίας στους G7, από τους οποίους είχε αποκλειστεί μετά την  προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
«Η κοινή λογική» απαιτεί να καλέσουμε τον πρόεδρο Putin στην ομάδα των πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου, είχε δηλώσει ο Trump τον Ιούνιο.
Πάντως άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Γαλλίας αντιτάσσονται στην επιστροφή της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Ryabkov, η απουσία της Κίνας από μια διευρυμένη σύνοδο κορυφής των G7 θα καθιστούσε αδύνατη τη συζήτηση διεθνών θεμάτων.
«Η ιδέα αυτής της διευρυμένης συνόδου των G7 είναι λανθασμένη επειδή δεν είναι σαφές πώς σχεδιάζουν οι διοργανωτές αυτής της πρωτοβουλίας να αντιμετωπίσουν τον κινεζικό παράγοντα», ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Χωρίς την Κίνα, είναι απλώς αδύνατο να συζητήσουμε θέματα στον σύγχρονο κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Trump τον Μάιο 2020 ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τη σύνοδο κορυφής των  G7 έως τον Σεπτέμβριο ή και αργότερα ενώ επεκτείνει τη λίστα των προσκεκλημένων ώστε να συμπεριλάβει την Αυστραλία, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία.
Η Αυστραλία ήδη αποδέχθηκε την πρόσκληση των ΗΠΑ για συμμετοχή στη σύνοδο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης