Αναστασιάδης: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες – Πρωτοβουλίες από Ε.Ε και ΗΠΑ προς την Τουρκία

Αναστασιάδης: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες – Πρωτοβουλίες από Ε.Ε και ΗΠΑ προς την Τουρκία
«Δεν έχει άλλη επιλογή η Ευρώπη από τα το είναι πιο ενεργός στη στήριξη και ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις για αποτροπή των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας όπως καταγράφονται», σύμφωνα με τον Ν. Αναστασιάδη
Κρίσιμες θεωρεί τις επόμενες ημέρες όσον αφορά την ανάδειξη πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων ενεργειών από πλευράς Ε.Ε. και ΗΠΑ προς την Τουρκία, έτσι ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κρίση, δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα «Καθημερινή»,  απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με φόβους για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, λόγω και των τουρκικών διακηρύξεων για γεώτρηση ανοικτά της Κρήτης τονίζει ότι «η συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση είναι άριστη και πολυεπίπεδη.
Υπάρχει συντονισμός μέσα από την επιλογή του διαλόγου για επίλυση των όποιων διαφορών προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας».
Προσθέτει πως «οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, όσο και κυπριακής έχουν κινητοποιήσει τόσο το ενδιαφέρον, όσο και τις ανησυχίες και της ίδιας της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Οι επόμενες των ημερών είναι κρίσιμες όσον αφορά την ανάδειξη πρωτοβουλιών από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ έτσι ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κρίση».
 Μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος σημειώνει πως αναμένει συγκεκριμένες ενέργειες προς την πλευρά της Τουρκίας και δεν αποφεύγει να αναγνωρίσει ότι αν η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της και έχει προβάδισμα στη Λιβύη, είναι ακριβώς και εξαιτίας της αδυναμίας έκφρασης μιας αποφασιστικής πολιτικής από πλευράς της Ε.Ε.   
Σημειώνει δε, πως «δεν έχει άλλη επιλογή η Ευρώπη από τα το είναι πιο ενεργός στη στήριξη και ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις για αποτροπή των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας όπως καταγράφονται» και ότι «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε.».   Κληθείς να απαντήσει ποιος θα είναι ο μοχλός πίεσης για να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών η Άγκυρα, ενώ τρυπάει ανενόχλητη, το Κυπριακό βρίσκεται στον πάγο και κάθε μέρα που περνά υπάρχει ενσωμάτωση των Κατεχομένων, απαντά ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μέσα από μια ποικιλία κυρώσεων που να αυξάνει το κόστος των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας».
Ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης  ξεκαθαρίζει ότι αντί ενός καταστροφικού σεναρίου, η Λευκωσία επιλέγει αυτό της διπλωματίας, του διεθνούς δικαίου, και της ιδιότητας του κράτους- μέλους της Ε.Ε, καθότι σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό υπαγορεύει ο πατριωτικός ρεαλισμός και ορθολογισμός και όχι μια ρητορική κενών συνθημάτων.
Συγκεκριμένα,  σχετικά με την τοποθέτησή του προ ημερών ότι αν θεωρήσουμε ότι μπορούμε να δώσουμε λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του κυπριακού Ελληνισμού, που συνιστά άνευ όρων παράδοση, υπογραμμίζει ότι «αυτό που εξέφρασα ήταν μια αποτίμηση των επιλογών που προσφέρονται σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, προκειμένου αποτελεσματικά να αντιμετωπισθεί η τουρκική επιθετικότητα και οι εξ αυτής κίνδυνοι.
Και τούτο όχι μόνο δεν συνιστά "παράδοση" όπως κάποια τουρκικά ΜΜΕ αυθαιρέτως απέδωσαν, αλλά αντιθέτως υποδηλούν την αποφασιστικότητα αντίστασης, με επιλογή αντί ενός καταστροφικού σεναρίου, την επιλογή της διπλωματίας και των όπλων που το διεθνές δίκαιο προσφέρει και η ιδιότητα της χώρας ως κράτους μέλους της ΕΕ.
Αυτό υπαγορεύει ο πατριωτικός ρεαλισμός και ορθολογισμός και όχι μια ρητορική κενών συνθημάτων. Εξάλλου από της τουρκικής εισβολής και εντεύθεν, ομόφωνη ήταν η θέση των εκάστοτε κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος, αλλά και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων πως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα, αλλά με επιλογή τον διάλογο στην βάση του διεθνούς δικαίου.
Είναι ακριβώς μέσα από την συνετή πολιτική που ακολουθήθηκε που η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ, παρά τις απειλές της Τουρκίας, και αποτελεί σήμερα ευρωπαϊκό έδαφος.
Την ίδια ώρα μπορεί και ορθά δεν επιλέγουμε την στρατικοποίηση αλλά ουδέποτε εγκαταλείψαμε την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης, αντίθετα σήμερα διαθέτουμε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη η οποία συνεχώς ισχυροποιείται και εκσυγχρονίζεται».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS