Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στους FT: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αυστηρούς όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης - Όχι σε απαιτήσεις που παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα

Μητσοτάκης στους FT: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αυστηρούς όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης - Όχι σε απαιτήσεις που παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα
«Oι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί αυστηρούς όρους, που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας τονίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως «οι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις».
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις ήδη σύνθετες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις, με τη σκληρή στάση των χωρών του Βορρά (Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία), που εμμένουν στη θέση για δάνεια αντί επιχορηγήσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα και την αντίθετη στάση του Βερολίνου, μέσω της Καγκελαρίου Merkel.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων, της Κομισιόν, είναι αρκετή.
«Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας  πως κάτι τέτοιο θεωρείται «πολιτικά απαράδεκτο» από τις χώρες του Νότου
Αναφερόμενοι στην Ελλάδα, οι FT σημειώνουν πως για μία χώρα, που βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση πριν  πέντε χρόνια, εξέπληξε πολλούς με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Ήταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown.
Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά», αναφέρει σχετικά ο πρωθυπουργός.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στις πολλαπλές προκλήσεις που έχει κληθεί – και εξακολουθεί – να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, έναν χρόνο μετά την εκλογή της, καθώς, όπως επισημαίνει, πέραν της οικονομίας και των νέων δεδομένων σε αυτή λόγω πανδημίας, έχει απέναντί της και την «επθετική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

Πρόβλημα τώρα ο κάποτε ανθηρός τουρισμός

Στο μέτωπο του τουρισμού, που αποτελεί και το πεδίο που δέχεται το βαθύτερο πλήγμα, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η χώρα θα έχει φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρυσι. Πάντως εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», κατανοώντας πόσο καλά προετοιμασμένη είναι και αναδεικνύοντας τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, την αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας στα μικρότερα νησιά και τον διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.
Οι Financial Times αναφέρονται στη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη της ΝΔ με την επιστροφή σε φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εδραιωθεί η ανάκαμψη της Ελλάδα μετά την  κρίση χρέους.
Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε μάλιστα, πως θα αποφάσιζε lockdown, ακόμη και εάν η πανδημία έπληττε τη χώρα το καλοκαίρι όταν και δέχεται περισσότερους τουρίστες ενώ η βρετανική εφημερίδα εκτιμά, πως η Ελλάδα θα μπορούσε να παρουσιάσει ύφεση -10% το 2020 λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό.
Η ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση χρέους ενισχύθηκε από την αύξηση του αριθμού τουριστών και τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία και θέρετρα υψηλών προδιαγραφών.
Ένας κάποτε ανθηρός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ, μοιάζει τώρα με πρόβλημα παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα και ερωτά τον κ. Μητσοτάκη εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό της οικονομίας.
«Έχουμε μια πολύ, πολύ επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα επικεντρωθούμε στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή εποχή και στην ενθάρρυνση των επενδύσεων εν μέρει μέσω ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», συμπλήρωσε.
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα εξαρτηθεί επίσης από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς ολιγαρχών που επιδιώκουν προνόμια, λένε αναλυτές στη βρετανική εφημερίδα. 


Η βιωσιμότητα του χρέους

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει τακτικά στις αγορές και να δανείζεται με επιτόκια που θα ήταν αδιανόητα, όπως είπε, πριν από έναν χρόνο.
«Συνεπώς το προφίλ του χρέους μας έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προφανώς έχουμε πληγεί επειδή έχει μειωθεί το ΑΕΠ μας, αλλά αν επιστρέψουμε σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης, όπως σχεδιάζαμε πριν από τον κορωνοϊό, δεν θεωρώ ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα αποτελέσει πραγματικό ζήτημα για την Ελλάδα.
Μέχρι το 2032 δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αναφορικά με το πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους», τόνισε.

Επενδύσεις


Αναφερόμενος στις επενδύσεις είπε ότι είμαστε ανοικτοί σε όλους τους αξιόπιστους επενδυτές.
«Μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είτε μέσω ιδιωτικοποιήσεων, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις παρά τα εμπόδια του κορονοϊού, είτε μέσω νέων παραγωγικών και πράσινων επενδύσεων.
Ξέρουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ», σημείωσε.
Ειδικά για τις κινεζικές επενδύσεις είπε τα εξής: «Δεν έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τις κινεζικές επενδύσεις.
Πραγματοποίησαν μία μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία ήταν πολύ επιτυχημένη και έχουμε συμφωνήσει με την COSCO σε ένα σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουν.
Και φυσικά θα τηρήσουμε τις δικές μας δεσμεύσεις και εκείνοι θα τηρήσουν τις δικές τους.
Βέβαια, η κατάσταση αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Κίνα -και πιστεύω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μία ενιαία φωνή με σιγουριά- έχει ανακύψει ξαφνικά ως σημαντική γεωπολιτική πρόκληση για την ΕΕ.
Δεν βλέπω όμως άλλες ευρωπαϊκές χώρες να σταματούν τη συνεργασία τους με την Κίνα ή να απαγορεύουν τις κινεζικές επενδύσεις.
Η Κίνα είναι, προφανώς, σημαντική για εμάς, αποτελεί σημαντική αγορά για τον τουρισμό.
Η Κίνα θα είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αγορά του τουριστικού μας κλάδου για την επόμενη δεκαετία».

Η κριτική και οι απαντήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης, πρώην σύμβουλος της McKinsey, με σπουδές στο Harvard, περιγράφει τον εαυτό του ως «τεχνοκράτη» φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις, εν αντιθέσει με τον «αντικαπιταλιστή» προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έφερε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ το 2015, επισημαίνουν οι FT.
Ωστόσο, παρά την εκσυγχρονιστική διάθεση, οι αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη παρατηρούν σημάδια της παραδοσιακής σύνδεσης της Ελληνικής Δεξιάς με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που αμαύρωσαν την εικόνα της για δεκαετίας. 
Οι πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα θέτουν αυστηρά χρονικά όρια για τους εισαγγελείς που διερευνούν οικονομικά εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπόπτων.
Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε αυτή την κριτική, λέγοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για τη διερεύνηση εγκλημάτων.
«Είμαστε οι πλέον κατάλληλοι για να διασφαλίσουμε την τήρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα.
Η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να έχει ανατρέψει τις φιλοδοξίες του κ. Μητσοτάκη για αναζωογόνηση της οικονομίας της Ελλάδας, αλλά τον βοήθησε να γυρίσει η χώρα τη σελίδα του λαϊκισμού, του οποίου έπεσε θύμα το 2015 με την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα, όπως σημείωσε ο ίδιος.
Από την κρίση αναδύθηκε μια «ανανεωμένη αίσθηση εμπιστοσύνης στην πολιτική, τους θεσμούς και τους τεχνοκράτες» που θα έδιναν στην κυβέρνησή του την ώθηση να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
«Ο Covid -19 συνέβαλε στο να διαψεύσει όλους εκείνους, που πιστεύουν πως υπάρχουν εύκολες και απλουστευμένες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα.
Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και νομίζω ότι οι άνθρωποι το συνειδητοποιούν αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης.

Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης