Μυστικές συνομιλίες στο Βερολίνο για την Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά εν μέσω προκλήσεων από Erdogan - Τι ανησυχεί τη Merkel

Μυστικές συνομιλίες στο Βερολίνο για την Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά εν μέσω προκλήσεων από Erdogan  - Τι ανησυχεί τη Merkel
Διαπραγματεύσεις υπό τη γερμανική προεδρία της ΕΕ για την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο 
Παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από την γερμανική προεδρία της ΕΕ για να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,. αν και η τουρκική προκλητικότητα μέσω δηλώσεων και ενεργειών βαίνει αμείωτη.
Στο πλαίσιo αυτό κλήθηκε ανεπίσημα στο Βερολίνο ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ibrahim Kalin.
Ο Kalin, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα προ δεκαημέρου και είχε πολύωρες συζητήσεις στην καγκελαρία, με στενούς συνεργάτες της Merkel.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», από τη συνάντηση δεν προέκυψε οτιδήποτε καινούργιο καθώς  ο Τούρκος αξιωματούχος επέμεινε σε όλη διάρκεια των συζητήσεων στο  αφήγημα περί δικαιωμάτων της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το εγχείρημα της γερμανικής πλευράς αν και δεν απέδωσε θα συνεχιστεί.
Άλλωστε της επίσκεψης Kalin ακολούθησε και η τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Erdogan καθώς και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu ( μαζί με το συνάδελφό του για τον Τουρισμό) στο Βερολίνο, την περασμένη Πέμπτη (2/7/2020).
 
Οι επιδιώξεις της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ

Το ζητούμενο για τη Γερμανία είναι να μην «εκραγεί η βόμβα» στην περιοχή στη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ.
Ως εκ τούτου, επιχειρείται με παρεμβάσεις τόσο δημόσιες όσο και παρασκηνιακές να προσεγγίσουν τους εμπλεκόμενους, με στόχο να αποτραπούν τα χειρότερα.
Πρώτη μεγάλη ανησυχία είναι η εκρηκτική κατάσταση στη Λιβύη.
Ο έλεγχος της χώρας αλλά και η συνεχιζόμενη σύγκρουση πόλων επιρροής αποτελεί ένα εκρηκτικό μίγμα. 
Όπως και το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου με εμπλοκή κι άλλων χωρών της περιοχής.
Σε σχέση με αυτό, ανησυχία υπάρχει και αναφορικά με το μεταναστευτικό.
Εκτιμάται, κι αυτό είναι περισσότερο γαλλική θέση, πως εάν η Τουρκία ελέγξει τη Λιβύη, θα εκβιάζει και θα απειλεί την Ευρώπη καθώς θα έχει το κλειδί για τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.
Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας.
Το Βερολίνο διατηρεί κανάλι επικοινωνίας και με την Αθήνα ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Από τις επαφές που πραγματοποιούν οι Γερμανοί αξιωματούχοι με Τούρκους ομολόγους τους, επιβεβαιώνεται πως η Άγκυρα δεν κάνει πίσω,  ότι τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί και δεν φαίνεται να την απασχολεί ιδιαίτερα εάν τελικά κοπεί.
Για την κατοχική δύναμη αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση των σχεδιασμών της.
Η τρίτη μεγάλη ανησυχία αφορά τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η γερμανική θεώρηση είναι πως δεν αναμένεται σύγκρουση, σημειώνει το γεγονός ότι οι παρανομίες της Άγκυρας συνεχίζονται και διαμηνύει πως πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για εκτονωθεί η ένταση. Φόρμουλες που έχουν σχέση με παλαιότερες προτάσεις και ιδέες ( π.χ. τουρκικές προτάσεις για το φυσικό αέριο).
Ενδεικτικά των προθέσεων του Βερολίνου είναι και τα όσα είπε η καγκελάριος προ ημερών ενώπιον της Βουλής της χώρας της.
Στην ομιλία της ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, τα σχέδια της γερμανικής προεδρίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Η γερμανική Προεδρία, σύμφωνα με την Merkel, θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής στρατηγικής» της Ε.Ε. απέναντι στην Άγκυρα.
Με βάση αυτό το σχεδιασμό, η προεδρία θα λάβει υπόψη της δυο παραμέτρους. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι «στρατηγικός εταίρος» και το μεταναστευτικό.
Πέραν των δυο αυτών παραμέτρων θα συζητηθούν και τα άλλα θέματα, όπως η Λιβύη, η Συρία και οι τουρκικές γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές Ελλάδος και Κύπρου.
Το Βερολίνο αν και εκτιμά πως υπάρχουν δυσκολίες υποστηρίζει πως πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με την  Τουρκία.
Κι αυτό αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο κι άλλες χώρες της περιοχής. Πώς, όμως, θα γίνει τούτο τη στιγμή που συνεχίζονται οι επιθετικές ενέργειες από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας;
Η Άγκυρα δεν πρόκειται να εισέλθει σε συζητήσεις εκτός κι εάν έχει επιβάλει τετελεσμένα.
Περαιτέρω, η λογική της Άγκυρας είναι η πακετοποίηση των θεμάτων, ώστε να τεθούν όλες οι διαφορές, όπως αναφέρει, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μέχρι σήμερα, οι Γερμανοί απέτρεπαν την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας στα πλαίσια της Ε.Ε.
Η χώρα τους έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, γεγονός που επηρεάζει και τη στάση τους. Από εκεί και πέρα θα διαφανεί κατά πόσο ως Προεδρία θα διαφοροποιήσει τη θέση της.
Τούτο, μάλλον θεωρείται απίθανο, καθώς η Γερμανία έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα χωρών, που λειτουργούν ως προπομπός των θέσεων της.
Την ίδια  ώρα, πάντως, που διαδραματίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Josep Borrell θα επισκεφθεί την Τουρκία τη Δευτέρα (6/7/2020).
Ο Borrell ο οποίος πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Αθήνα και Λευκωσία, επιχειρεί να πάρει το «χρίσμα» του εν δυνάμει μεσολαβητή.
Αυτό μπορεί να γίνει εάν πάρει την εντολή από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Μέχρι τότε, θα έχει μια πλήρη εικόνα με τις προθέσεις των εμπλεκόμενων. Επιδίωξη του είναι να υπάρξει μια  εφ όλης της ύλης συζήτησης των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Η Άγκυρα αναμένεται ότι θα κάνει την επίσκεψη του δύσκολη κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα της Κύπρου, με την οποία η κατοχική δύναμη δεν συζητά καθώς ως γνωστό θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως… εκλιπούσα.

Προτιμούν Τουρκία αντί Ρωσία στη Λιβύη

Η στάση διαφόρων κρατών-μελών της Ε.Ε. στη λιβυκή κρίση δημιουργεί ερωτηματικά.
Η θέση της πλειοψηφίας είναι πως προτιμούν τον έλεγχο της χώρας να τον έχει η Τουρκία παρά η Ρωσία. Πλην της Ελλάδος, της Κύπρου, της Γαλλίας και μερικών άλλων κρατών, τα υπόλοιπα φαίνεται να λειτουργούν με αντιρωσικά αντανακλαστικά, μη μπορώντας ή δεν θέλουν, να αξιολογήσουν τα δεδομένα στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία ελέγξει πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό τη Λιβύη.
Μια τέτοια εξέλιξη, επικράτησης της Άγκυρας, την εδραιώνει ως μεγάλο παίκτη στην περιοχή, όπως είναι οι σχεδιασμοί του Erdogan, θα έχει πρόσβαση στα πετρέλαια της χώρας καθώς και ρόλο στην ανασυγκρότησή της. Πολιτική, στρατηγική και οικονομική δύναμη.
Το τρίπτυχο της επεκτατικής πολιτικής του καθεστώτος Erdogan.

Κρίσιμα  ταξίδια στην Αθήνα για τη δύσκολη συνέχεια

Δυο επισκέψεις στην Αθήνα Κύπριων αξιωματούχων με διαφορά μερικών ημερών δείχνουν και την κρισιμότητα των εξελίξεων.
Πρώτος, την περασμένη Παρασκευή, πήγε στην ελληνική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ανακοινώθηκε ότι στις 14 Ιουλίου θα μεταβεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη.
Χρονικά το ταξίδι του Προέδρου θα είναι μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών( 13 Ιουλίου) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ( 15 ή 16 Ιουλίου), στα οποία θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Αν και συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά, θα ήταν καλύτερα να επισκεπτόταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός την Κύπρο, ωστόσο, αυτό που προέχει είναι να βρεθούν τρόποι καλύτερης και αναβαθμισμένης συνεργασίας.
Στις συζητήσεις αυτές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά θέματα καθώς εκτιμάται πώς οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.
Αναμένονται κάποιες κινήσεις από πλευράς Τουρκίας, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.
 
Οι τουρκικές προκλήσεις

Εν τω μεταξύ σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος επισκέφθηκε φρεγάτα που πλέει στη Μεσόγειο.
«Είναι απαράδεκτο να έχει στρατιωτικοποιήσει η Ελλάδα 16 από τα 23 νησιά», είπε χαρακτηριστικά ο Akar επαναβεβαιώνοντας την τακτική καρότου – μαστιγίου που ακολουθεί η Άγκυρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
«Είναι απαράδεκτο να έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά.
Αυτό είναι ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Κάποιοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και απόστρατοι άρχισαν να συμμερίζονται την άποψη μας.
Περιμένουμε τους Έλληνες φίλους μας να λάβουν υπ΄όψιν τους αυτές τις εκτιμήσεις», σημείωσε προκλητικά ο Akar. «Το Ναυτικό μας στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα, με μεγάλη θυσία και θάρρος, ζορίζει τα όρια της τεχνολογίας και τεχνικής.
Έτσι αποκτά γνώση, εμπειρία και ικανότητα. Κι εσείς με μεγάλη αποφασιστικότητα υποστηρίζετε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Πρέπει όλοι να ξέρουν πως δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε λύση στην περιοχή χωρίς να περιλαμβάνει την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και με την ίδια αποφασιστικότητα θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας όπως και τα δικά μας.
Με κανέναν τρόπο Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας», συνέχισε ο Hulusi Akar.
Κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη στις 3/7 o Akar συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Fayez al Sarraj.
Ο Akar τόνισε πως η Τουρκία θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τον λαό της Λιβύης και κατηγόρησε τις χώρες  που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης τονίζοντας ότι «θα πληρώσουν το τίμημα της αδικίας τους».
«Θέλω να ξέρετε στα πλαίσια και των εντολών του προέδρου της Δημοκρατίας μας και σήμερα και στο μέλλον, θα είμαστε δίπλα σας και για τους Λίβυους αδερφούς μας θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί.
Οι άλλοι θα πληρώσουν το τίμημα της αδικίας τους.
Εσείς έχετε δίκιο και θα νικήσετε.
Οι άλλοι, και όσοι τους υποστηρίζουν, ηττήθηκαν και θα ηττηθούν περισσότερο», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS