Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού – Ξεπερνούν τους 531 χιλ. οι νεκροί, σχεδόν 11,3 εκατ. τα κρούσματα

Σαρώνει παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού – Ξεπερνούν τους  531 χιλ. οι νεκροί, σχεδόν 11,3 εκατ. τα κρούσματα
Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο από κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει σχεδόν 532 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο.
Περισσότερα από 11.288.094 κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, ενώ πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων, δεδομένου ότι ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.
Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο από κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 129.676 θανάτους και 2.839.917 κρούσματα, ενώ τουλάχιστον 894.325 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.
Μετά τις ΗΠΑ, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία, η Βρετανία , η Ιταλία και η Γαλλία.
Η Κίνα μετρά επισήμως 84.858 κρούσματα και 4.641 θανάτους, με τον αριθμό των νεκρών, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, να παραμένει αμετάβλητος από τα μέσα του Μαΐου.
Η Ευρώπη έχει καταγράψει 199.050 θανάτους και 2.710.595 κρούσματα.
Ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια, όπου παρατηρείται έξαρση,  ενώ οι ΗΠΑ και ιδιαίτερα η Φλόριντα και ο Νότος εξακολουθούν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Στο μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε την Κυριακή 5/7 ότι επενδύει 9,3 εκατ. ευρώ σε έρευνα για τις επιπτώσεις του Covid -19 στους ασθενείς.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 11.317.617 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 531.729
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.852.807 και σε νεκρούς με 129.718
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 64.265 και σε κρούσματα με 1.577.004
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 44.305 και έκτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 286.931
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 680.283 και 10.145 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 673.165 και 19.268 νεκρούς
- Πέμπτο το Περού σε κρούσματα με 299.080 και 10.412 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 291.847 – Στους 6.192 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 250.545 και 28.385 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 241.419 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.854
- Στους 29.896 οι νεκροί στη Γαλλία, 204.222 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 197.398 και οι νεκροί σε 9.022
- Έκτο σε νεκρούς το Μεξικό με 30.366 – Δέκατο σε κρούσματα με 252.165
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.858 κρούσματα και 4.641 νεκροί
- Στους 5.206 οι νεκροί στην Τουρκία, 204.610 τα κρούσματα
Image

Η Βρετανία επενδύει 9,3 εκατ. ευρώ σε έρευνα για τις επιπτώσεις του Covid -19 στους ασθενείς

Η Βρετανία επενδύει 9,3 εκατομμύρια ευρώ σε μια νέα έρευνα για να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid -19 στους ασθενείς, ανακοίνωσε την Κυριακή (5/7/2020) το υπουργείο Υγείας.
Ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος προκαλεί τον Covid -19, έχει παρατηρηθεί ότι έχει επιπτώσεις στην υγεία ορισμένων ασθενών πέραν των άμεσων προβλημάτων που προκαλεί στο αναπνευστικό, αλλά με κάποιους άλλους ασθενείς να είναι ασυμπτωματικοί η λειτουργία του ιού δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή.
«Καθώς συνεχίζουμε την μάχη μας κατά της παγκόσμιας αυτής πανδημίας μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νόσος, όχι μόνο άμεσα στην υγεία (του ασθενούς) αλλά και μακροπρόθεσμα, για την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Matt Hancock.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στην έρευνα θα συμμετάσχουν 10.000 άνθρωποι και ότι αυτής ηγείται το πανεπιστήμιο του Λέστερ και νοσοκομεία της πόλης.
Από τους ασθενείς θα ληφθούν δείγματα αίματος και ιστολογικά από τους πνεύμονες, ενώ οι ίδιοι θα υποβληθούν και σε προηγμένες απεικονιστικές εξετάσεις.
Τα ευρήματα της έρευνας θα αξιολογηθούν για την ανάπτυξη νέων μορφών εξατομικευμένης θεραπείας.

Σε καραντίνα 200.000 άνθρωποι στην Καταλονία

Σε ισχύ στην Καταλονία, τη βορειοανατολική αυτή περιοχή της Ισπανίας, από το Σάββατο (4/7/2020) οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για περισσότερους από 200.000 κατοίκους έπειτα από την εμφάνιση πολλών νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Οι κάτοικοι της περιφέρειας Σεγριά, η οποία περιλαμβάνει την πόλη Λέριδα, απαγορεύεται να φύγουν από την περιοχή από τις 12:00 αλλά δεν θα περιοριστούν στα πλήρως σπίτια τους όπως συνέβη με το αρχικό, αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε σε όλη την χώρα τον Μάρτιο.
«Αποφασίσαμε να περιορίσουμε την Σεγριά εξαιτίας των στοιχείων που επιβεβαιώνουν μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, ο Quim Torra.
Το υπουργείο Υγείας της Καταλονίας ανακοίνωσε  ότι στην Λέριδα υπάρχουν 3.706 κρούσματα, ενώ μια ημέρα νωρίτερα τα κρούσματα ανέρχονταν σε 3.551.
Οι μετακινήσεις για μετάβαση στην εργασία θα επιτρέπονται, αλλά από την Τρίτη (7/7) οι εργαζόμενοι που θα μεταβαίνουν ή θα φεύγουν από την περιοχή θα πρέπει να παρουσιάζουν βεβαίωση του εργοδότη τους.
Η Ισπανία έχει καταγράψει 205.545 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και 28.385 θανάτους, γεγονός που την καθιστά μια από τις περισσότερο πληγείσες από την πανδημία χώρες στην Ευρώπη.
Έπειτα από την επιβολή ενός αυστηρού lockdown στις 14 Μαρτίου, η κυβέρνηση ήρε σταδιακά τους περιορισμούς στη βάση ενός σχεδίου πολλών φάσεων από τις αρχές Μαΐου.

Έξαρση του κορωνοϊού στη Σερβία - 325 κρούσματα και 8 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με νεότερο ανακοινωθέν, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 325 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν οχτώ ασθενείς.
Ο θάνατοι από την εκδήλωση της πανδημίας έφτασαν τους 306, ενώ νόσησαν 15.829 άτομα.
Άλλες τέσσερεις πόλεις τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και έτσι έφτασαν τις εννέα οι πόλεις στις οποίες επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού για την αποτροπή έξαρσης του κορωνοϊού.
Στο Βελιγράδι ήδη άρχισε να επιβάλλεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων πέραν των 500 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους και ο συγχρωτισμός άνω των 100 ατόμων στους κλειστούς.
Επίσης, οι καφετερίες, τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ λειτουργούν πλέον μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ διενεργούνται έλεγχοι από υπηρεσίες του δήμου για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 80% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από το Βελιγράδι.
Το κλειστό στάδιο «Arena» άρχισε να μετατρέπεται, από τον στρατό, σε «Covid-19 νοσοκομείο» και θα χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία ήπιων περιπτώσεων.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η προσωρινή αυτή νοσοκομειακή δομή θα είναι χωρητικότητας 500 κλινών και από τη Δευτέρα θα αρχίσει να δέχεται ασθενείς.

ΠΟΥ: Εντός δύο εβδομάδων τα αρχικά αποτελέσματα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει τα αρχικά αποτελέσματα εντός δύο εβδομάδων από κλινικές δοκιμές που διεξάγει για φάρμακα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ο Mike Ryan, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε ότι δεν θα ήταν συνετό να γίνονται προβλέψεις για το πότε ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο και διαθέσιμο για μαζική διανομή.
Ενώ ένα υποψήφιο εμβόλιο μπορεί να δείξει την αποτελεσματικότητά του έως το τέλος του έτους, το ερώτημα είναι το πόσο σύντομα θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά, ανέφερε.

Νέα μελέτη: Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού είναι πιο μολυσματική από την αρχική


Η παραλλαγή του SARS-CoV-2 που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα από αυτήν που είχε εμφανιστεί αρχικά στην Κίνα, κάτι το οποίο την καθιστά ίσως πιο μολυσματική μεταξύ των ανθρώπων, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε, στην επιθεώρηση Cell.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ένας άνθρωπος αντεπεξέρχεται λιγότερο καλά σε αυτήν ή όχι» σχολίασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ A. Fauci σε δηλώσεις που έκανε στην επιθεώρηση Jama.
«Φαίνεται ότι ο ιός αναπαράγεται καλύτερα και μπορεί να είναι πιο μεταδοτικός, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο δοκιμών για να το επιβεβαιώσουμε. Υπάρχουν πολύ καλοί γενετιστές για τους ιούς που εργάζονται πάνω σε αυτό» σημείωσε.
Μετά την εμφάνισή του στην Κίνα και την άφιξή του στην Ευρώπη, μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, ο οποίος διαρκώς μεταλλάσσεται, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς, έγινε η κυρίαρχη και αυτή η ευρωπαϊκή παραλλαγή είναι που εγκαταστάθηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ.
Η παραλλαγή αυτή, η οποία ονομάστηκε D614G, αφορά μόνον ένα γράμμα του DNA του ιού, σε ένα σημείο που ελέγχει την αιχμή με την οποία διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού ερευνώνται σε όλον τον κόσμο από τους ερευνητές, οι οποίοι τις δημοσιοποιούν για να τις μοιραστούν με άλλους σε μια διεθνή βάση δεδομένων, την GISAID, η οποία αποτελεί έναν θησαυρό 30.000 γενετικών αλληλουχιών μέχρι σήμερα.
Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός των επιστημόνων επικρίθηκε καθώς η ομάδα που τον διατύπωσε δεν απέδειξε ότι η επιτυχία της μετάλλαξης ήταν η αιτία της επικράτησής της, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να επωφελήθηκε από άλλους παράγοντες ή αυτό να έγινε τυχαία.
Οι επιστήμονες έκαναν ως εκ τούτου επιπλέον εργασίες και πειράματα κατόπιν αιτήματος κυρίως των εκδοτών της επιθεώρησης Cell.

Η μετάλλαξη

Αυτοί ανέλυσαν κατ'αρχάς τα δεδομένα 999 Βρετανών ασθενών που νοσηλεύονταν καθώς είχαν νοσήσει από Covid-19 και παρατήρησαν ότι αυτοί που έφεραν την παραλλαγή αυτή του νέου κορωνοοϊού είχαν ομολογουμένως περισσότερα σωματίδια του ιού στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει την σοβαρότητα της κατάστασής τους όσον αφορά τη νόσο --κάτι που αποτελεί μια ενθαρρυντική είδηση.
Επιπροσθέτως εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η παραλλαγή αυτή ήταν τρεις φορές πιο ικανή να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.
«Φαίνεται πιθανό ότι πρόκειται για έναν πιο ικανό ιό», δήλωσε η Έρικα Όλμαν Ζαφάιρ, η οποία πραγματοποίησε ένα από τα πειράματα αυτά στο La Jolla Institute for Immunology.
Ωστόσο όλα αυτά αποτελούν ακόμη «πιθανότητες»: ένα εργαστηριακό πείραμα δεν μπορεί να αναπαραγάγει την πραγματική δυναμική μιας πανδημίας.
Το πιο ακριβές συμπέρασμα είναι επομένως ότι, αν και ο νέος κορωνοϊός που κυκλοφορεί σήμερα είναι αναμφισβήτητα πιο «μολυσματικός», δεν είναι απαραιτήτως πιο «μεταδοτικός» μεταξύ των ανθρώπων.
Σε κάθε περίπτωση, γράφουν ο N. Grabo του πανεπιστημίου Yale και οι συνάδελφοί του σε ξεχωριστό άρθρο, «η παραλλαγή αυτή είναι πλέον αυτή της πανδημίας».
«Η D614G δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτε όσον αφορά τα περιοριστικά μας μέτρα ούτε να επιδεινώσει τις μεμονωμένες λοιμώξεις», συνεχίζει ο Grabo.
«Παρακολουθούμε το επιστημονικό έργο σε πραγματικό χρόνο: πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που αφορά δυνάμει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά ακόμη αγνοούμε τον τελικό της αντίκτυπο.
Βρήκαμε αυτόν τον ιό πριν από έξι μήνες και ακόμη μαθαίνουμε πολλά πράγματα τους έξι μήνες που ακολούθησαν», κατέληξε.

Βραζιλία: Ακόμη  1.091 νέοι θάνατοι και 37.923 κρούσματα σε 24 ώρες

Ακόμη 1.091 θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο και 37.923 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα φτάνει τους 64.265 νεκρούς, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν προσβληθεί.

Μεξικό: Πάνω από 30.000 οι θάνατοι και από 250.000 τα κρούσματα

Το φράγμα των 30.000 θανάτων ξεπέρασε το Μεξικό, φτάνοντας στην πέμπτη θέση παγκοσμίως σε επίσημο αριθμό θυμάτων, ξεπερνώντας την Γαλλία.
Το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε υπουργείο Υγείας της χώρας, το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 523 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19, με το σύνολο πλέον των νεκρών να είναι 30.366.
Εντοπίστηκαν 6.914 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης και έτσι συνολικά 252.165 άτομα έχουν προσβληθεί συνολικά από τον SARS-CoV-2 στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.
Σημειώνεται ότι το Μεξικό είναι η τρίτη χώρα που πλήττεται περισσότερο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία.

Μαίνεται η πανδημία στην Μέση Ανατολή

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει την Μέση Ανατολή, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Ιράν να φτάνει τις 240.438, ενώ η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε την Τουρκία στον απολογισμό μολύνσεων με 206.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Στην Ισλαμική Δημοκρατία, την πλέον πληττόμενη χώρα από την πανδημία στην Μέση Ανατολή, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων και οι αρχές κατέστησαν το Σάββατο 5/7 υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, επιβάλλοντας νέα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.
Η χώρα κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο 148 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό θυμάτων να φτάνει σε 11.408 και τα κρούσματα σε 237.878.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε 4.128 νέες μολύνσεις και 56 ακόμη θανάτους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να φτάνει σε 205.929 και τον αριθμό νεκρών σε 1.858.
Στο μεταξύ, στην Τουρκία ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στην Τουρκία ανήλθε σε 204.610 μετά τον εντοπισμό 1.154 νέων λοιμώξεων, ενώ οι νεκροί αυξήθηκαν σε 5.206,  μετά από 20 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες.
Επιπλέον, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταγράφηκαν ακόμη τρεις θάνατοι και πλέον ο αριθμός των νεκρών είναι 321, ενώ καταγράφηκαν 716 νέες λοιμώξεις, φτάνοντας τις 50.857.
Στο Μαρόκο τα κρούσματα έφτασαν τα 14.132 και οι νεκροί του 234.
Στην Υεμένη αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δύο ακόμη άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 και επιβεβαίωσαν οκτώ επιπλέον κρούσματα.
Συνολικά 337 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του ιού, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 1.248.
Στην Τυνησία οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πέντε νέες μολύνσεις, αυξάνοντας το σύνολο σε 1.186, ενώ 50 είναι ο νεκροί.
Στην Αίγυπτο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 79 ακόμη θανάτους, ανεβάζοντας ανέβασαν τον συνολικό αριθμό αυτών σε 3.280.
Η χώρα κατέγραψε 1.324 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 74.035.
Στο Κατάρ, εντοπίστηκαν 530 νέες μολύνσεις με σύνολο 99.183, εκ των οποίων 123 θανάτους.
Ακόμη, το Ιράκ ανακοίνωσε 2.334 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (58.354 συνολικά)και 106 επιπλέον θανάτους (2.368 σύνολο).
Το Κουβέιτ ανέφερε 631 νέες μολύνσεις, φτάνοντας σε 49.303 συνολικά, εκ των οποίων 365 θάνατοι.
Επιπλέον, στο Ομάν ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 46.178, συμπεριλαμβανομένων 213 θανάτων.
Στην Αλγερία τα κρούσματα στην Αλγερία αυξήθηκαν σε 15.500 (440 νέες μολύνσεις), ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 946.
Η Παλαιστίνη κατέγραψε 561 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό μολύνσεων στα παλαιστινιακά εδάφη σε 4.250, συμπεριλαμβανομένων 16 θανάτων.
Στο Λίβανο, ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 25 σε 1.855 και ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητος σε 35.
Τέλος, η Ιορδανία κατέγραψε τρεις ακόμη μολύνσεις, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 1.150, συμπεριλαμβανομένων 10 θανάτων.

Ινδία: Αύξηση-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων  και πάνω από 600 νέοι θάνατοι- Τη Δευτέρα 6/7 ανοίγει το μνημείο Taj Mahal

Hμερησία αύξηση-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων (24.850), αλλά και πάνω από 600 νέους θανάτους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φτάνει σε 673.165, ενώ οι νεκροί τους 19.268.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά σε άρση του lockdown στη χώρα του 1,3 δισεκ. κατοίκων, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν άνεργοι και οι επιχειρήσεις να υποστούν μεγάλο πλήγμα.
Τη Δευτέρα 6/7 ανοίγει και πάλι τις πύλες του το Ταζ Μαχάλ, όπως και άλλα μνημεία, ύστερα από τρίμηνη αναστολή της λειτουργίας του λόγω του κορωνοϊού.

Ιράν: Νέο ρεκόρ θανάτων -  163 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο
   
Νέο ρεκόρ θανάτων από την covid-19 καταγράφηκε στο Ιράν, όπου το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 163 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχο.
Στο Ιράν παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες και πλέον από την Κυριακή 5/7 οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Μάλιστα, σε πέντε επαρχίες της χώρας επιβλήθηκαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα καθώς παρατηρήθηκε έξαρση των κρουσμάτων έπειτα από την χαλάρωση των μέτρων στα μέσα Απριλίου.

Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της  - Εκτός λίστας με τις ασφαλείς χώρες οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία

Τα σύνορά της άνοιξε από την 1η Ιουλίου σε 14 τρίτες χώρες η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να διασώσει ότι μπορεί από τη φεττινή τουριστική χρονιά.
Από τη σχετική λίστα απουσιάζουν μεγάλες αγορές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό όπως είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα, αν και για την τελευταία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Εφόσον το Πεκίνο επιτρέψει την είσοδο σε Ευρωπαίους πολίτες, τότε θεωρείται πιθανό να επιτραπεί και στους Κινέζους πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ επιτρέπει την είσοδο στους πολίτες που προέρχονται από 14 κράτη.
Πρόκειται για τις Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Σημειώνεται πάντως ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξει τα σύνορα της δεν συνοδεύτηκε από κοινές κινήσεις καθώς για παράδειγμα η Ελλάδα απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία και τη Σουηδία έως τις 15/7  ενώ παράλληλα επέβαλε τεστ σε πολίτες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφει άνοδο των κρουσμάτων και μάλιστα κατά το τελευταίο 24ωρο υπερέβησαν τα 100, αριθμός ρεκόρ πολλών εβδομάδων.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα (23 Ιουνίου) το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.

Βρετανία: Άνοιγμα  παμπ, εστιατορίων, κομμωτηρίων μετά από 3 μήνες

Επαναλειτουργούν από το Σάββατο 4/7, παμπ, ξενοδοχεία, κομμωτήρια, κινηματογράφοι και μουσεία στη Βρετανία, αν και η χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης προκαλεί φόβους για αναζωπύρωση κρουσμάτων.
Ωστόσο, καθυστερώντας να πάρει μέτρα για τη συγκράτηση της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πιο πίσω σε σχέση με τους ευρωπαίους γείτονές του για να βγει από τους περιορισμούς, καθώς θα θύματα του ιός έχουν ξεπεράσει  44.000 ανθρώπους στη χώρα.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η χαλάρωση των μέτρων στο Λονδίνο γίνεται πολύ γρήγορα.
Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν υιοθετήσει τα δικά τους χρονοδιαγράμματα αποκλιμάκωσης των μέτρων.
 
Γαλλία: Ανοίγει στις 6/7 το Μουσείου του Λούβρου – Απώλειες 40 εκατ. ευρώ στην πανδημία

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για τους επισκέπτες την Δευτέρα (6/7/2020), αλλά με περιορισμούς εξαιτίας του κορωνοϊού και με τμήματά του κλειστά για το κοινό.
Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενείται και η «Μόνα Λίζα», παρέμεινε κλειστό από τις 13 Μαρτίου γεγονός που οδήγησε σε «απώλειες εσόδων που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ», όπως δήλωσε ο διευθυντής του Jean – Luc Martinez.
Ανάμεσα στους περισσότερους από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες του το 2018 σχεδόν τα τρία τέταρτα ήταν τουρίστες.
«Χάσαμε το 80% του κοινού μας. Το 75% των επισκεπτών μας ήταν ξένοι», δήλωσε ο Martinez.
«Στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε 20% με 30% του αριθμού των επισκεπτών μας σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι--αναμένουμε μεταξύ 4.000 και 10.000 επισκέπτες καθημερινά το μέγιστο αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.
Οι επισκέπτες θα υποχρεούνται να φοράνε μάσκες, δεν θα λειτουργούν το κυλικείο και το βεστιάριο και το κοινό θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στους χώρους του μουσείου.
Μπροστά από την «Μόνα Λίζα», όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να βγάλουν selfie, έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις στο δάπεδο για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Κομισιόν: Άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας για την Covid - 19

«Άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα covid-19.
«Θα γίνουν αρκετές προσπάθειες για να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορωνοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
«Η σημερινή παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.
«Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες», επεσήμανε η Κυριακίδου.
«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.
Η άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης δόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ κανονικά χρειάζονται 67 ημέρες.

Αυστραλία: Ακόμη 74 κρούσματα - Lockdowns σε 36 προάστια της Μελβούρνης

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να θέσει σε απόλυτο lockdown εννέα δημόσια συγκροτήματα κατοικιών, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται στα προάστια της Μελβούρνης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτόριας.
Η πολιτεία της Βικτόριας κατέγραψε την Κυριακή 5/7 ακόμη 74 νέα κρούσματα, ύστερα από τα 108 του Σαββάτου που είχαν ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της Βικτόριας να δώσει εντολή να παραμείνουν στο σπίτι τους περίπου 3.000 κάτοικοι για τουλάχιστον 5 ημέρες και να τοποθετήσει στα κτίρια αστυνομικούς φρουρούς.
Την ίδια ώρα, στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, τη Νέα Νότια Ουαλία, καταγράφηκαν 14 νέα κρούσματα τα οποία αφορούσαν ταξιδιώτες που ήρθαν από το εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι τα κρούσματα στην Αυστραλία έχουν φτάσει τα 8.449 και οι νεκροί είναι 104.
Σημειώνεται ότι μέτρα περιορισμού σε 36 προάστια της Μελβούρνης έχουν επιβάλλει οι Αρχές της Βικτόρια, της δεύτερης μεγαλύτερης Πολιτείας της Αυστραλίας, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως από την 1η Ιουλίου και για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων επιβάλλονται  περιοριστικά μέτρα σε 36 προάστια της Μελβούρνης, τα οποία αφορούν ένα πληθυσμό της τάξης των 320.000 ανθρώπων.
Οι κάτοικοι στα προάστια αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν μετακικούνται για λόγους εργασίας, για να πάνε στο σχολείο, να ασκηθούν ή να προμηθευτούν τρόφιμα.
Τα καφέ και τα εστιατόρια θα περιοριστούν και πάλι στις υπηρεσίες takeaway, μερικές μόνο εβδομάδες αφού άρχισαν να σερβίρουν σε καθήμενους πελάτες στο πλαίσιο του γενικότερου ‘ανοίγματος’ της οικονομίας της χώρας.
Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόριας ζήτησε επίσης όλες οι πτήσεις να εκτρέπονται σε άλλες πολιτείες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων.

Κινέζος πρέσβης στη Γερμανία: Τρία εμβόλια για τον κορωνοϊό βρίσκονται στην τρίτη φάση δοκιμών - Καθυστερεί η φάση 3 δοκιμής του εμβολίου της Moderna

Η Κίνα φαίνεται πως έχει κάνει μεγάλα βήματα  στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του Covid-19.
«Έξι παρασκευάσματα εμβολίων βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, τρία από τα οποία βρίσκονται ήδη στην τρίτη φάση.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping έχει ήδη ανακοινώσει ότι το εμβόλιο θα προσφερθεί ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό μετά την έγκρισή του», δήλωσε ο Wu Ken, ο Κινέζος πρέσβης στη Γερμανία  σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke (Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt, Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Thüringer Allgemeine κ.α.).
Ερωτηθείς εάν η Κίνα θα διανείμει ή θα πουλήσει το εμβόλιο σε άλλες χώρες, ο Wu απάντησε: «Υποστηρίζουμε τον κεντρικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε αυτό.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά στην Αφρική, πρέπει να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης».
Εν τω μεταξύ, η εταιρία Moderna που συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, σχεδίαζε να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της με τη συμμετοχή 30.000 συμμετεχόντων άμεσα, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του CNBC και του ιστότοπου θεμάτων υγείας Stat News, μια αλλαγή πρωτοκόλλου επέφερε έκτακτη καθυστέρηση στην έναρξη των κλινικών δοκιμών και όχι πρόβλημα με τη σύνθεση του εμβολίου.

Μετά τις ΗΠΑ και η ΕΕ διαπραγματεύεται την εξασφάλιση του Remdesivir για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου Remdesivir για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Γι 'αυτό και γίνονται διαπραγματεύσεις με τον φαρμακευτική εταιρεία «Gilead Sciences», ανακοίνωσε την Πέμπτη 2 Ιουλίου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ο οποίος επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «το φάρμακο Remdesivir αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας για την ευρωπαϊκή αγορά».
Το Remdesivir θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από την Covid-19.
Σύμφωνα με μελέτες η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει μια συμφωνία με την εταιρεία "Gilead Sciences", σύμφωνα με την οποία είχε αγοράσει στην ουσία σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα παραγωγής του φαρμάκου για τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, η Γερμανία για παράδειγμα έχει δημιουργήσει ήδη αποθέματα του φαρμάκου.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε μεν ότι γίνεται διαπραγμάτευση με την ως άνω εταιρεία για κράτηση / δέσμευση ενός ικανοποιητικού αριθμού δόσεων θεραπείας, αλλά (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν θέλησε να πει τίποτα για την ποσότητα και το κόστος.

Αισιόδοξα μηνύματα από Pfizer και BioNtech για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Επιτυχείς οι κλινικές δοκιμές

Αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού στέλνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν θετικές καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση.
Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 45 ενήλικες υγιείς ανθρώπους.
Οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε ομάδες, εκ των οποίων κάποιοι έλαβαν δόση 10 microgram, άλλοι 30 μg, άλλοι 100 μg και εννέα ένα φάρμακο placebo.
Η Pfizer ανακοίνωσε πως ένα από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια της ανέπτυξε αντισώματα στον ιό, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για να αποκτήσει κανείς ανοσία, σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν δύο από τις δόσεις των 10 και 30 microgram ύστερα από 28  ημέρες.
Όπως ανακοινώθηκε τα επίπεδα των «εξουδετερωτικών» αντισωμάτων ήταν 1,8 έως 2,8 φορές υψηλότερα από εκείνα στους ασθενείς που ανέρρωσαν.
Σύμφωνα με την Pfizer, όλοι οι ασθενείς που έλαβαν τις δύο χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου είχαν αναπτύξει σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων στον ιό ύστερα από 28 ημέρες.
Το εμβόλιο της Pfizer αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNtech.
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer το εμβόλιο δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αν και οι δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο προκαλεί πυρετό σε κάποιους ασθενείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που έλαβαν τη δόση των 100 microgram.
Άλλοι ασθενείς ανέφεραν πως ένιωθαν πόνο στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωσηη Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν.
Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Pfizer δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες.
Απόρροια των θετικών αυτών νέων ήταν οι μετοχές της Pfizer και της BioNtech SE να εκτοξευτούν.
Η BioNTech και η Pfizer αναφέρεται ότι αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο αυτό είναι ένα από τα περίπου 100 που «τρέχουν» παγκοσμίως.
Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για τη διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό καθώς η ανάπτυξη του και ο έλεγχος για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητας είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης