Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Περισσότερα από 2 δισεκ. έχει εξασφαλίσει ο Αθανασίου της Lamda για το έργο του Ελληνικού

Περισσότερα από 2 δισεκ. έχει εξασφαλίσει ο Αθανασίου της Lamda για το έργο του Ελληνικού
Το  όραμα του Σπύρου Λάτση γέμισε τα ταμεία της εταιρείας
Σε manager της τελευταίας δεκαετίας  θα μπορούσε  αναμφισβήτητα να ανακηρυχθεί  ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda  Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου καθώς κατάφερε το ακατόρθωτο για τα ελληνικά δεδομένα.
Συγκέντρωσε το  αστρονομικό ποσό των 2 δις ευρώ χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.
Έφερε προς… πώληση ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project των τελευταίων 50 ετών της χώρας λαμβάνοντας τη στήριξη  όλων των κυβερνήσεων.
Ακόμη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019  συνέβαλε στην υλοποίηση του σχεδίου αφού το έργο εντάχθηκε στις Μνημονιακές αξιολογήσεις της χώρας και η επίλυση των γραφειοκρατικών εμποδίων ήταν αναγκαία  προϋπόθεση για τη συνέχιση χρηματοδότησης της χώρας. 
Το έργο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι το επιχειρηματικό  όνειρο της ομάδας του Οδυσσέα  Αθανασίου, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά μετά από 7 χρόνια.
Ο πρώτος που έδωσε βάση και ενέκρινε το σχέδιο ήταν ο Σπύρος Λάτσης ο βασικός μέτοχος της Lamda Development όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος  ο κ. Αθανασίου επισκεπτόμενος στο Λονδίνο  τον επιχειρηματία μία βροχερή μέρα και το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013.
Σήμερα το ημερολόγιο γράφει Ιούλιος 2020.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή  από νωρίς το πρωί στο Ελληνικό  εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών του Ελληνικού, οι οποίες όμως αφορούσαν τις πρόδρομες εργασίες με την κατεδάφιση κτιρίων με σημειολογική την ανάληψη του έργου από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ δια χειρός Π Σουρέτη, η οποία μετά τα 14 αεροδρόμια που έφτιαξε για τη Fraport «προσγειώθηκε» στο Ελληνικό δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα στο μεγάλο έργο .
Η δημοσιότητα των τελευταίων ετών για την υλοποίηση του έργου  ακόμη και η αρνητική προβολή του έργου ενάντια στο project αποτιμήθηκε σε ζεστό χρήμα για την ανάδοχο εταιρεία του έργου.
Το έργο  του Ελληνικού βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου του 2019 με τον  Κυριάκο Μητσοτάκη να υπόσχεται ότι όταν η ΝΔ θα  γίνει κυβέρνηση σε μία εβδομάδα θα έχουν ξεκινήσει τα έργα.
Χρειάστηκαν 12 μήνες  για να μπουν τα πρώτα μηχανήματα της Intrakat για την κατεδάφιση.
Το όραμα του Οδυσσέα Αθανασίου έχει τη σφραγίδα του Σπύρου Λάτση  της Lamda Development φέροντας στα ταμεία της εταιρείας με ζεστό χρήμα.
Ανέρχονται  650 εκατ.  ευρώ χάρη στην ΑΜΚ που  έγινε  τον περασμένο Δεκέμβριο με τους βασικούς  μετόχους να συμμετέχουν περίπου  με 320 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα  κεφαλαία  προήλθαν  από τους ανώνυμους επενδυτές.
Στη  συνέχεια  η διοίκηση της Lamda Development  ήρθε σε συμφωνία με  τις τράπεζες EFG Eurobank και  την Τράπεζα  Πειραιώς  για τη χρηματοδότηση του έργου  στα επίπεδα  του 1,1 δις  ευρώ  με την έκδοση ομολογιακού  δανείου.
Η  Lamda στις  27.01.2020, υπέγραψε με τις τράπεζες «Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E.» και «Τράπεζα Πειραιώς» τους βασικούς επιχειρηματικούς όρους για τραπεζικό δανεισμό, διά του οποίου αναμένεται να καλυφθεί μέρος του ύψους των κεφαλαίων τα οποία θα επενδύσει ο Όμιλος μέσα στην πρώτη πενταετία για την αξιοποίηση του Ακινήτου.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται  να υλοποιηθεί η έκδοση ομολόγου  ύψους 320 εκατ. ευρώ  στη εγχώρια επενδυτική  κοινότητα η οποία  επιθυμεί  να συμμετάσχει  στην υλοποίηση αξιοποίησης του Ελληνικού.
Το άθροισμα των χρηματοδοτήσεων του Ελληνικού ξεπερνούν  τα 2 δις  ευρώ. όταν  άλλες  επιχειρήσεις  βρίσκουν  κλειστές  πόρτες  όταν  ψάχνουν  για χρηματοδότηση.    
Μέχρι σήμερα  τα έξοδα  της Lamda είναι αμελητέα καθώς το project ακόμη είναι  στα  σχέδια.
Το μοντέλο της αντιπαροχής του 1950 εφαρμόζεται με επιτυχία  το 2020  για τον όμιλο Λάτση.  Πριν την υλοποίηση του Ελληνικού η καθαρή  αξία ενεργητικού  της  εταιρείας  έφτανε τα 438,9 εκατ. ευρώ  για εκτοξευθεί στο 1,15 δις  ευρώ μετά την ΑΜΚ  σημειώνοντας  μεταβολή 163% Τα ίδια κεφάλαια από 355,1 εκατ. ευρώ  αυξήθηκαν κατά 198%  ξεπερνώντας  το 1 δις  ευρώ  με το έργο του Ελληνικού. 
To  ύψος  των επενδύσεων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8 δισ ευρώ  τα επόμενα 20 χρόνια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης