Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μίχος (Epsilon Net) στο BN: Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού - Έρχονται εξαγορές

tags :
Μίχος (Epsilon Net) στο BN: Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού - Έρχονται εξαγορές
Συνέντευξη του Ιωάννη Μίχου, προέδρου της εταιρίας Epsilon Net στο bankingnews.gr
Τον στρατηγικό σχεδιασμό και το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ενόψει της μετάταξής της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναλύει σε συνέντευξη του στο bankingnews, o πρόεδρος της Epsilon Net, Iωάννης Μίχος.
Σε μία εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο του ίδιου του κράτους όσο και των επιχειρήσεων βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα λόγω και των νέων δεδομένων που δημιούργησε ο κορωνοϊός, ο κ. Μίχος αναλύει για ποιο λόγω η εταιρεία έχει αποκτήσει στρατηγικό προβάδισμα στον τομέα της εργασίας από απόσταση, δίνει τις εκτιμήσεις του για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον κλάδο και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών και στρατηγικών συμπράξεων και συμμαχιών μέσα το επόμενο διάστημα.

1. Ποια η πορεία της Εταιρείας στα 20 χρόνια λειτουργίας της και ποιο το όραμα σας για τα επόμενα έτη;
 
Ξεκινήσαμε το 1999 με μια  μικρή ομάδα στελεχών και εργαζομένων που στήριξε με πάθος το όραμα της εταιρείας μας και δημιούργησε τα θεμέλια για το σημερινό οικοδόμημα της Epsilon Net.
Το Όραμα και η στρατηγική μας ήταν να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο να χτίσουμε μια σχέση συνεργασίας μαζί τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, την οργάνωση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Με στοχευμένες ενέργειες, εστιαζόμενοι στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας μας μέχρι σήμερα, δημιουργούμε καινοτόμες εφαρμογές για την εμπορικολογιστική οργάνωση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, εφαρμογές ERP, CRM, καθώς και εφαρμογές μισθοδοσίας και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.
Σήμερα 20 χρόνια μετά είμαστε μια ομάδα 370 στελεχών και εργαζομένων που συνεχίζουμε δυναμικά με το  ίδιο όραμα και πάθος, για να πετύχουμε την περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης συνεργασίας με τις 30.000 επιχειρήσεις πελάτες μας, και την ενίσχυση  των στρατηγικών μας επιδιώξεων, μέσω  της συνεχούς διεύρυνσης της πελατειακής μας βάσης.
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα θέτουν την Epsilon Net στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών αλλαγών, δικαιολογώντας τον τίτλο του βασικού πρωταγωνιστή στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα και συμμετέχοντας ενεργά  σε  ένα υγιές επιχειρηματικό τοπίο  στο οποίο κυριαρχεί η καινοτομία, η τεχνολογική υπεροχή, η σταθερότητα, η αξιοπιστία, και ο σεβασμός στον άνθρωπο.
Προσωπικός μου στόχος ασπαζόμενος απόλυτα τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελεί η έγκαιρη αναγνώριση των κινδύνων και η εφαρμογή των κατάλληλων εργαλείων που θα εξασφαλίσουν τη αναπτυξιακή πορεία, την κεφαλαιακή ισχυροποίηση, την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας σαν μοχλό χρηματοοικονομικής υγείας και ανάπτυξης καθώς και την συνεχώς αυξανόμενη λειτουργική κερδοφορία της Εταιρείας.
 Σκοπός μας  είναι ο Όμιλος να συνεχίζει να κινείται με βασική αξία της λειτουργίας μας, την ικανοποίηση των πελατών μας, στοχεύοντας στο μακροπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων, των συνεργατών και των εργαζομένων μας. Επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας  στην περαιτέρω ενδυνάμωση της αξίας της Εταιρείας και του Ομίλου, στην οικονομική μας ανάπτυξη βασιζόμενοι στον στρατηγικό μας σχεδιασμό, με πυλώνα τη συνεχή παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, με επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, και με διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε εξειδικευμένες αγορές.
 
2. Το Ενημερωτικό Δελτίο της Epsilon Net εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επίκειται η δημόσια εγγραφή για την μετάταξη της εταιρίας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Που αποσκοπεί η κίνηση αυτή και που σκοπεύετε να επενδύσετε τα χρήματα από την εισαγωγή σας;
 
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρίας με σκοπό την ενδυνάμωση της στρατηγικής ανάπτυξης, την διεύρυνση του υφιστάμενου  μεριδίου αγοράς, την επέκταση σε νέες αγορές & προϊόντα και γενικότερα στην αποτελεσματικότερη απόκριση στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα το επενδυτικό μας σχέδιο το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι δυναμικό, προβλέπει συνεργασίες ή και συμμετοχές σε εταιρίες πληροφορικής, με αυστηρά καθορισμένα κριτήρια, με στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού για κάθετες αγορές, τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και των δραστηριοτήτων μας, και την σύνδεση των προγραμμάτων μας με συστήματα πληρωμών.
Ειδικότερα, μας ενδιαφέρει τεχνολογική-εμπορική συνεργασία και η συμμετοχή στο μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας, που διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία και προϊόντα σε κάθετες αγορές με σκοπό τόσο την ενίσχυση της παρουσίας μας στους κλάδους που δραστηριοποιούμαστε όσο και την είσοδό μας σε νέους κλάδους καλύπτοντας τις ανάγκες των επιχειρήσεων για περαιτέρω οργάνωση, εργασίας από απόσταση ενισχύοντας τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. 
Επίσης, βλέπουμε θετικά τη συμπόρευση και συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις πληροφορικής σε εμπορικολογιστικές εφαρμογές, ERP, CRM, καθώς και σε λύσεις σε κάθετες αγορές βασιζόμενοι σε Web και Cloud τεχνολογίες στις οποίες έχουμε επενδύσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια μέσα από τις πλατφόρμες “Pylon” και “Epsilonsmart”.
Επιπλέον στο πρόγραμμα επενδύσεων μας εμπεριέχονται συγκεκριμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στην παγκόσμια τάση για την αξιοποίηση δυνατοτήτων ενσωμάτωσης στις εφαρμογές επιχειρηματικής οργάνωσης, συστημάτων πληρωμής και χρήσης τεχνολογιών fintech θεωρώντας ότι η σύνδεση αυτή αποτελεί μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για τον Όμιλο.
Τέλος, σχεδιάζουμε με μεθοδευμένες ενέργειες και με συγκεκριμένο τρόπο την περαιτέρω διερεύνηση βημάτων ανάπτυξης στο εξωτερικό και τη συνεργασία μας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες σε τεχνολογικό ή/και εμπορικό επίπεδο.
 
3. Σε μία εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο του ίδιου του κράτους όσο και των επιχειρήσεων βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα λόγω και των νέων δεδομένων που δημιούργησε ο κορωνοϊός, ποια θεωρείτε ότι είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας και σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι διαθέτετε συγκριτικά πλεονεκτήματα; 
 
Η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα κάθε μορφής, μεγέθους και κλάδου βρίσκονται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο.
Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, που αναπόφευκτα θα αποτελέσει την πρώτη στρατηγική προτεραιότητα της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Η Διοίκηση της Epsilon Net υπηρετεί με συνέπεια το όραμα και την αποστολή της εταιρίας, που είναι να παρέχει σε κάθε επιχειρηματική μονάδα προϊόντα λογισμικού υψηλής τεχνολογίας με ταυτόχρονη απεριόριστη πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση.
Επενδύσαμε αποτελεσματικά και έγκαιρα σε τεχνολογίες Web και Cloud που επιτρέπουν στα συστήματα οργάνωσης των επιχειρήσεων να λειτουργούν απομακρυσμένα, με απεριόριστη πρόσβαση στην επιχειρηματική πληροφόρηση μέσα από mobile, tablet ή υπολογιστή.
Συντονιζόμαστε με ταχύτητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης στα νέα μέτρα που θεσπίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
 Συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρίας επίσης αποτελεί η τεχνολογική μας υπεροχή καθώς και η συμπληρωματικότητα των προϊόντων μας καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών της σύγχρονης επιχείρησης.
Η φιλοσοφία και στρατηγική της διαρκούς επέκτασης  με είσοδο σε νέες κάθετες αγορές  μας δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας και η προσήλωσή μας σε ένα συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο με ξεκάθαρο target group μας επιτρέπει τη συγκέντρωση των δυνάμεων και την επικέντρωση στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών και την απόλυτη ικανοποίηση της πελατειακής μας βάσης.
 
4. Πώς κινείται εν μέσω πανδημίας ο κλάδος, αλλά και η εταιρεία; Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία μέσα στους επόμενους μήνες αλλά και τα χρόνια που έρχονται;
 
Οι επιχειρήσεις πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ισχυρά σημάδια αντοχής μετά την εμφάνιση της πανδημίας COVID – 19, υπογραμμίζοντας τη δυναμική του ψηφιακού μετασχηματισμού που προαναφέραμε. Επιπλέον οι νέες συνθήκες και η αναγκαιότητα της εργασίας από απόσταση ενίσχυσε την τάση μετάβασης των εμπορικολογιστικών εφαρμογών και συστημάτων σε Web και Cloud περιβάλλον εξασφαλίζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Όπως προανέφερα,  ειδικότερα στη χώρα μας ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού υποστηρίζεται περαιτέρω  από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το νέο πλαίσιο νομοθετικών αλλαγών που έχει ήδη θεσμοθετηθεί και θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2020 αφορά την  αποστολή δεδομένων από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις προς την ΑΑΔΕ (myDATA) και τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία».
Η Epsilon Net αξιοποιώντας την γενικότερη τάση και ανάγκη της αγοράς για εργασία από απόσταση, τα πλεονεκτήματα της Cloud και Web τεχνολογίας, αλλά και την πρόκληση ανταπόκρισης στις θεσμικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη δημιουργεί μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία στοχεύοντας βάσιμα στην περαιτέρω ανάπτυξή της εταιρίας, την αύξηση των πωλήσεων, την διεύρυνση του μεριδίου αγοράς και την ενίσχυση της κερδοφορίας. Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι θα συνεχίσουμε τη πορεία των επιτυχημένων αποτελεσμάτων για τα επόμενα χρόνια τόσο για την εταιρία, όσο και για τους συνεργάτες, τους πελάτες και τους μετόχους μας.
 
5. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει λάβει πολλές διακρίσεις για καινοτόμες εφαρμογές, ενώ προχώρησε και σε διάφορες σημαντικές συνεργασίες. Ποια είναι η στρατηγική σας σε αυτό τον τομέα; Εξετάζετε το ενδεχόμενο εξαγορών άλλων εταιρειών;
 
Πράγματι, η καινοτομία είναι στο DNA του Ομίλου Epsilon Net και αυτό αποδεικνύεται από τις διακρίσεις που λαμβάνει η εταιρία, οι εφαρμογές μας τόσο σε χρηστικό όσο και τεχνολογικό επίπεδο, αλλά και το ανθρωποκεντρικό σύστημα διοίκησης όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς διακρίσεις για το εργασιακό μας περιβάλλον.
Επιπλέον αναζητώντας διαρκώς την τεχνολογική καινοτομία αλλά και την πρωτοπορία σε επίπεδο δημιουργίας νέων συνθηκών στην αγορά, αξιολογούμε ιδιαίτερα θετικά τις ευκαιρίες συμπράξεων και συνεργασιών. 
Τόσο οι τελευταίες προσεκτικά επιλεγμένες στρατηγικές μας εξαγορές όσο και οι συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ εταιριών με κοινό σκοπό, δημιουργούν ισχυρές προϋποθέσεις για την ισχυρότερη ανάπτυξη όλων των εταιρειών του Ομίλου αλλά και γενικότερα την εξέλιξη του κλάδου της πληροφορικής σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε τόσο τις ευκαιρίες επενδύσεων, όσο και στην ανάλυση τυχόν κινδύνων έτσι ώστε να βελτιστοποιείται η αποδοτικότητα των επιχειρηματικών μας κινήσεών.
Για εμάς, ο δρόμος είναι ανοδικός και αυτό δεν είναι απλά σχήμα λόγου αλλά εταιρική φιλοσοφία και πρακτική που εφαρμόζουμε τόσο στην εσωτερική μας λειτουργία, όσο και στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης