Εκλογές στην Κροατία: Νίκη της Κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Ένωσης με 61 έδρες στο Κοινοβούλιο

Εκλογές στην Κροατία: Νίκη της Κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Ένωσης με 61 έδρες στο Κοινοβούλιο
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) και οι σύμμαχοί τους εξασφαλίζουν 44 έδρες.
Η κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) εξασφαλίζει 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο στην ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών (5/7/2020), σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) και οι σύμμαχοί τους εξασφαλίζουν 44 έδρες.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη υπό την σκιά της αύξησης των κρουσμάτων του Covid -19, αναμενόταν αμφίρροπο.
Ομως η Κροατική Δημοκρατική Ενωση του πρωθυπουργού Andrej Plenkovic έχει εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα έναντι του κετροαριστερού συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες του Davor Bernardic, σύμφωνα με exit poll της Ipsos.
Οι συντηρητικοί, οι οποίοι κυριαρχούν στην πολιτική ζωή από την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991, εξασφαλίζουν σύμφωνα με τις προβλέψεις 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός 44 έδρες, ενώ το κόμμα του Miroslav Skoro ενός λαϊκιστή και εθνικιστή τραγουδιστή, 16 έδρες.
Ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αρχίσει διαβουλεύσεις που είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές ημέρες.
Μία από τις εναλλακτικές της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης είναι να αρχίσει συνομιλίες με το «Πατριωτικό Κίνημα» του Miroslav Skoro.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, την ώρα που η κροατική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% στην χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες.
«Ο νικητής θα έλθει αντιμέτωπος με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Το φθινόπωρο δεν θα είναι εύκολο», εξήγησέ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Igor Ivit.
Ο Αντρέι Πλένκοβιτς, 50 ετών, πρώην διπλωμάτης ειδικευμένος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, έπαιξε το χαρτί της κρίσης για να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να παραμείνουν πιστοί στο κόμμα του.
«Πρέπει να κάνουμε σοβαρές επιλογές και όχι τσαρλατανισμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Κροατία δεν έχει ανάγκη από πειράματα όπως με τον Bernardic ή τον Skoro».
Το κυβερνών κόμμα προέβαλε την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Με 110 νεκρούς και 3.000 κρούσματα, η βαλκανική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέφυγε τα εκρηκτικά σενάρια άλλων χωρών.
Αλλά εδώ και δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε νέα έξαρση κρουσμάτων Covid-19, όπως στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας.
Image
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS