Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Απειλείται η βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ - Έως 4 δισ. τα χρέη μέχρι τέλος του 2020

tags :
Απειλείται η βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ - Έως 4 δισ. τα χρέη μέχρι τέλος του 2020
Τι αλλάζει στη Συν-εργασία με τις δηλώσεις και τις πληρωμές
Καμπανάκι την βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ κρούουν οι ειδικοί στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης με τα εκτιμώμενα χρέη στο τέλος του 2020 να αγγίζουν τα 4 δις ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται ένα νέο lockdown από Φθινόπωρο στην οικονομία.
Ηδη, στο πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου καταγράφηκε η αδυναμία πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1 δισ., χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται οι εκπτώσεις 25% στις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, αλλά και η μείωση του 60% των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Ηδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, με τις τρίτες τροποποιητικές αποφάσεις, γίνεται πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, και μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις με αριθμό απασχολουμένων που ξεπερνά τους 55.000 εργαζόμενους.
Και με το φόβο για απολύσεις να εντείνεται μετά τις 15 Ιουλίου, που εκπνέει η προθεσμία προστασίας για όσους τέθηκαν σε αναστολή της σύμβασης μέχρι τις 31 Μαΐου.
Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται και τα μέτρα για επιδότηση 100% των εργοδοτικών εισφορών στις που θα είναι μέχρι τέλος του έτους.
Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάρδιες θα μπορούν πλέον να μειώνουν το χρόνο εργασίας όσων μισθωτών εντάσσονται στο σύστημα Συν-Εργασία με χρονική περίοδο αναφοράς την εβδομάδα, το μήνα, το 15ήμερο ή όπως αλλιώς εξυπηρετεί τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε διευκρινίζεται πως θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας σε εβδομαδιαία, 15νθήμερη και μηνιαία βάση.
Μετά την ολοκλήρωση του α’ δεκαπενθήμερου εφαρμογής του μηχανισμού, το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα μπορεί πλέον να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών ανά μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα.
Η πληρωμή των  αναστολών των συμβάσεων εργασίας μηνός Μαΐου 2020  (κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ορθών επαναλήψεων για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας – παρατάσεις – οριστικές διακοπές) έως τις 10/7/2020
 


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Υποβολή δηλώσεων (από – έως και)



7/7/2020 - 15/7/2020



7/7/2020 -21/7/2020

Ορθές Επαναλήψεις

(από – έως και)



16/7/2020 - 20/7/2020

7/7/2020 - 21/7/2020


Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουνίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης ΔΗΛΩΣΗΣ, σύμφωνα με τα οριζόμενα της ως άνω ΚΥΑ, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση- εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.
Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Ιούνιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

27-28/7/2020


Υπεύθυνες δηλώσεις με  Εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, είτε για όλο τον μήνα ΙΟΥΝΙΟ είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουνίου.  
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ (ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ) ΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΠΟ 7/7/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 31/7/2020

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ*

16/7, 23/7, 30/7 & 6/8


Σημειώνεται ότι σε περίπτωση  επαναπρόσληψης εντός του Ιουνίου και εφόσον η σύμβασή τους έχει τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν, πέραν της μονομερούς δήλωσης, και δεύτερη δήλωση σε συνέχεια της δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη τους εντός των προθεσμιών που καθορίζονται για τις δηλώσεις αναστολών μηνός Ιουνίου.
Αν η μονομερής δήλωση του εργαζόμενου αφορά όλο το μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ.
Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης