Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για Καλογρίτσα και Παππά - Απαντήσεις από τον Τσίπρα ζητά η κυβέρνηση - Τα 3 εκατ. ευρώ και ο Βαξεβάνης

Πολιτική κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για Καλογρίτσα και Παππά - Απαντήσεις από τον Τσίπρα ζητά η κυβέρνηση - Τα 3 εκατ. ευρώ και ο Βαξεβάνης
Το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο ζητά εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα
(upd2) Μία ακόμη πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αποκαλύψεις για τον Χρήστο Καλογρίτσα και τις καταγγελίες του για τις υπόγειες επαφές με τον Νίκο Παππά για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών και τα 3 εκατ. ευρώ.
Το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο ζητά εξηγήσεις ενώ την ίδια στιγμή θέτει και ζητήματα για τη διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα.
«Ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο "μαγαζί", όπως έλεγε ο Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων αδιανόητων πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αρχίζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για τις εικονικές συμβάσεις;
Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια;
Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ;
Η σιωπή του διευρύνει το πολιτικό κατηγορητήριο στη συνείδηση των πολιτών», πρόθεσε.
 
Οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα

Αρχικά ο επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, κατέθεσε ότι με τον συντονισμό και την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου και του τέως υπουργού, Νίκου Παππά, έλαβε από λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό 3.000.000 ευρώ ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.
«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς; Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του», ανέφερε την Κυριακή, 5 Ιουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Πριν βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε και ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης και πρωταγωνιστής όσων ανατριχιαστικών για τη Δημοκρατία μας πληροφορούνται οι Έλληνες», συμπλήρωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στο ίδιο δικαστήριο ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε ενόρκως και δια των δικηγόρων του ότι αυτά τα 3 εκατ. ευρώ κατέληξαν στην εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη με την Νέα Δημοκρατία να ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά απαντήσεις «για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία που την έστησαν».

Η ανακοίνωση της ΝΔ για το Documento και τα 3 εκατ. ευρώ

Το πρωί της Κυριακής με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία έδωσε συνέχεια στα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.
Μάλιστα, με ανακοίνωσή της η Πειραιώς επισημαίνει: «Περιμένουμε απαντήσεις για τα 3 εκατ. ευρώ στο Documento».
Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις Καλογρίτσα, «συμπληρώνεται το παζλ του παρακράτους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και καλεί τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά και Κώστα Βαξεβάνη να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
- Πήγαν όντως τα 3 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση του Documento;
- Πώς έγινε και ο εργαζόμενος σε μια εφημερίδα στην οποία μπήκαν τόσα εκατομμύρια, βρέθηκε ιδιοκτήτης;
Παράλληλα, η ΝΔ σημειώνει ότι η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τις σκοτεινές διαδρομές των εικονικών συμβάσεων, των εκατομμυρίων ευρώ και των μετοχών που άλλαζαν χέρια.

Η κόντρα Γεωργιάδη – Βαξεβάνη στο Twitter

Νωρίτερα την Κυριακή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, είχε ζητήσει από τον εκδότη της εφημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη, να απαντήσει αν οι καταγγελίες του Καλογρίτσα ισχύουν, προσθέτοντας ότι σε τέτοια περίπτωση υπάρχει «μικρό» πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο Κώστας Βαξεβάνης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ συνέταιρος με τον Χρήστο Καλογρίτσα.
 
Γεραπετρίτης: Ο κ. Τσίπρας έχει ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί στην υπόθεση Καλογρίτσα

«Ο τέως πρωθυπουργός έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί ρητά» στην υπόθεση Καλογρίτσα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, ότι αν ο ίδιος έπαιρνε μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του νυν πρωθυπουργού, τότε «ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση».
Αναλυτικά,  για την υπόθεση Καλογρίτσα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως είναι «προφανές» το γεγονός ότι «βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή στο μέσο μίας σειράς από αποκαλύψεις, για τις οποίες ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μόνο πολιτικές εικασίες μπορούν να υπάρξουν για το ζήτημα αυτό.
Διαφαίνεται ότι υπήρξε μία διασύνδεση μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης», κατηγορώντας την προηγούμενη διακυβέρνηση για «διάχυτο πολιτικό νεοπλουτισμό», ενώ όπως φάνηκε -συμπλήρωσε- έγινε μα συντονισμένη επιχείρηση, ώστε «οι βραχίονες της εξουσίας να ελεγχθούν».
Ενώ ανατρέχοντας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες -κάτι που, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «είναι παρεπόμενο της ίδιας της δημοκρατίας»- εκεί «επιχειρήθηκε στην πραγματικότητα μία απόλυτη χειραγώγηση, (υπήρξε) συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των αδειών, αρχικώς μιλούσαμε για τέσσερις άδειες, πράγμα που ήταν εντελώς αντίθετο σε κάθε ψηφιακή εξέλιξη, κόντρα στο τεχνολογικό ρεύμα». Επιπλέον, «υπήρξε ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός της ενημέρωσης, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε λογική.
Είναι σημαντικό, σωστό, για μένα, να διαλευκανθεί η υπόθεση», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Νομίζω ότι η δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με το ζήτημα και έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, έτσι ώστε να ξεκινήσει μία έρευνα, η οποία θα καταδείξει αν έγιναν πράγματι όσα καταγγέλλονται.
Υπάρχει όμως και ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ζήτημα, κυρίως έχει να κάνει με το ότι οι θεσμοί υπολειτούργησαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Υπήρξε μία διάθεση χειραγώγησης των θεσμών», σημείωσε και επέμεινε: «Από τη στιγμή που υπάρχει αυτού του τύπου η αλληλεπίδραση μεταξύ κορυφαίων υπουργών και επιχειρηματιών, καλό είναι να διαλευκανθούν τα πράγματα.
Ο τέως πρωθυπουργός έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί ρητά για το ζήτημα αυτό».
Στο ερώτημα, δε, εάν κατά την εκτίμησή του γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός όσα συνέβαιναν, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Εγώ, που είμαι χωροταξικά και πολιτικά πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, εικάζω ότι τις δικές μου ενέργειες τις γνωρίζει καθημερινά ο πρωθυπουργός.
Αν συνέβαινε να αναλάβω εγώ μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του πρωθυπουργού, τότε ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση.
Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο ηθικό ζήτημα, να τοποθετείσαι, όταν ένα πολύ κοντινό σου στέλεχος βρίσκεται εν τω μέσω μίας τέτοιου τύπου πολιτικής κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, οφείλονται απαντήσεις απέναντι στην κοινωνία, όπως και η κοινωνία οφείλει να είναι σε δημοκρατική εγρήγορση -κι αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση- έτσι ώστε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης των θεσμών να βρίσκει σύσσωμη την κοινωνία απέναντι».
Στο επόμενο θέμα, αυτό της λίστας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συμμετείχαν στην καμπάνια για τον κορονοϊό, ο κ. Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός. «Οπωσδήποτε θα αναρτηθεί ο κατάλογος αυτός», απάντησε αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «υπήρξε μία σημαντική καθυστέρηση εκ του γεγονότος ότι ήταν γραφειοκρατικά δύσκολο να μπορέσουν να γίνουν οι εκταμιεύσεις των ποσών αυτών, επειδή επρόκειτο για μία πολύ ευρείας κλίμακας διαφημιστική καμπάνια. Θέλω να είσθε σε απόλυτη εγρήγορση από σήμερα».

Γεωργιάδης: Να του κάνει μήνυση ο Παππάς, αν δεν ευσταθούν οι καταγγελίες Καλογρίτσα

Να κάνει μήνυση σε βάρος του κ. Καλογρίτσα για συκοφαντική δυσφήμηση, εάν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του, κάλεσε τον Νίκο Παππά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, πρέπει να αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν το κάνει σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδέχεται αυτές τις πρακτικές.
Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που φέρνει στη δημοσιότητα ένορκη κατάθεση του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, σύμφωνα με την οποία σε δικαστική του αντιδικία με την λιβανέζικη εταιρεία CCC, καταγγέλλει τον Νίκο Παππά και τους τότε ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Καλογρίτσας αναφέρει ότι είχε πάρει 3 εκατ. ευρώ εικονικό δάνειο από την εταιρεία για να πληρώσει την τηλεοπτική άδεια.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο κ. Παππάς έστησε τότε έναν διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και μεσολαβούσε υπέρ μια εταιρείας με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που παραβιάζουν τον νόμο, ζητώντας να παρέμβει αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να μην κρύβεται και να πάρει αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται να μην ήξερε τις κινήσεις του κ. Παππά.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για σπείρα, για συνωμοσία και στήσιμο από την τότε κυβέρνηση ενός διαγωνισμού που, όπως υποστήριζε η ίδια, ήταν αδέκαστος. «Ο κ. Τσίπρας τώρα που τα έμαθε οφείλει να μην κρύβεται και να πάρει αποφάσεις. Αν και είναι αστείο να πιστέψουμε ότι ο κ. Παππάς τα έκανε χωρίς να τα ξέρει (ο Τσίπρας)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Και πρόσθεσε ότι «στο δικαστήριο μεταξύ του Καλογρίτσα και της εταιρείας CCC, η οποία διεκδικεί από τον κ. Καλογρίτσα 3 εκατ. ευρώ, κατέθεσε ενόρκως και δια των δικηγόρων του ότι αυτά τα 3 εκατ. δεν τα χρωστάει στην εταιρεία αυτή, γιατί του τα έδωσε η εταιρεία με τη μεσολάβηση του κ. Νίκου Παππά ώστε να δώσει την εγγυητική για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Δηλαδή ο κ. Νίκος Παππάς τότε έστησε έναν διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στον οποίο ο αδέκαστος διαιτητής-υπουργός, μεσολαβούσε υπέρ μιας εταιρείας του κ. Καλογρίτσα με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, οι οποίες παραβιάζουν και τον νόμο, καθώς το αδίκημα θεωρείται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Σύμφωνα με τον υπουργό, τώρα ο κ. Παππάς έχει δύο δρόμους.
«Ο ένας δρόμος είναι να κάνει αμέσως μήνυση στον κ. Καλογρίτσα, καθώς αυτό είναι μια συκοφαντία εναντίον του και τότε ο κ. Καλογρίτσας οφείλει να παρουσιάσει τα όποια αποδεικτικά στοιχεία έχει για να αποδείξεις τους ισχυρισμούς του.
Ή εάν ο κ. Παππάς δεν πάει στα δικαστήρια τον κ. Καλογρίτσα οφείλει αμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ να τον αποπέμψει. Διότι αν δεν τον αποπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ πια υπάρχει αυτή καταγγελία στο δικαστήριο σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται αυτού του τύπου τις πρακτικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Σχετικά με τις απαντήσεις που έδωσε το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «το ένα που απάντησε είναι ότι δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διώκεται για τη Novartis. Τι σχέση έχει η παράνομη δίωξη για δωροδοκία του κ. Λοβέρδου από την κ. Τουλουπάκη για τη Novartis με την αυτοτελή αυτή υπόθεση, όπου ο κ. Καλογρίτσας καταγγέλλει στο δικαστήριο ότι τα 3 εκατ. του τα έδωσε ο κ. Νίκος Παππάς μέσω μιας εταιρείας για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις άδειες. Η δεύτερη απάτη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς κόψαμε τον κ. Καλογρίτσα γιατί δεν πλήρωσε τα λεφτά».
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι «δεν έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Καλογρίτσα εκτός αν υποθέσουμε ότι το κόμμα μπορεί να αποφασίζει για τη διενέργεια ενός δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού –που φαντάζομαι όχι-αλλά θυμήθηκα αμέσως όταν έκανε την ανακοίνωση χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς κόψαμε τον Καλογρίτσα επειδή δεν πλήρωσε τα 20 εκατ. ευρώ».
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η υπόθεση του κ. Καλογρίτσα δεν είναι μόνο πολιτικής φύσεως ζήτημα, αλλά και νομικής φύσεως.

Η πρώτη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ 

Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποκαλεί τον Καλογρίτσα «συνέταιρο του κ. Θεοδωρικάκου».
«Ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Novartis.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν.
Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση Θεοδωρικάκου

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απολογηθεί για τα όσα αποκαλύπτονται, για τη δραστηριότητα του Νίκου Παππά.
«Λοιπόν για να τελειώνει αυτή η ιστορία: ο κ. Καλογρίτσας κι εγώ δεν είμαστε συνεταίροι, όπως γράφει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ψευδές και θα πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από ψέματα και από προσχήματα», είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε πως «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το αν γνώριζε ή δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του «δεξιού του χεριού» και υπουργού Επικρατείας».

Αχτσιόγλου: Δήθεν αποκάλυψη – Του αρνηθήκαμε τηλεοπτική άδεια

«Για δήθεν αποκάλυψη» κάνει λόγο η Εφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας τα όσα καταγγέλλει ο Χρήστος Καλογρίτσας για τον Νίκο Παππά. Μιλώντας στο Mega, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε δήθεν αποκάλυψη το δημοσίευμα ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε για λογαριασμό της εταιρείας του 3 εκατομμύρια ευρώ ως εικονική σύμβαση μετά από μεσολάβηση του Νίκου Παππά.
«Πρόκειται για δήθεν αποκάλυψη.
Ο κ. Καλογρίτσας, προσπαθεί να μετατρέψει μια ιδιωτική αστική διαφορά σε πολιτικό ζήτημα.
Η μόνη σχέση που είχαμε με τον Καλογρίτσα ως κυβέρνηση ήταν να του αρνηθούμε να λάβει άδεια για κανάλι γιατί δεν είχε να πληρώσει το τίμημα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει συνεργασία και είναι συνέταιρος με τον κ. Καλογρίτσα. Άρα ίσως ξέρει κάτι παραπάνω για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης