Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε υψηλά 2 ετών σκαρφάλωσε ο κατασκευαστικός κλάδος τον Ιούνιο 2020 - Στις 55,3 μονάδες ο δείκτης PMI

Βρετανία: Σε υψηλά 2 ετών σκαρφάλωσε ο κατασκευαστικός κλάδος τον Ιούνιο 2020 - Στις 55,3 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο υποδείκτης του κατασκευαστικού κλάδου που αφορά τις νέες παραγγελίες σταθεροποιήθηκε σε μηνιαία βάση
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Markit, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 55,3 μονάδες, έναντι 28,9 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018.
Παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 46 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η υψηλότερη δραστηριότητα οφείλεται στην επανεκκίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού στον κλάδο μετά τα lockdowns που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.
Ο τομέας των κατοικιών κατέγραψε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τριών τομέων για τον Ιούνιο, καθώς το 46% των επιχειρήσεων ανέφερε επέκταση της δραστηριότητάς του, ενώ μόλις το 27% ανέφερε περιορισμό.
Μάλιστα, ο ρυθμός επέκτασης στη δραστηριότητα του τομέα κατασκευής κατοικιών ήταν ο ταχύτερος των τελευταίων πέντε ετών, ενώ σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψαν και οι τομείς εμπορικών κτηρίων και πολιτικής μηχανικής.
Ο όγκος των νέων επιχειρήσεων κατέγραψε οριακή επέκταση για τον Ιούνιο, βάζοντας τέλος σε τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης, ενώ οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με ασθενέσθερους ρυθμούς, αντικατοπτρίζοντας το δισταγμό των πελατών.
Επιπλέον, ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης, γεγονός που οδήγησε σε επιφαλυκατικότερες πολιτικές στελέχωσης του κλάδου.
Όσον αφορά τον υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αυτός σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Το 46% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν αύξηση της επιχειρηματικήα δραστηριότητας, ενώ το 31% αναμένουν περιορισμό των δραστηριοτήτων, εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.
«Καθώς το πρώτο μεγάλο μέρος της οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινάει μία σταδιακή επιστροφή στην εργασία, η ισχυρή ανάκαμψη στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου παρέχει ελπίδες σε άλλους τομείς που υπέφερσαν κατά την περίοδο του lockdown», ανέφερε διευθυντής οικονομικών της Markit, Tim Moore, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ενώ χρειάστηκε χρόνος για την προσαρμογή και την ανοικοδόμηση της αλυσίδας εφοδιασμών μετά το ευρύ κλείσιμο των επιχειρήσεων, υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι έχει επιτευχθεί επιστροφή στην ανάπτυξη».
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης