Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ορατός ο ανασχηματισμός από Μητσοτάκη, μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου – Οι απερχόμενοι, οι νέοι και οι σταθεροί

Ορατός ο ανασχηματισμός από Μητσοτάκη, μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου – Οι απερχόμενοι, οι νέοι και οι σταθεροί
Στο συρτάρι του ο πρωθυπουργός έχει και το θέμα του επικείμενου ανασχηματισμού, μικρού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες
Σε ρυθμούς τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με... εγκαίνια σε κάθε έργο, κινείται τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα μόλις 24ωρο προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η γαλάζια παράταξη.
Μετά την εκδήλωση της προηγούμενης Παρασκευής στο Ελληνικό, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τα διθυραμβικά σχόλια διεθνών πρακτορείων, η παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στα εγκαίνια τριών νέων σταθμών της γραμμής 3 του Μετρό και συγκεκριμένα αυτών στην Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό και τη Νίκαια (πλέον το επιβατικό κοινό θα κάνει το δρομολόγιο Νίκαια – Σύνταγμα σε μόλις 14 λεπτά) αποτελεί - όπως διατείνονται στην κυβέρνηση τουλάχιστον – απόδειξη της συστηματικής προεργασίας που γίνεται σε όλα τα επίπεδα από τις 7 Ιουλίου 2019.
«Στις 7 Ιουλίου συμπληρώνουμε έναν χρόνο στην εξουσία και μου φαίνεται σαν να έχει περάσει ένας αιώνας με όλα όσα έχουν συμβεί σε αυτό το διάστημα.
Έχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν την δομή της οικονομίας, θα την κάνουν πιο ανοικτή, πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική.
Είναι μεταρρυθμίσεις, που ποτέ δεν τις είχαμε υιοθετήσει ως δικές μας και νομίζω πως αυτό έχει αλλάξει τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στους Financial Times.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός

Στον απόηχο, πάντως, των εγκαινίων και του εορταστικού κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση, στο συρτάρι του ο πρωθυπουργός έχει και το θέμα του επικείμενου ανασχηματισμού, μικρού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ούτως ώστε να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Όλα δείχνουν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μέσα στον Ιούλιο.
Μένει μόνο να αποφασιστεί αν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προ της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 και 18 Ιουλίου ή αμέσως μετά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα είναι κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών μαζί με ορισμένες αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων.
Με αυτό τον τρόπο, λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα ενισχυθεί το αίσθημα της θετικότερης εικόνας της κυβέρνησης.
Πάντως, βασικές παράμετροι των αλλαγών που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα είναι να απορροφηθούν – όσο το δυνατόν γρηγορότερα – τα κοινοτικά κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι αλλαγές

Από τα όσα μέχρι τώρα ακούγονται, επικρατέστερα υπουργεία για να αλλάξουν χέρια είναι το υπουργείο Εργασίας.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, διάδοχος του Γιάννη Βρούτση φαίνεται να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Φαβορί για να αντικατασταθεί είναι ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει σε αυτή την καρέκλα να τοποθετηθεί ένα πιο «βαρύ» όνομα.
Για τη θέση αυτή ακούγεται πολύ έντονα το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία είχε σαρώσει σε σταυρούς στην Α΄ Αθηνών και δεν είχε τοποθετηθεί στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα.
Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο υπουργείο Υγείας, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πιο δημοφιλής από πλευράς υπουργός, Βασίλης Κικίλιας θα φύγει από το υπουργείο και κάποιοι ότι θα παραμείνει.
Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τα πόστα τους στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος αντίστοιχα.
Αμετακίνητος, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα δημιουργηθεί νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τον Νίκο Χαρδαλιά επικεφαλής.
Ερωτηματικό επίσης παραμένει τι θα συμβεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αν ο Νότης Μηταράκης θα διατηρήσει τη θέση του.
Καμία αλλαγή, πάντως, δεν αναμένεται στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς ο Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς. Αμετακίνητος φαίνεται πως είναι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.
Το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο Εσωτερικών και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης στο κυβερνητικό σχήμα θα μπει και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Εκπλήξεις, πάντως, όπως λένε πολλοί, μπορεί να γίνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης