Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο νέος γύρος TLTROs

Moody’s: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο νέος γύρος TLTROs
Ο νέος γύρος TLTROs μειώνει τις πιέσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπογραμμίζει η Moody’s
Ο τρίτος γύρος του προγράμματος χρηματοδότησης TLTROs (Targeted Long-Term Refinancing Operations) αποτελεί θετικό βήμα (credit positive) για την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, σχολιάζει η Moody’s.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ στις 30/6- απορρόφησαν 1,3 τρισεκ. ευρώ από το τρίτο TLTROs στις 18 Ιουνίου, υπνεθυμίζεται.
«Η αύξηση του ποσού είναι θετική για τις τράπεζες διότι μειώνει τους κινδύνους χρηματοδότησης και ρευστότητας σε περίπτωση περαιτέρω οικονομικής επιδείνωσης και μετριάζει την αρνητική επίδραση των χαμηλών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών.
Η επιτυχία του διαγωνισμού Ιουνίου για αυτά τα τριετή χρηματοδοτικά μέσα οφειλόταν κυρίως στην αλλαγή τιμολόγησης της ΕΚΤ τον Μάρτιο, που επέτρεψε στα επιτόκια δανεισμού σε αυτές τις πράξεις να μειωθούν στο -1% κατά την περίοδο 24 Ιουνίου 2020 έως 23 Ιουνίου 2021 από -0,5 % σε προηγούμενα προγράμματα TLTROs, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένα όρια απόδοσης δανεισμού.
Συμμετείχαν περίπου 742 τράπεζες, με κατά μέσο όρο περίπου 1,8 δισ. ευρώ η καθεμία.
Αναμένουμε η απορρόφηση του TLTRO III να υποστηρίξει την παροχή πίστωσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες που αντιμετωπίζουν σημαντικό πλήγμα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης