Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ενταση Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας) - Borell (ΕΕ) με φόντο τους Ελληνοκύπριους

tags :
Ενταση Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας) - Borell (ΕΕ) με φόντο τους Ελληνοκύπριους
Την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, M. Cavusoglu, προκάλεσε η αναφορά του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, J. Borell, στις ανησυχίες των Κυπρίων.
Την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, M. Cavusoglu, προκάλεσε η αναφορά του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, J. Borell, στις ανησυχίες των Κυπρίων.
Μεταναστευτικό, ανατολική Μεσόγειος και Λιβύη κυριάρχησαν στις συνομιλίες του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, J.Borell, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, M. Cavusoglu, που, μάλιστα, αντέδρασε έντονα σε τοποθέτηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου για την Κύπρο.
Όπως αναφέρει το sputniknews.gr στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων, ο Borell αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΕΕ να οργανώσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε στις διαφωνίες των δύο χωρών και στο Κυπριακό.
Όπως έκανε γνωστό, η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με την Τουρκία σε όλα τα «προβληματικά ζητήματα» μεταξύ των οποίων η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Λιβύη και τη Συρία καθώς και τα ζητήματα της τελωνειακής σύνδεσης.
Στη συνέχεια υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της στα ζητήματα αυτά.
Η αναφορά αυτή του Borell προκάλεσε την αντίδραση του Cavusoglu, όπως μεταδίδει η dailysabah.gr, που κατηγόρησε την ΕΕ για αποτυχία στήριξης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και συνέχισε:«Τώρα ισχυρίζεσαι (σ.σ. Borell) ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να λύσεις την κρίση, αλλά λες επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.
Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση;» ρώτησε.   
Πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο αξιωματούχο: «Αν συνεχίσεις να προωθείς τους Ελληνκύπριους σε κάθε ζήτημα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τότε κι εμείς θα έρθουμε με νέους όρους για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας».
Ο Τούρκος υπουργός αναγνώρισε ότι οι προθέσεις της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία είναι καλές, αλλά, όπως είπε, κάποιες χώρες-μέλη πρέπει να συγκρατηθούν προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις (σ.σ. ΕΕ-Τουρκίας).
Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Cavusoglu κάλεσε τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη για τους «ψεύτικους ισχυρισμούς της» σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, ενώ προειδοποίησε ότι «αν η ΕΕ λάβει αποφάσεις κατά της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντήσουμε.
Αυτό δεν θα συνεισφέρει στη λύση».
Μάλιστα, συμβούλευσε την ΕΕ να είναι υπέρ της λύσης και όχι της διαμάχης στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης