Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τη γερμανική οικονομική πολιτική

CNBC: Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τη γερμανική οικονομική πολιτική
Απότομη στροφή στην οικονομική πολιτική της έχει πραγματοποιήσει η Γερμανία λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού
Απότομη στροφή σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της έχει πραγματοποιήσει η Γερμανία λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.
Προτού ξεσπάσει ο Covid-19, η Γερμανία ακολουθούσε το δόγμα της δημοσιονομικής σύνεσης και των ισορροπημένων προϋπολογισμών.
Μάλιστα, αυτό αποτελεί και συνταγματική επιταγή.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Angela Merkel αντιτίθετο σθεναρά στις όποιες προσπάθειες για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ωστόσο, η πολιτική της έχει πλέον αλλάξει λόγω της τρομακτικής εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάτι που έχει επηρεάσει τις αγορές.
«Αυτή η κρίση υγείας, αναμφίβολα, έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στη γερμανική κυβερνητική πολιτική» δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας στο CNBC.
«Αυτή η ανατροπή, πρώτα από όλα, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να απαλλαγεί από τα μέτρα λιτότητας, να επιστρατευθεί η δημοσιονομική πολιτική ως παράγοντας ανάπτυξης σε μια εποχή στην οποία τα επιτόκια βρίσκονται σε αρνητική περιοχή και να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» πρόσθεσε ο αναλυτής του ασφαλιστικού οργανισμού.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δημοσιονομική ενίσχυση 450 δισεκατομμυρίων ευρώ για να προστατεύσει την οικονομία της από την τρέχουσα κρίση.
Αυτό το πακέτο μέτρο αντιστοιχεί στο 13,3% του γερμανικού ΑΕΠ για το 2019, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel.
Για να γίνει καλύτερο αντιληπτό το μέγεθος της δημοσιονομικής ενίσχυσης που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση αρκεί να αναφερθεί πως η Γαλλία αποφάσισε ενίσχυση 4,4% επί του ΑΕΠ.
Το Βερολίνο χρησιμοποίησε τα δημόσια οικονομικά του με τρόπο που κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει κάνει μέχρι τώρα.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέλεξαν την αναβολή των πληρωμών φόρου και άλλα μέτρα που δεν επιβαρύνουν τα οικονομικά τους και δεν αυξάνουν τα ελλείμματά τους.
«Πριν από την πανδημία, η Γερμανία δεν είχε καμία διάθεση να χρηματοδοτήσει χρέος, ωστόσο, μετά τον κορωνοϊό, η καγκελαρία σχεδίασε το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης παγκοσμίως…
Υπήρξε μια αρκετά δραστική αλλαγή στα γερμανικά δημόσια οικονομικά» δήλωσε ο Jens Suedekum, καθηγητής διεθνών οικονομικών στο Ινστιτούτο Ανταγωνισμού Duesseldorf, στο CNBC.
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα υποστηρίξει ένα πρόγραμμα δανεισμού μεγάλης κλίμακας σε επίπεδο ΕΕ - κάτι που ήταν ταμπού στη γερμανική πολιτική για πολλά χρόνια.
Πολλοί αναλυτές, οι οποίοι ανησυχούσαν για τη σταθερότητα της ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, επαίνεσαν τη Merkel.
«Το γεγονός ότι πολλά μέλη της κυβέρνησης δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω ολοκλήρωση, νομίζω ότι αποτελεί, πραγματικά, μια τεράστια μετατόπιση, η οποία οφείλεται στην κρίση του Covid-19».
Η αλλαγή έδειξε στους επενδυτές ότι η Γερμανία δεσμεύτηκε να στηρίξει την οικονομία της και τη σταθερότητα της ΕΕ.
Οι αγορές χαιρέτισαν την κίνηση.
Ο DAX έχει αυξηθεί περίπου 48% από τα χαμηλά του στις 18 Μαρτίου.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει σημειώσει, στο ίδιο διάστημα, άνοδο περίπου 31%.
Οι επενδυτές αναθάρρησαν.
Αυτή η αλλαγή στάσης θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η χώρα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την πανδημία από ό,τι ήταν στο παρελθόν.
«Η προοπτική μιας σχετικά ανθεκτικής Γερμανίας υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το Βερολίνο τεντώνει τώρα σοβαρά τους δημοσιονομικούς του μυς» υποστήριξε σε ανάλυσή του ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της ευρωζώνης στο Pantheon Macroeconomics.
Η Bundesbank υπολόγισε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7% φέτος, ακολουθούμενη από μια αύξηση της δραστηριότητας μεταξύ 3% και 4% το 2021 και το 2022.
Συγκριτικά, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, όπου η κρίση υγείας ήταν πιο σοβαρή, αναμένεται να συρρικνωθούν περισσότερο από 10% το 2020, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ωστόσο, το μέλλον της γερμανικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν τα μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης