Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Υποβάθμισε τη Wall Street από overweight σε neutral και συστήνει αγορά χρυσού

JP Morgan: Υποβάθμισε τη Wall Street από overweight σε neutral και συστήνει αγορά χρυσού

Μόλις δύο εβδομάδες αφότου η JP Morgan εκτίμησε πως βρισκόμαστε σε bull market υποβάθμισε τη χρηματαγορά της Wall Street από overweight σε neutral
Στην αγορά χρυσού σπρώχνει τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, καθώς υποβάθμισε τη Wall Street από overweight σε neutral
Ειδικότερα, μπορεί για κάποιους να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόλις δύο εβδομάδες αφότου η JP Morgan εκτίμησε πως βρισκόμαστε σε bull market υποβάθμισε τη χρηματαγορά της Wall Street από Overweight σε Neutral.
Σύμφωνα, όμως, τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, το συναίσθημα ευφορίας που υπήρχε έχει αντικατασταθεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί για την οικονομική δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και λιγότερο πρόθυμοι για να αναλάβουν ρίσκο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, το χρηματιστήριο να υποαποδώσει το β’ εξάμηνο του 2020.
Ειδικότερα, σε αντίθεση με το 2019, οπότε οι μετοχές είχαν εξαιρετική απόδοση, με τον MSCI World να αυξάνεται σχεδόν κατά 30% σε ετήσια βάση, το α’ εξάμηνο του 2020 οι μετοχές επιβραδύνθηκαν.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη συνέχεια.
Ωστόσο, τι ώθησε την JP Morgan σε αυτή τη μεταστροφή;
Όπως εξηγεί, υπάρχει ανησυχία για τρεις λόγους:
Πρώτον, εκτιμάται ότι θα υπάρχει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.
Και παρότι η καταναλωτική συμπεριφορά δείχνει να εξομαλύνεται, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί στο ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να επιστρέψει δριμύτερος.
Δεύτερον, κατά την άποψη των αναλυτών της JP Morgan, είναι πολύ σημαντικό η αδύναμη ζήτηση, η πτώση των κερδών, η αδύναμη αγορά εργασίας, οι ασθενείς πιστωτικές αγορές και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου να μην πυροδοτήσουν ένα νέο υφεσιακό σπιράλ.
Οι υφέσεις, συνήθως, ξεκινούν με κάποιο σοκ, π.χ. με την πτώση στην τιμή του πετρελαίου ή τις απότομες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.
Με άλλα λόγια, ένα μικρό πιστωτικό γεγονός μπορεί να παγώσει την οικονομία, επηρεάζοντας την κινητήριο δύναμη της δυτικής οικονομίας, τον καταναλωτή, ο οποίος, κατά βάση, αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η JP Morgan θεωρεί πως ο δείκτης μεταποίησης PMI δεν πρόκειται να ανέβει άλλο τον Ιούλιο.
Πέρα από τα παραπάνω, η αμερικανική τράπεζα είναι bearish για τη Wall Street για τους εξής λόγους.
Αν μη τι άλλο, συγκεντρώνει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει ένα νέο υφεσιακό σοκ.
Η ρευστότητα που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες διαχύθηκε στην αγορά πολύ γρηγορότερα από αυτό που όριζαν τα χρονοδιαγράμματα.
Από την άλλη, από άποψη μεγέθους, η επέκταση στον ισολογισμό της Fed ως ποσοστό του ΑΕΠ ή ως ποσοστό της αγοράς μετοχών δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική κρίση την περίοδο '08 -'09, με το δολάριο θα σημειώσει αύξηση.
Τέλος, τα κέρδη έχουν σταθεροποιηθεί, ωστόσο δεν έχουν περάσει ακόμη σε θετική περιοχή.
Οι προβλέψεις για τα EPS του 2021 παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με τις προβλέψεις για το 2019.
Ωστόσο, τόσο μεγάλη ανάκαμψη δεν μπορεί να θεμελιωθεί ιστορικά, ενώ ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών δεν θα δώσουν μερίσματα για το 2020.
Αυτό είναι το βασικό σενάριο.
Τι θα οδηγούσε σε σημαντική ανοδική πορεία σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα;
Σύμφωνα με την JP Morgan, πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρξει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει τη ζήτηση.
Κρίσιμη είναι η πρόοδος που θα μπορούσε να επιτευχθεί σε επιστημονικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
Επίσης, μπορεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Πάντως, μες στην αβεβαιότητα, ένα είναι το πλέον ασφαλές καταφύγιο:
Ο χρυσός.














www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης