Τι δείχνουν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 και οι εκτιμήσεις - Λίγες εισηγμένες αντέχουν

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 και οι εκτιμήσεις - Λίγες εισηγμένες αντέχουν
Η χρήση 2019 δεν δημιούργησε ενθουσιασμό, ενώ το 2020 λόγω πανδημίας και lockdown αναμένεται βάλει σε δοκιμασία τις αντοχές των ισολογισμών
Με το πρώτο τρίμηνο του 2020 να δείχνει τα σημάδια του και να προειδοποιεί για το δεύτερο τρίμηνο, η αγορά δεν έχει παρά να στρέψει τις ελπίδες της στην πορεία του δευτέρου εξαμήνου του 2020, μήπως και μπορέσουν οι εισηγμένες να αμβλύνουν τις απώλειες.
Η χρήση 2019 υπενθυμίζεται πως δεν ενέπνευσε για τοποθετήσεις, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου φάνηκε η αντίδρασή τους μέσα στην πανδημία, το 2020 και κυρίως τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί για το πρώτο τρίμηνο ή τις ενημερώσεις από τις διοικήσεις για πορεία 4 και 5 μηνών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Η πλειονότητα των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει και αυτές είναι εξαιρετικά λίγες αφού δεν υπάρχει υποχρέωση, έχει σημαντική καθίζηση αποτελεσμάτων και ζημιές.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εισηγμένες εστίασαν στη ρευστότητα και προσπάθησαν να αντλήσουν κεφάλαια από όπου μπορούσαν.
Προσπάθησαν να μειώσουν τα κόστη, να αυξήσουν τον τραπεζικό δανεισμό και να εκμεταλλευτούν τα μέτρα ανακούφισης των κυβερνήσεων.
Λίγες εταιρείες έχουν δείξει πως δεν επηρεάζονται από την κρίση και δημοσίευσαν καλά αποτελέσματα.
Το πρώτο τρίμηνο δείχνει μία εικόνα με τις περισσότερες εταιρείες να σημειώνουν πως οι πρώτοι δύο μήνες ήταν ανοδικοί και μάλιστα σε πολύ καλό βαθμό.
Όμως στη συνέχεια η πανδημία και το lockdown περιόρισαν αισθητά το αποτελέσματα.
Μέσα σε 15 μέρες, στο δεύτερο μισό του Μαρτίου χάθηκε η καλή πορεία δύο μηνών.
Η Coca Cola αν και είχε στο τρίμηνο πτώση μόλις 1,2% στο τζίρο, τον Απρίλιο κατέγραψε πτώση 37%.
Η Ικτίνος μετά από μία πτωτική χρονιά το 2019, το εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης δείχνει υποχώρηση 30% στις πωλήσεις.
Η Jumbo έκλεισε το εξάμηνο με πωλήσεις μειωμένες κατά 17% και στα 278,8 εκατ. ευρώ.
Αντοχές δείχνει η Τιτάν με τη διοίκηση να σημειώνει πως στο πεντάμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν μόλις 2,1% ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 97,3 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 5,5% λόγω της μείωσης του κόστους.
Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εμφάνισε μείωση κερδών αλλά σε επίπεδο συγκρίσιμων αποτελεσμάτων ήταν σταθεροποιητικά.
Επιπλέον οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει βελτιώνουν τις προοπτικές της εισηγμένης.
Αντοχές δείχνει και η Epsilon Net η οποία στο εξάμηνο έχει μείωση πωλήσεων μόλις 1%.
Στο πρώτο τρίμηνο η Prodea είχε μείωση κερδών η οποία οφείλεται στην απουσία κερδών από αποτίμηση ακινήτων.
Η Quest Συμμετοχών παρά την αύξηση του τζίρου μείωσε οριακά τα κέρδη της.
Μειωμένα ήταν και τα κέρδη του ΟΠΑΠ.
Από την άλλη ο ΟΤΕ δεν περιμένει σημαντική επίπτωση από την πανδημία πλην το κομμάτι των εσόδων που αφορά στο roaming των τουριστών.
Η Σαράντης πήγε αρκετά καλά στο τρίμηνο, οι πετρελαϊκές (Motor Oil και ΕΛΠΕ) εμφάνισαν μεγάλες ζημιές λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, ζημιές εμφάνισε η Ελλάκτωρ και η Ιντραλότ, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές προ φόρων της Aegean.
Η ΔΕΗ λόγω των μέτρων της κυβέρνησης μείωσε αισθητά τη ζημία.
Καλά αποτελέσματα εμφάνισε η Μυτιληναίος, η Παπουτσάνης και η BriQ.
Καλά ήταν και τα κέρδη της Πλαστικά Θράκης, η οποία προχώρησε σε αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων, εστιάζει σε προϊόντα με υψηλότερα περιθώρια, ενώ και από την πώληση βιομηχανικής περιοχής στις ΗΠΑ θα εγγράψει στο δεύτερο τρίμηνο σημαντική υπεραξία.
Στις τράπεζες ζημιές εμφάνισαν Πειραιώς και Αττικής και λίγο μικρότερες ήταν οι ζημιές της Alpha Bank λόγω απομειώσεων και προβλέψεων.
Κέρδη 304 εκατ. ευρώ είχε η Εθνική και 57 εκατ. ευρώ η Eurobank .
Στις μικρότερες εταιρείες καλά ήταν τα αποτελέσματα της Κρι-Κρί και δείχνει αντοχές μέσα στην κρίση, ενώ μικρή μείωση σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων της Revoil και τα κέρδη της Paperpack.
Image

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS