Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κυρώθηκε από το βουλγαρικό κοινοβούλιο η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό IGB

tags :
Κυρώθηκε από το βουλγαρικό κοινοβούλιο η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό IGB
Η συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για τον IGB αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο να κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή
Ενέκρινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η Επιτροπή Ενέργειας της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης το νομοσχέδιο για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της όμορης χώρας και της Ελλάδας, για την υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου (IGB).
Τα μέλη του βουλγαρικού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν με πλήρη ομοφωνία την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει σταθερό καθεστώς φορολόγησης της αξιοποίησης του έργου για μια περίοδο 25 ετών, η οποία αποτελεί και το χρονικό διάστημα εμπορικής του εκμετάλλευσης.
Η συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για τον IGB αναμένεται να υποβληθεί έως τον Σεπτέμβριο προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους από τους υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, με κύριο σκοπό της να θεσπίσει την κατανομή ανάμεσα στις δύο χώρες των εσόδων που θα επιφέρει η λειτουργία του αγωγού. Επίσης, η συμφωνία εγκαθιδρύει το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία της υποδομής για τα 25 έτη.

Ανταγωνιστικό τιμολόγιο μεταφοράς αερίου

Η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης με τις φορολογικές αρχές των δύο χωρών των ρητρών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία διήρκεσε περισσότερο από μισό χρόνο, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τη διασφάλιση ότι οι ρήτρες δεν αντιβαίνουν στην εθνική νομοθεσία Ελλάδας και Βουλγαρίας, καθώς και στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμβάλλει στην προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών για τους μετόχους της εταιρείας ICGB, η οποία είναι φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του έργου. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται εφικτή η εφαρμογή ενός ανταγωνιστικού τιμολογίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου, το οποίο αναμένεται να καταστήσει τον αγωγό πιο ελκυστικό σε εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου.
Η κύρωση εγκρίθηκε χωρίς να εκφραστεί καμία αντίρρηση κατά την πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη για την εθνική σημασία του έργου για τη γειτονική χώρα. Σε λίγες ημέρες το νομοσχέδιο για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλγαρία.

K.Δ.
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης