Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Centeno: Να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ - Είναι πλέον μη ρεαλιστικοί

tags :
Παρέμβαση Centeno: Να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ - Είναι πλέον μη ρεαλιστικοί
Το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί στο 102% του ΑΕΠ φέτος
Να αποφύγουν την «τυφλή» εφαρμογή των κανόνων για το χρέος και το έλλειμμα της ΕΕ μετά την κρίση του Covid-19, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε μια νέα ύφεση.
Όπως δήλωσε στους Financial Times ο Centeno, οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πανδημία και την παύση της κανονικής εφαρμογής των δημοσιονομικών ορίων της ΕΕ που ακολούθησαν για να επανεξετάσουν το βιβλίο κανόνων, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου του 60% του ΑΕΠ σε επίπεδα εθνικού χρέους.
«Αυτό που είναι σημαντικό στο δημοσιονομικό μέτωπο για την Ευρώπη τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε τη διαδικασία επιστροφής στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων με τρόπο που να αποφευχθεί η ύφεση», δήλωσε ο Centeno.
Το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί στο 102% του ΑΕΠ φέτος, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει χρήματα στις επιχειρήσεις και τις αγορές εργασίας τους κατά τη διάρκεια μηνών της οικονομικής αδρανοποίησης.
«Αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους.
Και αυτό θα απαιτήσει ισχυρή επενδυτική ώθηση», δήλωσε ο Centeno, ο οποίος διορίστηκε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ως επόμενος κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
«Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες.
Η τυφλή εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσε να αποδειχθεί μη ρεαλιστική υπό τέτοιες συνθήκες, βλάπτοντας την αξιοπιστία του πλαισίου», πρόσθεσε.
Οι Βρυξέλλες έλαβαν την πρωτοφανή κίνηση για να αναστείλουν την εφαρμογή του «συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης» στην έναρξη της κρίσης, μια κίνηση που αποσκοπούσε στην αποφυγή τιμωρίας των χωρών για τις προσπάθειές τους για τόνωση.
Αλλά η αργή επιστροφή στην ομαλότητα έχει επαναφέρει τις εκκλήσεις για μια θεμελιώδη επανεξέταση των κανόνων που αποτέλεσαν πηγή συνεχούς έντασης μεταξύ των Βρυξελλών και των πρωτευουσών της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια.
Ο Centeno είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε διαβούλευση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πέρυσι, θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της και να σχεδιάσει να παρουσιάσει ιδέες για μεταρρύθμιση στους υπουργούς που θα συζητηθούν μετά το καλοκαίρι.
Ο Niels Thygesen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB) που ιδρύθηκε για να ελέγξει την εφαρμογή των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι ο στόχος του 60% ήταν «μη ρεαλιστικός» και πρέπει να απορριφθεί μετά την κρίση.
Το EFB ζήτησε επίσης τη συνέχιση της «γενικής ρήτρας διαφυγής» για την αναστολή των κανόνων, προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης το επόμενο έτος θα αναγκάσει τις χώρες σε μια σκληρή δημοσιονομική συρρίκνωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Centeno ενώ οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ ήταν «άμεση προτεραιότητα», οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να προσπαθήσουν να θέσουν «ρεαλιστικούς στόχους» για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων.
«Δεν πρέπει να βιαζόμαστε, αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το φυσιολογικό της δημοσιονομικής πολιτικής», είπε.
«Δεν έχει νόημα να επιδιώκουμε τη δημιουργία μη ρεαλιστικών στόχων για την αποκατάσταση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, δεδομένης της τεράστιας αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη του ιού και τον αντίκτυπό του στις οικονομίες μας.
Πρέπει πρώτα να βγούμε από το δάσος", ανέφερε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης