Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης: Φυλάμε με αποφασιστικότητα τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης - Η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό

Μηταράκης: Φυλάμε με αποφασιστικότητα τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης - Η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό
Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η Τουρκία εργαλειοποίησε για γεωπολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό ζήτημα και αυτό ξεκάθαρα είναι ένα θέμα για την ΕΕ
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.
Σε δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων της Deutsche Welle, ερωτηθείς για την πολιτική φύλαξης των συνόρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, η Frontex και – περιστασιακά – το ΝΑΤΟ φυλάσσουν με αποφασιστικότητα τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αντιμετωπίσαμε μια οργανωμένη επίθεση στα σύνορά μας, με πρόθεση να περάσουν περισσότεροι από 150.000 άτομα στον Έβρο.
Σύσσωμη η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, βρέθηκε στον Έβρο και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη χώρα μας.
Η Τουρκία εργαλειοποίησε για γεωπολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό ζήτημα και αυτό ξεκάθαρα είναι ένα θέμα για την ΕΕ».
Ερωτηθείς για τη στρατηγική αποτροπής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «το Λιμενικό Σώμα σέβεται απολύτως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο Αιγαίο.
Προσπαθούμε να εργαστούμε ενεργά με την τουρκική ακτοφυλακή, βασιζόμενοι στο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, χάρις στο οποίο καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός και η αποτροπή αυτών των βαρκών, πριν περάσουν στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα.
Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται πάντα».
Τέλος, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι για τις νέες κλειστές δομές σε Κω, Λέρο και Σάμο έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης και «περιμένουμε, εντός των επόμενων ημερών την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Τα νέα κέντρα θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θα ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας, τόσο για τους διαμένοντες σ’ αυτά, όσο και στις τοπικές κοινωνίες» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης