Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πρώτο στην πτώση, τελευταίο στην άνοδο και χωρίς τζίρο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πρώτο στην πτώση, τελευταίο στην άνοδο και χωρίς τζίρο
ΑΓΟΡΕΣ: Πάνω οι ξένες, κάτω εμείς ή αν είμαστε τυχεροί ακολουθούμε με ηπιότερη ένταση. Κάτω οι ξένες, ακόμα πιο δυνατά κάτω εμείς. Κοιτάζει κανείς την απόδοση των ελληνικών ομολόγων και το ΧΑ και δε βρίσκει καμία συσχέτιση. Συγκρίνουμε τα spreads μεταξύ άλλων χωρών και πλέον εντοπίζεις μικρές διαφορές. Αν συγκρίνουμε βέβαια δείκτες, αφήστε το καλύτερα.

Πάλι μιζέρια στο ΧΑ. Περιμένουμε αύριο μπας και αντιδράσει. Οι επενδυτές του ΧΑ φαίνεται πως ανησυχούν περισσότερο από τους ξένους επενδυτές ή τους επενδυτές των άλλων αγορών. Πολλές μετοχές σχεδόν τσάμπα και κατά τη γνώμη μας έχουν προεξοφλήσει τα αρνητικά αποτελέσματα του 2020. Εκτός και αν χειροτερεύσουν τα πράγματα. Αύριο θα έχουμε σχετικό θέμα.

Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις με το γνωστό fund που έχει σορτάρει εδώ και καιρό ΔΕΗ και τράπεζες και δεν έκλεισε ούτε την περίοδο της κατάρρευσης των τιμών. Τι θα γίνει; Αν ήταν άλλες εποχές, ίσως βλέπαμε αντίδραση από συγκεκριμένες μετοχές μόνο και μόνο από την πιθανότητα να κλείσει θέσεις.

ΑΓΟΡΑ: Το ΧΑ έκλεισε στις 644 μονάδες και στο -1,78% και εκείνη την ώρα ο «Γερμανός» έχανε 0,92% και ο «Γάλλος» 0,76%. Ο τζίρος χαμηλός αλλά έχουμε δει και χειρότερα. Πιέστηκε ο ΟΤΕ χωρίς να χάσει τα 12 ευρώ και με καλό όγκο αν αναλογιστούμε το συνολικό.

Πίεση ξανά στις τράπεζες, αλλά και στη ΔΕΗ και τη Motor Oil. Με άνοδο έκλεισε η Coca Cola και η Fourlis. Καλό κλείσιμο και από Jumbo με τιμή πάνω από τα 17 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Στα 3,17 ευρώ ξανά η μετοχή με την αποτίμηση στα 191 εκατ. ευρώ. Το έχει ακουμπήσει το συγκεκριμένο σημείο αρκετές φορές και στη συνέχεια βγάζει αντίδραση αλλά όχι μεγάλη. Θα λέγαμε πως σε αυτό το σημείο το στοίχημα είναι υπέρ των long. Και πιο κάτω να πάει το ρίσκο είναι μικρό. Μιλάμε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Δε γίνεται χωρίς αυτό!

Θα μας πουν κάποιοι, πως είναι ακριβή, πως έχει πέσει ο τζίρος, πως δε βγάζει καλά κέρδη, πως έχουν μειωθεί τα ταμειακά διαθέσιμα κ.α. Μιλάμε για τιμή 3,17 ευρώ. Αυτό νομίζουμε ότι αρκεί, δε χρειάζεται να σας δείξουμε αποτιμήσεις άλλων μετοχών με ζημιές που προκαλούν ίλιγγο…

MOTOR OIL: Έχει κάνει σημαντική διόρθωση από τα 16 ευρώ περίπου που βρέθηκε πριν από ένα μήνα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα 12,45 ευρώ δε θα τα χάσει και πως κάπου εδώ θα βγάλει αντίδραση. Εντάξει, ζημιές στο πρώτο τρίμηνο λόγω αποθεμάτων, αλλά οι εποχές που το πετρέλαιο το πετούσαν τελείωσε. Όποιοι πρόλαβαν, πήραν με αρνητικές τιμές. Και μερισματάρα έδωσε και δε νομίζουμε πως οι μακροπρόθεσμοι έχουν λόγο να ανησυχούν.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ: Ύποπτη η συμπεριφορά της μετοχής σήμερα. Μπορεί να είναι και τυχαίο. Όμως με αποτίμηση 10,8 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 17,8 εκατ. ευρώ δηλαδή p/bv 0,52 φορές μας μπαίνουν σκέψεις, με όσα έχουμε δει από βασικούς μετόχους άλλων εισηγμένων. Καλή εταιρεία σταθερή και χωρίς μεγάλους δανεισμούς.

Αρκετή ακίνητη περιουσία και καθαρά κέρδη στο εξάμηνο που έληξε τέλος του 2019 579 χιλ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός είναι μόλις στα 2,2 εκατ. ευρώ και οι βασικοί μέτοχοι έχουν περίπου 75%. Έκλεισε στα 1,71 ευρώ και στο +7,55% και ενώ πήγε στα 1,74 ευρώ λόγω όγκου έκλεισε πιο κάτω. Με όγκο 2.150 τεμάχια, αλλά για τη συγκεκριμένη δεν είναι λίγα.

NEWSPHONE: Σωστά κατά τη γνώμη μας οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Για τη στήλη το τίμημα είναι χαμηλό, αλλά και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι βασικοί μέτοχοι είναι χαμηλό. Έχει ακόμα δρόμο μπροστά της η δημόσια πρόταση. Αλλά αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, μήπως να ξαναδούν οι βασικοί μέτοχοι το τίμημα; Εκτός και αν δε βιάζονται…

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: Όπως ήταν αναμενόμενο κοινά και προνόμια πήγαν στο limit up σήμερα, με το προνόμιο να κάνει καλύτερο όγκο. Βέβαια το κοινό με 6 τεμάχια δε μπόρεσε να κρατήσει τιμή 2,58 ευρώ και έκλεισε αμετάβλητο. Προσοχή στη διαφορά τιμής που υπάρχει. Το κοινό είναι σημαντικά υψηλότερα, έστω και μετά το κλείσιμο στα 2,16 ευρώ.

Το προνόμιο είναι στα 1,58 ευρώ, αφού έκλεισε στο +20%. Με όγκο 4.300 τεμάχια και ανεκτέλεστο 12.500 τεμάχια. Σιγά τον όγκο θα πείτε, αλλά μην ξεχνάτε πως έχει όλα κι όλα 245 χιλ. τεμάχια.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μήπως η κυβέρνηση θα έπρεπε να δει και τα κεφάλαια που διαθέτουν κάποιες εισηγμένες και τα επενδύουν μακροπρόθεσμα ή ακόμα και βραχυπρόθεσμα χωρίς να αναφέρουν στις λογιστικές καταστάσεις που ακριβώς; Γιατί μαθαίνουμε πως κάποιοι παίζουν μετοχές πάνω-κάτω. Διαφάνεια παντού και αναλυτική ενημέρωση. Αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα και των κυβερνήσεων και των εποπτικών αρχών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης