Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει - Οι χώρες χρειάζονται χρήματα άμεσα

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει - Οι χώρες χρειάζονται χρήματα άμεσα
Politico: Για ποιους λόγους το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει
Το Tαμείο Aνάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ στο οποίο ελπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν θα είναι αρκετό, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Politico.
Ο λόγος είναι απλός: οι χώρες που χτυπήθηκαν πολύ από την κρίση χρειάζονται χρήματα άμεσα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, όχι αργότερα.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα έχουν κρεμάσει τις ελπίδες τους για τη διάσωση της Ευρωζώνης από την κρίση του κορωνοϊού στο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την αποστολή για την οποία είχε σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο, να βοηθήσει τη Ρώμη να αντιμετωπίσει το οικονομικό σοκ του κορωνοϊού και να αλλάξει την τροχιά ιταλικής πολιτικής κάνοντας τη πιο φιλική στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απίθανο να πετύχει.
Βεβαίως, το ταμείο ανάκαμψης αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προόδου στην εξέλιξη της ΕΕ.
Θα επιτρέψει σημαντικά μεγαλύτερο δανεισμό σε επίπεδο ΕΕ και σημαντική αναδιανομή εισοδήματος, μέσω επιχορηγήσεων, σε χώρες της Νότιας Ευρώπης που επηρεάζονται δυσανάλογα από το COVID-19.
Η Ιταλία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να λάβει το 8,5% του ΑΕΠ της σε επιχορηγήσεις και μακροπρόθεσμα δάνεια – ένα άνευ προηγουμένου ποσό στην 63ετή ιστορία της ΕΕ.
Από ότι φαίνεται το σχέδιο θα εφαρμοστεί.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel έχει συμμετάσχει σε μια σειρά εντατικών διμερών συνομιλιών με ηγέτες της ΕΕ.
Ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες που συμμετέχουν στη διαδικασία λένε ότι η ατμόσφαιρα γύρω από τις συνομιλίες είναι καλύτερη από το αναμενόμενο.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι προσπάθειες του Charles Michel ενισχύονται από την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που ασκούν παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel και ο Γάλλος Πρόεδρος Macron.
Ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν υπό όρους θετικές ενδείξεις που προέρχονται από τη Χάγη, τον βασικό αντίπαλο του σχεδίου.
Και όμως, όσοι ελπίζουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης θα κάνει όλη τη διαφορά σχεδόν σίγουρα θα απογοητευτούν.
Δεν είναι δυνατόν να πειστεί η Βόρεια Ευρώπη να συμφωνήσει σε ένα τόσο σημαντικό δανεισμό για να δώσει επιχορηγήσεις χωρίς να υπάρχει ένας ισχυρός μηχανισμός μεταρρυθμίσεων, εποπτείας από τους εταίρους –ένα μηχανισμό που οι Βρυξέλλες μόλις τώρα έχουν αρχίσει να στήνουν», σχολιάζει το περιοδικό, αναφέροντας ειδικά για την Ιταλία:
«Αυτό θα χρειαστεί χρόνο για να εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, η Ιταλία δεν θα δει χρήματα από το ταμείο μέχρι τα τέλη του 2021.
Τα σημαντικά ποσά θα έρθουν πολύ αργότερα, το 2023, υπερβολικά αργά για να αποτρέψει μια βαθιά ύφεση στην Ιταλία και να εκτοξεύσει τα επίπεδα του δημόσιου χρέους.
Εν τω μεταξύ, η πανδημία και η πολιτική θα συνεχίσουν να προχωρούν.
Εκτός από την αντιμετώπιση του κινδύνου μιας δεύτερης έξαρσης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Conte θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει δύσκολες περιφερειακές εκλογές, ένα συνταγματικό δημοψήφισμα μετά το καλοκαίρι, αλλά και την πιθανή κατηγορία του για τον χειρισμό του COVID-19 από την κυβέρνησή του.
Εάν o Κόντε υποχρεωθεί να αξιοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αντιμετωπίσει τα βραχυπρόθεσμα κενά χρηματοδότησης, η αναταραχή που προκύπτει σίγουρα δεν θα συμβάλει στην εγχώρια πολιτική σταθερότητα.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ο μεγάλος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι απολύτως διχασμένος στο θέμα.
Θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με κύμα αποχωρήσεων αν μια ψηφοφορία για τα δάνεια του ESM έρθει σύντομα στη Βουλή».
Για την Ισπανία, σημειώνεται:
«Οι προοπτικές για την ισπανική κυβέρνηση δεν είναι πολύ καλύτερες:
Ο συνασπισμός στη Μαδρίτη είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και έχει ανάγκη την υποστήριξη πολλών μικρών κομμάτων για να ψηφίσει νόμους.
Η οικοδόμηση συναίνεσης για τις μεταρρυθμίσεις είναι σχεδόν αδύνατη.
Στην πραγματικότητα, ένα πισωγύρισμα είναι πιο πιθανό, καθώς οι Podemos, ο μεγαλύτερος εταίρος των Σοσιαλιστών, έχουν δεσμευτεί στους ψηφοφόρους τους να χαλαρώσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εισήχθησαν το 2012.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν λάθος να υπολογίζει κανείς στην υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επ ‘αόριστον –ακόμη και αν ο πληθωρισμός είναι απίθανο να αυξηθεί σύντομα.
Το ταμείο ανάκαμψης όντως αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την ΕΕ και την ευρωζώνη, καθώς συμβάλει σε μια πιο ισχυρή δημοσιονομική αρχιτεκτονική.
Αλλά δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει μια άνιση ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, ούτε θα βελτιώσει ουσιαστικά τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη τροχιά της ιταλικής πολιτικής σκηνής, που ήταν ο βασικός της στόχος».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης