Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Διεθνείς επενδυτικές εταιρείες αγόρασαν ομόλογα της ιταλικής μαφίας

tags :
FT: Διεθνείς επενδυτικές εταιρείες αγόρασαν ομόλογα της ιταλικής μαφίας
Διεθνείς επενδυτικές εταιρείες αγόρασαν ομόλογα τα οποία καλύπτονται από τα κέρδη που αποκομίζει η ιταλική μαφία
Ομόλογα τα οποία καλύπτονται από τα κέρδη που αποκομίζει μέσω της εγκληματικής δραστηριότητάς της η ιταλική μαφία φέρεται να αγόρασαν ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με οικονομικά και νομικά έγγραφα που αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Πώς λειτούργουσε το κύκλωμα;
Σε μια από τις πολλές περιπτώσεις, ομόλογα -που υποστηρίζονται εν μέρει από εταιρείες-βιτρίνα οι οποίες λειτουργούσαν για λογαριασμό της μαφίας της Καλαβρίας- αγοράστηκαν από μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ευρώπης, την Banca Generali, σε μια συναλλαγή κατά τη διάρκεια της οποίας παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες ο όμιλος EY.
Εκτιμάται ότι ομόλογα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές από το 2015 έως το 2019
Μερικά από τα ομόλογα συνδέθηκαν με περιουσιακά στοιχεία που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δημιουργήθηκαν από τη μαφία της Καλαβρίας («Ndrangheta).
Η «Ndrangheta» δεν είναι τόσο γνωστή όσο η μαφία της Σικελίας, ωστόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει γίνει μία από τις πλουσιότερες και πιο σκληρές εγκληματικές ομάδες στον δυτικό κόσμο.
Εμπλέκεται σε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου όπως εμπόριο κοκαΐνης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εκβιασμούς και λαθρεμπόριο όπλων.
Στα ομόλογα επένδυσαν συνταξιοδοτικά ταμεία, hedge funds και οικογενειακές επιχειρήσεις, αναζητώντας υψηλές αποδόσεις σε έναν κόσμο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.
Aυτά δημιουργήθηκαν από απλήρωτα τιμολόγια προς τις υγειονομικές αρχές της Ιταλίας από εταιρείες που τις προμηθεύουν με ιατρικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., τα ληξιπρόθεσμα τιμολόγια που ανήκουν σε οντότητες οι οποίες σχετίζονται με το κράτος επιφέρουν εγγυημένο επιτόκιο ποινής.
Αυτό τα καθιστά ελκυστικά για οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία τα τοποθετούν σε μια μεγάλη δεξαμενή στοιχείων ενεργητικού και εκδίδουν ομόλογα που καλύπτονται από τις αναμενόμενες ταμειακές ροές από τον μελλοντικό διακανονισμό εξόφλησης των τιμολογίων.
Τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που τιτλοποιήθηκαν ήταν νόμιμα, όμως άλλα ελέγχονταν από τις φυλές της «Ndrangheta».
Οι κακοποιοί, αφού κατάφεραν να αποφύγουν τους ελέγχους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επωφελήθηκαν από τη διεθνή ζήτηση επενδυτών για ξένους τίτλους χρέους.
Μια σειρά ομολόγων που αγόρασαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές περιείχε χρηματιστηριακές αξίες που πωλήθηκαν από ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Καλαβρία, το οποίο διοικούσαν μαφιόζοι -
αργότερα καταδικάστηκαν για κλοπή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών κονδυλίων.
Σχεδόν όλες ήταν ιδιωτικές προσφορές και δεν αξιολογήθηκαν από κανένα οργανισμό.
Η CFE, μια τράπεζα επενδύσεων με έδρα τη Γενεύη, δημιούργησε το «όχημα» που πούλησε τα ομόλογα της μαφίας.
Η Banca Generali υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία που υποστήριζαν τα ομόλογα τα οποία είχε αγοράσει και ότι είχε βασιστεί σε άλλους διαμεσολαβητές για τη διενέργεια ελέγχων.
Η CFE, από τη μεριά της, δήλωσε ότι δεν αγόρασε ποτέ εν γνώσει της περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με εγκληματική δραστηριότητα.
Πρόσθεσε ότι διεξήγαγε όλους τους απαραίτητους ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία που χειρίστηκε ως ενδιάμεσος χρηματοπιστωτικός οργανισμός και ότι βασίστηκε στους ελέγχους άλλων επαγγελματιών που χειρίστηκαν τα τίτλους χρέους μετά τη δημιουργία τους στην Καλαβρία.
Η EY, η οποία δεν ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει τον δέοντα έλεγχο για τη δομή ενός από τα «οχήματα ειδικού σκοπού» που αγόρασε η Banca Generali, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης