Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιο αυστηρός ο νέος πτωχευτικός κώδικας - Ποιες είναι οι κρίσιμες αλλαγές, πότε θα απαλλάσσεται ο πτωχευμένος δανειολήπτης

Πιο αυστηρός ο νέος πτωχευτικός κώδικας - Ποιες είναι οι κρίσιμες αλλαγές, πότε θα απαλλάσσεται ο πτωχευμένος δανειολήπτης
Προς αυστηροποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα
Τρεις αδρές γραμμές που διατηρούσαν την απόσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης με τους θεσμούς και τις τράπεζες σε ότι αφορά το νέο πτωχευτικό κώδικα φαίνεται να ξεπεράστηκαν στις 7 Ιουλίου 2020 έστω και μερικώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των διευθύνοντων συμβούλων (CEOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και τους θεσμούς.
Ηταν η ίδια σύσκεψη στην οποία αποφασίστηκε και η παράταση στα μορατόρια των δανείων ως το τέλος του έτους και στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα τραπεζών κ. Γιώργος Ζαββός.
Πιο κοντά λοιπόν με τους θεσμούς θα βρεθεί η κυβέρνηση αφού καταλήγει:

α. Στη θέση τραπεζών, των servicers και των  θεσμών βάση της οποίας  ο πτωχός πλέον δανειολήπτης θα απαλλάσσεται από όλα του τα χρέη δύο έως τρία έτη μετά τη δέσμευση της περιουσίας του, διάστημα κατά το οποίο παρά τη δέσμευση θα συνεχίσει να πληρώνει κάποιο ποσό σε περίπτωση που το χρέος είναι υπέρτερο της περιουσίας που δεσμεύτηκε.
Η δόση θα καθορίζεται από τα εισοδήματα του δανειολήπτη και ένα ποσό  που θα υπολογιστεί ως εύλογη δαπάνη διαβίωσης.
Στο διάστημα αυτό θα γίνεται η προσπάθεια ρευστοποίησης της περιουσίας του πτωχευμένου δανειολήπτη.


β. Σε ότι αφορά την πλατφόρμα προληπτικής αναδιάρθρωσης, αυτή αν και  αποτελεί το προηγούμενο βήμα από εκείνο της πτώχευσης κατά πάσα πιθανότητα θα εξελίσσεται παράλληλα με τη διαδικασία της πτώχευσης ώστε ο δανειολήπτης που οδεύει προς την πτώχευση να μην κωλυσιεργεί τις διαδικασίες κρατώντας για μεγάλο διάστημα την προστασία όσο διαπραγματεύεται με τους πιστωτές του.

γ. Ο φορέας  που θα δημιουργηθεί και θα μπορεί να αγοράζει τα ακίνητα από πλειστηριασμούς που δεν τελεσφορούν,  θα τα εκμεταλλεύεται και  θα μπορεί να τα νοικιάζει με την λογική του sales and lease back σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη να έχει μια νομική μορφή ώστε να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου θεωρείται ως η προσφορότερη λύση ωστόσο το θέμα αυτό θα εξεταστεί εκ νέου την προσεχή Πέμπτη 9/7/2020 σε μια νέα σύσκεψη.  
Μέσα από αυτόν τον φορέα κάποιοι  δανειολήπτες θα μπορούν να παραμένουν μέσα στο χώρο τους  πληρώνοντας ένα ενοίκιο και εάν τα καταφέρουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορούν έναντι τιμήματος να αποχτούν εκ νέου την ιδιοκτησία του χώρου αυτού.
Εν τω μεταξύ χθες το νέο πτωχευτικό δίκαιο αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και κυβερνητικών παραγόντων.
Οριστικά πάντως το κλείσιμο του θέματος αναμένεται να υπάρξει στις 13 Ιουλίου σε συνάντηση της βασικής ομάδας των θεσμών οπότε και θα έχουν λυθεί τα επιμέρους θέματα.
Προετοιμασία για το ζήτημα θα υλοποιήσει και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών τις προσεχείς ημέρες.
Το νομοσχέδιο, ο νέος πτωχευτικός αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του καλοκαιριού και θα ισχύσει από τις αρχές του ερχόμενου έτους.
Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του μήνα λήγει η χρήση της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και διαμορφώνεται ένα σχέδιο γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, πρόγραμμα που θα διαρκέσει περί τους 9 μήνες.
Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε και αποφασίστηκε η παράταση των μορατορίων για τα δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι τις 31.12.19 .
Ούτως ή άλλως το πράσινο φως έχει δοθεί από την ECB προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ κάποιες τράπεζες ήδη προχώρησαν στην επέκταση των μορατορίων ως το τέλος του επόμενου έτους για κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης