Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι προειδοποιήσεις από τα stress tests της FED για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η «ευαισθησία» των ελληνικών τραπεζών

Οι προειδοποιήσεις από τα stress tests της FED για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η «ευαισθησία» των ελληνικών τραπεζών
Μπορεί στην Ευρώπη να μην πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση stress tests όμως από τα stress tests της FED προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα με προεκτάσεις και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Μπορεί στην Ευρώπη να μην πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση stress tests όμως από τα stress tests της FED προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα με προεκτάσεις και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι ΗΠΑ προσέχουν πολύ τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο έδαφός τους γιατί είχαν μια μακρά και ταραχώδη ιστορία.
Μεγάλωσαν απότομα τη δεκαετία του 90 και εν συνεχεία απέκτησαν σημαντικά προβλήματα.
Την ίδια στιγμή ο SSM υπέβαλε τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε τεστ ευαισθησίας και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες σε ότι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αυτό ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά.
Βεβαίως ακόμα τίποτα δεν έχει αναφερθεί επισήμως για τα ευρωπαϊκά stress tests θεωρείται όμως βέβαιο πως γίνουν το 2021 στοιχεία του 2020.
Δεδομένου ότι θα υπάρχουν μορατόρια ως το τέλος του 2020 τα κόκκινα δάνεια από την πανδημία μόνον κατ' εκτίμηση θα μπορούν να υπολογιστούν και όποια εκτίμηση κι αν γίνει θα εμπεριέχει μεγάλη επισφάλεια.
Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες από τα 18 δισ. των δανείων που έχουν πάρει waiver υπολογίζονται ότι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ θα χτυπήσουν ως NPEs.
Από την άλλη πλευρά πρέπει να καταστεί φανερό πόσο από το νέο χρέος δηλαδή τα νέα δάνεια θα δημιουργήσει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες.
Σε ότι αφορά τις τάσεις στις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης η FED αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα παρουσιάσουν μεγάλες ζημιές σε τομείς κλειδιά που επλήγησαν από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα τεστ αυτά, η HSBC και η Santader θα έχουν τους υψηλότερους δείκτες ζημιών από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην αμερικανική αγορά μέσω πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.
Αλλες δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες η Credit Suisse και η Barclays παρουσίασαν τους υψηλότερους δείκτες ζημιών από δάνεια σε δύο άλλες κατηγορίες: στα εμπορικά και στα εμπορικά στεγαστικά δάνεια.
Μπορεί η επίπτωση να ήταν λιγότερο σοβαρή σ ε αυτές εξαιτίας της περιορισμένης δανειακής τους έκθεσης στους δύο αυτούς τομείς αλλά το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την άποψη της FED σχετικά με το δανειακό ρίσκο που διατρέχουν. Τα τεστ επίσης έδειξαν ότι η Deutsche Bank αναμένεται να αναλώνει ταχύτερα τα κεφάλαιά της από οποιαδήποτε άλλον από τους 32 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς των οποίων τις επιδόσεις εξέτασε η FED σε ένα stress senario από την αρχή του χρόνου ως το α τρίμηνο του 2022.
Εξάλλου με βάση πρόσφατη αξιολόγηση της S&P Global το χαρτοφυλάκιο του 46% των ευρωπαϊκών  τραπεζών έχει αρνητική προοπτική σε σχέση με το 14% που ήταν το 2019.
Η γεωγραφική κατανομή των τραπεζών με αρνητικό outlook δεν είναι ομοιόμορφη.
Καθώς οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να  λάβουν περισσότερες προβλέψεις λόγω της πανδημίας το 1/4 των 35 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών ανακοίνωσε ζημιές για το α τρίμηνο.
Οι υπόλοιπες ανακοίνωσαν σημαντική μείωση των προ φόρων κερδών κατά το 1/3 σε ετήσια βάση.
Υπάρχουν όμως και ορισμένες θετικές ενδείξεις που προέκυψαν από την πανδημία καθώς οι τράπεζες ανακάλυψαν νέους τρόπους λειτουργίας και οι πελάτες άρχισαν να αντιδρούν θετικά στα ψηφιακά προϊόντα .
Ωστόσο για τις περισσότερες τράπεζες η κερδοφορία από τις βασικές τους δραστηριότητες θα αυξηθεί μόνον εάν μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και το προϊόν το οποίο αποδίδουν και αν όλοι οι συμμετέχοντες είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν με το consolidation της τραπεζικής βιομηχανίας.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η παροχή πιστώσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα αυξηθεί στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο με τις περισσότερες τράπεζες να έχουν ήδη πάρει μεγάλες προβλέψεις από τα τέλη Μαρτίου.
Εν των μεταξύ η εισαγωγή των διαφόρων κυβερνητικών εγγυοδοτικών προγραμμάτων στην Ευρώπη και των μορατορίων προκάλεσε τη μεγάλη άνοδο του δανεισμού δείχνοντας ότι οι τράπεζες κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να βοηθήσουν τις εταιρίες να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης