Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός - Σαρώνει τη Λατ. Αμερική, νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ - Στους 545 χιλ. οι νεκροί, 11,9 εκατ. κρούσματα

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός - Σαρώνει τη Λατ. Αμερική, νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ - Στους 545 χιλ. οι νεκροί, 11,9 εκατ. κρούσματα
Τα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 3 εκατ. εκ των οποίων τα μισά και πλέον έχουν επιβεβαιωθεί στη Βραζιλία, χώρα που θρηνεί πλέον πάνω από 66.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19
Σαρώνει τον πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού, με το επίκεντρο να βρίσκεται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για επιτάχυνση της εξάπλωσης.
Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3 εκατ. εκ των οποίων τα μισά και πλέον έχουν επιβεβαιωθεί στη Βραζιλία, χώρα που θρηνεί πλέον πάνω από 66.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 139.999 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.023.813 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιφέρεια αυτή, που μετατράπηκε το τελευταίο διάστημα στο νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Παγκοσμίως, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 11,8 εκατ. ενώ οι νεκροί τις 544 χιλ.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, πάνω από τις 60 χιλ. την ώρα που η χώρα ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η πανδημία επιταχύνεται και ότι προκύπτουν αποδείξεις σχετικά με τη διασπορά της νόσου μέσω του αέρα.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 11.859.991και οι θάνατοι ανέρχονται σε 544.871
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.996.333 και σε νεκρούς με 131.481
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 66.741 και σε κρούσματα με 1.668.589
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 44.476 και έβδομη παγκοσμίως σε κρούσματα με 287.880
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 742.417 και 20.642 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 699.749 και 10.650 νεκρούς
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 252.130 και 28.392 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 241.956 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.899
- Στους 29.936 οι νεκροί στη Γαλλία, 206.072 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 198.479και οι νεκροί σε 9.044

Image

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Προκύπτουν αποδείξεις σχετικά με τη διασπορά της νόσου μέσω του αέρα

Νέα δραματική προειδοποίηση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την πορεία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι η πανδημία επιταχύνεται.
«Αν και ο αριθμός των θανάτων μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο σε άλλες χώρες, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται» δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Επιπλέον, ο ΠΟΥ παραδέχθηκε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του κορωνοϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.
Να σημειωθεί πως, σε δημοσίευμα των New York Times, εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του.
«Έχουμε μιλήσει για τη δυνατότητα της αέριας μετάδοσης ως ένας από τους τρόπους μετάδοσης του Covid-19» δήλωσε η Dr. Maria Van Kerkhove, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Παίρνουμε πολύ σοβαρά τις υποδείξεις των επιστημόνων» πρόσθεσε.

ΕΕ: Συμφωνία με Roche και Merck για την προμήθεια πειραματικών φαρμάκων κατά της Covid - 19

Σε συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες Roche και Merck KGaA για την προμήθεια πειραματικών φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια του RoActemra της Roche και του Rebif της Merck στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να τα αγοράσουν, δήλωσε η πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα.
Η πηγή αρνήθηκε να αποκαλύψει τους όρους της συμφωνίας.
Οι εκπρόσωποι των Roche και Merck δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια, όπως και κάποιος εκπρόσωπος της ΕΕ, σημειώνει το Reuters.
 
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατόπιν εντολής του προέδρου Donald Trump, ο οποίος κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό για κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
«Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας», τόνισε με tweet του ο Robert Menendez, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
 
ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε μία ημέρα, ξεπέρασαν τις 60 χιλ. - Στους 1.100 οι νεκροί

Το φράγμα των 60.000 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες ξεπεράστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου John Hopkins.
Πρόκειται για επίπεδο-ρεκόρ αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα, όπου το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια.
Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ιδίως στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας, η χώρα γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης στο νότιο και στο δυτικό της τμήμα.
Πάνω από 1.100 άνθρωποι υπέκυψαν COVID-19 στην αμερικανική επικράτεια τις προηγούμενες 24 ώρες.
Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται σε 131.362 νεκρούς αφότου άρχισε.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Donald Trump υποβαθμίζει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία αποδίδει στο ότι γίνονται πολλά τεστ, όμως πολλοί υγειονομικοί αξιωματούχοι σε ομοσπονδιακό και πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρή.
Κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην πανδημία του κορονοϊού, ο ένοικος του Λευκού Οίκου άρχισε χθες Τρίτη επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ ήταν ως εδώ ο κυριότερος χρηματοδότης του ΠΟΫ.
Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών, όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, σε απόλυτες τιμές.
Σχεδόν 140.000 νεκροί, πάνω από 3 εκατ. κρούσματα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

Ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, εκ των οποίων τα μισά και πλέον έχουν επιβεβαιωθεί στη Βραζιλία, χώρα που θρηνεί πλέον πάνω από 66.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 139.999 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.023.813 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιφέρεια αυτή, που μετατράπηκε το τελευταίο διάστημα στο νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Βραζιλία: Πάνω από 1.200 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 45.000 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.254 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 45.305 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έχει φθάσει τους 66.741 νεκρούς επί συνόλου 1.668.589 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, τόσο ως προς τον αριθμό των θυμάτων όσο και ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Μεξικό: Στους 895 οι νεκροί, πάνω από 6.000 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 895 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.258 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει έτσι τους 32.014 νεκρούς επί του συνόλου των 268.008 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.
Η χώρα κατατάσσεται πλέον πέμπτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας.
Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ εκτίμησε στις αρχές αυτής της εβδομάδας ότι η πανδημία ενδέχεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον τον προσεχή Απρίλιο, ενώ προειδοποίησε πως τα κρούσματα μόλυνσης ενδέχεται να αυξηθούν την περίοδο της εποχικής γρίπης, τον Οκτώβριο, και να συνεχίσουν να αυξάνονται τον χειμώνα.
Ο Λόπες-Γκατέλ, ο οποίος τονίζει συχνά πως ο πραγματικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που καταγράφουν οι αρχές επίσημα, τόνισε στο Radio Formula ότι η χώρα ενδέχεται να μην έχει τελειώσει με την πανδημία του κορονοϊού πριν από «τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς».
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στο Μεξικό ενδέχεται να έχουν ξεπεράσει τους 88.000 ως τον Οκτώβριο.

Χιλή: Χαλαρώνει τα μέτρα, παρά τις 300 χιλ. κρούσματα

Η κυβέρνηση στη Χιλή, όπου χθες Τρίτη ξεπεράστηκε το όριο των 300.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αλλά οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν με ικανοποίηση τη μείωση του αριθμού τους σε εβδομαδιαία βάση, ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να μελετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού που έχει επιβάλει.
Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφηκαν 50 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 2.462 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας.
Το Σαββατοκύριακο, η χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασε το όριο των 10.000 νεκρών εξαιτίας της COVID-19, συνυπολογιζομένων των επιβεβαιωμένων και των πιθανών, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ασθενείς είναι συγκεντρωμένοι κατά 80% στην πρωτεύουσα, το Σαντιάγο, και τα προάστιά του, όπου ζουν τα 7 και πλέον από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής. Τα μέτρα περιορισμού με υποχρεωτικό χαρακτήρα εκεί επιβάλλονται πλέον για 47 ημέρες.
"Επιβεβαιώνουμε μια βελτίωση της κατάστασης, που διαρκεί 23 ημέρες. Στη μητροπολιτική περιοχή (σ.σ. το Σαντιάγο και τα περίχωρά του), παρατηρούμε μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου θετικών περιπτώσεων με βάση τα τεστ PCR κατά 24%, καθώς και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων" μόλυνσης, εξήγησε ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις.
Οι αρχές προετοιμάζουν, με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, "σχέδιο για να αρχίσουμε πολύ προοδευτικά, λίγο-λίγο και βήμα-βήμα, να προχωράμε προς μια μελλοντική στρατηγική άρσης των μέτρων περιορισμού", πρόσθεσε ο υπουργός.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στο Ισράηλ - Παραιτήθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε 1.473 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, τον υψηλότερο αριθμό μέχρι σήμερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να φθάνει τους 32.222.
Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ, 1.115 κρούσματα, καταγράφηκε την 4η Ιουλίου.
Το υπουργείο ενημέρωσε ταυτόχρονα ότι άλλοι οκτώ ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την 18η Απριλίου. Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στο Ισραήλ ανέρχεται σε 342.
Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθε επίσης ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών περιπτώσεων, που είναι πλέον 13.653.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 86 από 88.
Συνολικά νοσηλεύονται 357 άνθρωποι.
Νωρίτερα χθες η Κνέσετ, η ισραηλινή Βουλή, ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να την παρακάμπτει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα μπορούν να εφαρμόζονται στο εξής με άμεση ισχύ.
Η κυβέρνηση του BenjaminNetanyahuαποκτά συνεπώς τη δυνατότητα να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μεταβάλλει τα μέτρα χωρίς να χρειάζεται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο.
Παράλληλα η Σίγκαλ Σαντέτσκι, διαπρεπής επιδημιολόγος, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, υπέβαλε χθες την παραίτησή της, καταγγέλλοντας την «αποτυχία» των αρχών να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κίνα: Επτά νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, όλα «εισαγόμενα»

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για επτά νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική χώρα, τα οποία ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αφού φθάσουν στην κινεζική επικράτεια.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου ξέσπασε τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς (ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο) επί συνόλου 83.572 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.
 
Γερμανία: Δώδεκα θάνατοι από τον κορωνοϊό και 397 κρούσματα σε 24 ώρες

Άλλοι 12 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 397 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ανέρχεται σε 9.036 νεκρούς επί συνόλου 197.341 ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ίδρυμα ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS