Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στα ελληνικά νησιά, εντοπίστηκαν τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοιού - «Στον αέρα» ο τουρισμός - Έλεγχος σε όλους στον Προμαχώνα

Συναγερμός στα ελληνικά νησιά, εντοπίστηκαν τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοιού - «Στον αέρα» ο τουρισμός -  Έλεγχος σε όλους στον Προμαχώνα
Από τα 27 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες (7/7/2020), τα 14 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ άλλα τρία είναι εισαγόμενα που εντοπίστηκαν αφού οι ασθενείς προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
(upd5) Ιδιαίτερα επικίνδυνα εξελίσσεται για την Ελλάδα η επιδημιολογικά εικόνα του κορωνοϊού στα βόρεια σύνορα της χώρας, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στον Προμαχώνα, την ώρα που στα ελληνικά νησιά έχουν εντοπιστεί ήδη τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα, κυρίως από Σέρβους τουρίστες.
Ειδικότερα, κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θάσο, την Κέρκυρα και την Εύβοια, ενώ αρνητικό είναι το νέο τεστ τουρίστα στη Νάξο.

«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία.
Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» έχει επισημάνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 27 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες (7/7/2020) τα 14 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ άλλα τρία είναι εισαγόμενα που εντοπίστηκαν αφού οι ασθενείς προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει την είσοδο Σέρβων τουριστών έως τις 15η Ιουλίου, ενώ η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διστάσει να λάβει αντίστοιχα μέτρα και για άλλες χώρες σε περίπτωση που χρειαστεί.
Ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, επικρατεί και για το άνοιγμα των συνόρων για τους Βρετανούς τουρίστες από τις 15 Ιουλίου.

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Εν τω μεταξύ, μικρή αύξηση παρατηρείται και στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό σε Μονάδες σε σχέση με τα τέλη του Ιουνίου.
Ειδικότερα, νοσηλεύονται 28 άτομα σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης σε διάφορα νοσοκομεία, αλλά και επιπλέον 25 σε κλινικές Covid-19.
Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου οι αντίστοιχοι ασθενείς ήταν 23 σε Μονάδες και 18 σε κλινικές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
•    12 άτομα νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
•    6 άτομα στα τρία νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης
•    6 άτομα στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειο
•    4 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
•    2 στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης
•    2 στο Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου
•    14 στα νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Θριάσιο).

Έλεγχος σε όλους στον Προμαχώνα

Ελέγχους σε όλους -χωρίς εξαιρέσεις- τους τουρίστες που πέρανε στη χώρα μας από τον Προμαχώνα, διενεργούν συνεργεία του ΕΟΔΥ.
Πρώτα γίνεται ο έλεγχος διαβατηρίων και του QR code και στη συνέχεια σταθμεύουν και βγαίνουν από τα οχήματα όλοι οι επιβάτες προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ.
Για ακόμα μία ημέρα σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας μας στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Επικίνδυνο περιστατικό στη Λαμία

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έπειτα από επιβεβαιωμένο κρούσμα σε γκρουπ ταξιδιωτών από τη Σερβία, στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας άνδρας 50 ετών από το γκρουπ, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μετέβη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.
Αγνοώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι υπέυθυνοι του Κέντρου Υγείας έστειλαν τον Σέρβο στο Νοσοκομείο Λαμίας μαζί με τη γυναίκα του... με ταξί!
Φθάνοντας στο Νοσοκομείο Λαμίας, τους έγινε μοριακό τεστ και διαπιστώθηκε ότι νοσούν από κορωνοϊό.
Το ζευγάρι Σέρβων ταξίδεψαν από τη βαλκανική χώρα στην Ελλάδα, με γκρουπ 20 ατόμων στις 4 Ιουλίου και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Αιδηψού.
Από την Πολιτική Προστασία και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, άρχισε ένας αγώνας δρόμου ιχνηλάτησης των επαφών των δύο Σέρβων και κυρίως του εντοπισμού του ταξιτζή που τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Τα πρώτα κρούσματα σε Παγγαίο και Θάσο από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες

Με δύο ανακοινώσεις οι δήμοι Θάσου και Παγγαίου επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή.
Τα τέσσερα κρούσματα στο νησί της Θάσου έχουν ήδη εντοπιστεί και τέθηκαν σε περιορισμό στο ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ για τα δυο κρούσματα στο δήμο Παγγαίο πρόκειται γα επισκέπτες που πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε παραθαλάσσιες περιοχές και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και συμμετείχαν οι τέσσερεις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας και ο διευθυντής τη διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος.
Στους δημάρχους έγινε ενημέρωση για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή.
Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων στο νησί της Θάσου έγινε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί και έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη του ΕΟΔΥ στο ξενοδοχείο καραντίνας.
Ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης τόνισε ότι «διανύουμε μια διαφορετική τουριστική περίοδο για τη Θάσο.
Η προσέλευση τουριστών στο νησί της Θάσου, καθιστά επιτακτική την τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας και την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε κάθε ιδιαίτερη συγκυρία».
Ο δήμος Παγγαίου με ανακοίνωσή του ζητάει από τους επαγγελματίες και τους πολίτες να τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία τους και την προστασία των επισκεπτών της περιοχής.

Εισαγόμενα κρούσματα σε Λακωνία, Κέρκυρα

Νέο κρούσμα κορωνοϊού σημειώθηκε στην Λακωνία.
Πρόκειται για γυναίκα ασθενή που μπήκε στη χώρα μας για διακοπές από τον Προμαχώνα
Θετική είναι και η 60χρονη από τη Σερβία που βρέθηκε στο νησί των Φαιάκων οδικώς, προκειμένου να επισκεφθεί την κόρη της η οποία διαμένει στη Βόρεια Κέρκυρα.
Η 60χρονη, που είναι ασυμπτωματική, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αναμένεται να εξεταστούν τις επόμενες ώρες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της με τον ΕΟΔΥ να έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης.
«Εισαγόμενο» κρούσμα εντοπίστηκε και στη Νάξο, αυτή τη φορά από Έλληνα γιατρό που ζει στην Αγγλία.
Ο Έλληνας γιατρός έφτασε στην Ελλάδα προ ημερών αεροπορικώς από την Αγγλία, μέσω Σερβίας και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε τεστ για τον κορωνοϊό, που βγήκε θετικό.

Αρνητικό το νέο τεστ του τουρίστα στη Νάξο

Αρνητικό βγήκε το νέο τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, στο οποίο υποβλήθηκε ο Έλληνας τουρίστας, ο οποίος θεωρείτο ως το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα στη Νάξο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο Νάξου γιατροί μετέβησαν στο ξενοδοχείο καραντίνας στη Νάξο, όπου είχε μεταφερθεί ο άνδρας και η κόρη του και έλαβαν δείγμα για νέο τεστ τόσο στον ίδιο όσο και στο ανήλικο παιδί του.
Η ανάλυση των δειγμάτων έγινε χθες βράδυ στον μοριακό αναλυτή (PCR) του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του ΓΝ-ΚΥ Νάξου.
Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και για τα δύο δείγματα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου η ιχνηλάτηση στενών επαφών, η διαχείρισή τους, καθώς και η περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού θα γίνει σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Χαρδαλιάς: Τίποτα δεν έχει τελειώσει

«Όταν γραφτεί το βιβλίο της αντιμετώπισης της πανδημίας, πράγματα τα οποία προφανώς και δεν είναι ευρύτερα γνωστά, θα καταγραφούν ως θεμελιώδη σημεία τα οποία έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο που η χώρα μας αντιμετώπισε αυτή την πανδημία», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια παρέμβαση που είχε περισσότερο ανθρώπινο χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης διαδικτυακής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
«Δεν ξέρει κανείς αν είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας ή στο τέλος.
Το σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια αυτών των μηνών έχουμε βγει πιο δυνατοί με περισσότερες εμπειρίες με γνώσεις μέσα, η χώρα έχει αποκτήσει βηματισμό», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός αναφερόμενος στους λόγους της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ελλάδα τόνισε ότι αυτό οφείλεται μεν στις γρήγορες αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά έπαιξαν πολύ σοβαρό ρόλο η προετοιμασία που είχε γίνει τον τελευταίο χρόνο στον τομέα την πολιτικής προστασίας, στον «κοινό βηματισμό» όλων των φορέων αλλά και στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στον ελληνικό λαό, «ήρθε αντιμέτωπος με τις συνήθεις του, τα ήθη και έθιμα αλλά και με την πίστη του και την ανάγκη να την εκφράσει» και με την εξαιρετική πειθαρχία και τη συνέπεια, τη δύναμη ψυχής όλων, στην προσπάθεια «Μένω στο Σπίτι» έδωσε την δύναμη «σε εμάς που είμαστε έξω από το σπίτι την δύναμη που χρειαζόμαστε.
Οι ελάχιστες περιπτώσεις όλων εκείνων που ξέρουν τα πάντα έχουν άποψη για τα πάντα, δαιμονοποιούν τα πάντα, θάφτηκε μέσα στη βούληση του ελληνικού λαού να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτή την πανδημία».
Για την αίσθηση που υπάρχει ότι όλα έχουν τελειώσει και την αίσθηση χαλαρότητας κυρίως στις νέες ηλικίες, ο κ. Χαραδαλιάς τόνισε: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα.
Σας καλώ και παρακαλώ να δείτε τι συμβαίνει γύρω μας στα Βαλκάνια, σε χώρες που όχι μόνο τα συστήματα τους υγείας αλλά και τα συστήματα πολιτικής προστασίας ήταν παράδειγμα για μας πριν ένα χρόνο που με εντολή του πρωθυπουργού ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε δομές, κάθετες στην κοινωνία έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο και διαχειριστούν την όποια κρίση.
Γιατί υπάρχουν φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές, τα είδαμε όλα αυτό τον χρόνο, και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες από αυτό το μετερίζι».

Καταργείται η μάσκα για τους καταναλωτές μέσα σε εμπορικά κέντρα και το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι σε καφέ και εστιατόρια

Δεν υποχρεούνται, πλέον, οι καταναλωτές μέσα σε εμπορικά κέντρα να φορούν μάσκα, ενώ καταργείται και το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Δ1α/ΓΠ.οικ.42887/2020).
Η απόφαση για τους: «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» ισχύει από τις 7 Ιουλίου 2020 έως και τις 12 Ιουλίου 2020.
Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα εμπορικά κέντρα μόνο για το προσωπικό.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, για το προσωπικό και τους επιβάτες.
Με την ίδια ΚΥΑ καταργείται ο περιορισμός που υπήρχε στον αριθμό των ατόμων που επιτρεπόταν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι στα εστιατόρια, δηλαδή καταργείται το πλαφόν των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ενώ διατηρείται ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στα εμπορικά καταστήματα δεν αλλάζουν.
Επίσης προβλέπεται πως σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό.
Σε ότι αφορά τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/e-paravolo, είτε από τις τράπεζες, είτε από τη Δ.Ο.Υ.
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου αποστέλλεται από τις αρμόδιες Αρχές, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, ο νόμιμος τίτλος στη Δ.Ο.Υ. κατοικίας του παραβάτη προκειμένου να βεβαιωθεί.

Στους 193 οι νεκροί

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.589, εκ των οποίων το 54,7% άνδρες αφορά άνδρες, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 193.

Image

Τα 868 (24,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.941 (54,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Image

Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών.
Τέσσερις (40%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Image

To 90% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, παράλληλα 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης