Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Ένταση για τις διαδηλώσεις - Αλλαγές από τον Χρυσοχοϊδη, «ναι» από το ΚΙΝΑΛ - Χουντικές διατάξεις καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Βουλή: Ένταση για τις διαδηλώσεις - Αλλαγές από τον Χρυσοχοϊδη, «ναι» από το ΚΙΝΑΛ - Χουντικές διατάξεις καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ
Κατά της αίτησης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης και υπέρ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25

(upd) Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αλλάζει το πλαίσιο των διαδηλώσεων, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μχάλης Χρυσοχοϊδης να ανακοινώνει επιπλέον βελτιώσεις, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, εν όψει της αυριανής 9/7 ψήφισης από την Ολομέλεια, αλλά και με φόντο τις συστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.
Σημειώνεται ότι μετά τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, το Κίνημα Αλλαγής άλλαξε στάση, με την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά να δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Ο Μ. Χρυσοχοϊδης απέσυρε την επίμαχη διάταξη για το ιδιώνυμο που προέβλεπε φυλάκιση μέχρι και ενός έτους για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση, τονίζοντας ότι κακώς μπήκε η ρύθμιση στο ν/σ.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς καταγγέλλουν ότι οι διατάξεις είναι χουντικής έμπνευσης και στοχεύουν στην ποινικοποίηση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών.

Χρυσοχοϊδης: Ο νόμος θα εφαρμοστεί

Ο νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις θα εφαρμοστεί επειδή υπακούει στην κοινή λογική τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.
Σε παρέμβασή του, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η δήλωσή του αυτή γίνεται χωρίς διάθεση σύγκρουσης ή πρόθεσης επίδειξης δύναμης.
Δεν είναι δήλωση αυταρχισμού αλλά πράξη ευθύνης είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί, από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε, όχι για τα επεισόδια, τις φθορές, την ταλαιπωρία και την ένταση, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας μάλιστα ότι "η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η Δημοκρατία στις συγκεντρώσεις" και "αυτό θα αλλάξει".
Ο κ. Χρυσοχοΐδης απευθύνθηκε επίσης στον "διαχρονικό φίλο", τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινό εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Ραγκούση διότι "τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα".
"Γιάννη, εσύ σκέψου ποια σημαία κρατάς σήμερα, σκέψου καλά ποιος καταστρέφει σήμερα" είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης.
Το κόμμα που συμμετέχεις, την έχει ακόμα σημαία, την εχθροπάθεια και την πόλωση.
Τη λέω καταστροφική, διότι καταργεί βασικό κεκτημένο μεταπολίτευσης: ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι να μην είναι εχθροί, και τα μεγάλα κόμματα να εξισορροπούν τις εθνικολαϊκιστικές τάσεις, με το μεταρρυθμιστικό τους έργο". Πρόσθεσε, επίσης, ότι "το κεκτημένο αυτό πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη θεσμική παρακμή που ακολουθεί η ηγεσία του. Εγώ, σε αυτό το πολύτιμο κεκτημένο παραμένω αμετακίνητος. Ήταν η πυξίδα της πολιτικής μου στάσης.
Χαίρομαι που συνεισφέρω στην επαναφορά του κεκτημένου αυτού, για να γυρίσουμε σελίδα μεταρρυθμίζοντας και όχι καταστρέφοντας". Κατέληξε, δε, λέγοντας στον κ. Ραγκούση: "Χαίρομαι Γιάννη, που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα, έξω από ένα τοξικό, φωνακλάδικο κλίμα ανορθολογισμών, συνωμοσιολογίας και αντιφιλελευθερισμού".
Μετά την ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη, ανακοινώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1-14 του νομοσχεδίου, που αφορούν στις διαδηλώσεις καθώς και επί του άρθρου 19 για τη "Σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη".

Ραγκούσης: Η κυβέρνηση ποινικοποιεί την ελεύθερη έκφραση των πολιτών

«Όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη Δημοκρατία και τη φύση της: Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά «στη νεκρανάσταση των νεκρών διαταγμάτων της χούντας».
Ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινή ζωή των πολιτών γιατί «από την ώρα που θα γίνει νόμος, θα λειτουργεί ως προβοκάτορας: Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να φέρετε στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα τα "κίτρινα γιλέκα" της Γαλλίας.
Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να επαναφέρετε στη συνείδηση των πολλών το μίσος προς τον αστυνομικό [...] Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα αυξηθούν οι πορείες αντί να μειωθούν γιατί τώρα πια έχετε προσφέρει έναν παραπάνω λόγο», εκτίμησε ο κ. Ραγκούσης.
Αφού επανέλαβε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι «δεν υπόκεινται στην αδειοδότηση της αστυνομίας και σε προληπτικό έλεγχο», αναφέρθηκε στον κομματισμό που όπως είπε επαναφέρει η ΝΔ φέροντας ως παραδείγματα το «διορισμό του κ. Κοντολέοντα ως επικεφαλής της ΕΥΠ» και τον «τρόπο με τον οποίο προσλάβατε 1.500 ειδικούς φρουρούς εκτός ΑΣΕΠ, εκτός πανελληνίων και τους αμολήσατε ανεκπαίδευτους στην ενεργό δράση».
Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είπε: «Αγαπητέ Μιχάλη, εγώ δεν θα πω ποιος ήταν υπουργός επί Μαρφίν.
Θα ρωτήσω εάν "θυμάσαι μήπως, αγαπητέ Μιχάλη, πόσο ήταν [...] το δημόσιο χρέος της χώρας το 2009 [...] και σήμερα, με ένα πολλαπλάσιο δημόσιο χρέος δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας της. Γιατί; Γιατί δημιούργησαν κάποιοι, αγαπητέ Μιχάλη, με τους οποίους κάθεστε στα ίδια έδρανα τώρα [...] εκείνο το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα του 15%, χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν την Ελλάδα εκτός των αγορών», είπε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί «με αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοθέτημα που έφεραν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, καθρεφτίζουν τις βαθύτερες σκέψεις, τις βαθύτερες ιδεολογικές αρχές, καθρεφτίζουν αυτό που έχουν στον εσωτερικό τους κόσμο».

Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε ο υπουργός

Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι οι εξής:

 -  Στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 μετά τη λέξη «Αυθόρμητη» προστίθεται η φράση «ή έκτακτη»:
    «Αυθόρμητη ή έκτακτη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 επιτρέπεται, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής».
-    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 η φράση «δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά» αντικαθίσταται από τη φράση «υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό»:
    «Στις περ. β) και γ) της παρ. 1 η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης
-    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 η φράση «είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4», αντικαθίσταται από τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4»:
    «Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση.
Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4».

Απορρίφθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής αίτηση αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, και συγκεκριμένα επί της πρόβλεψης γνωστοποίησης επερχόμενης συνάθροισης στις αρχές.
Το Σύνταγμα του 1975 δεν καθιέρωσε το δικαίωμα του συνέρχεσαι «κατόπιν αδειοδότησης της ΕΛΑΣ», όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, επικαλούμενος, μάλιστα, σχετικούς προβληματισμούς του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
Πέραν του θέματος της γνωστοποίησης, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Α. Αδαμοπούλου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την εισαγγελική αρχή όταν προβλέπει την αυτοπρόσωπη παρουσία της στις συναθροίσεις και να συμμετέχουν στην επιτροπή που τις απαγορεύουν.
Δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα, παρά μόνο ατιμωρησία, σύμφωνα με τον αγορητή της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτα.
«Στηρίζουμε το αίτημα αντισυνταγματικότητας, χωρίς να υπερασπιζόμαστε πολιτικά το σχετικό άρθρο 11 του Συντάγματος», δήλωσε ο αγορητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας.
Σύμφωνα με τον αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Καμίνη, δεν είναι αθέμιτη η υποχρέωση γνωστοποίησης της διαδήλωσης, αλλά η αναζήτηση ευθυνών από οργανωτές, εάν δεν έχουν λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο, προκαλεί πρόβλημα. Ο κ. Καμίνης εξέφρασε προβληματισμό και για τη ρύθμιση που αφορά στη διάλυση αντιδιαδήλωσης.
Για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέχθηκε να ρυθμίζονται οι διαδηλώσεις με βάση τον χουντικό νόμο, έκανε λόγο εκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Τζαβάρας, αντικρούοντας την αίτηση αντισυνταγματικότητας.
Κατά της αίτησης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης και υπέρ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών ο Κ. Βελόπουλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «εδώ κάνετε ένα βήμα μπροστά ενώ χρειάζονται δέκα» και τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών.
«Αν δεν αυστηροποιήσετε τις ποινές πάλι εδώ θα είμαστε να συνεδριάζουμε» είπε χαρακτηριστικά. Είπε ότι στη χώρα, δεν υπάρχει πρόβλημα νόμων, ότι η κυβέρνηση φοβάται την αριστερά καθώς και ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πάει να εφαρμόσει ένα νόμο που εφαρμόζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη» και αναρωτήθηκε «γιατί στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν μπαχαλάκηδες».
Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «κάνει πλημμέλημα το αδίκημα αντί για κακούργημα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα αποτύχει πάλι γιατί φοβάμαι ότι δεν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα».
Απευθυνόμενος στον Γ. Ραγκούση ο οποίος έκανε λόγο για την αντισυνταγματικότητα του νόμου είπε χαρακτηριστικά «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» προσθέτοντας ότι «το Σύνταγμα το έχουμε κάνει λάστιχο», καθώς «τα μνημόνια παραβιάζουν το Σύνταγμα με κάθε δυνατό τρόπο και οι εντολές της ΕΕ που εμπεριέχουν τα μνημόνια είναι υπέρτερες της ελληνικής νομοθεσίας».
Είπε ότι «αντισυνταγματικό είναι να φοβάται ο μαγαζάτορας να ανοίξει το μαγαζί του, να πετάει κάποιος μολότοφ και να διαλύει καταστήματα και αυτοκίνητα, να μην μπορεί ο φοιτητής ή ο καθηγητής να πάει για μάθημα στη σχολή του».
Σημείωσε ότι εξίσου αντισυνταγματικά είναι η απόδοση ιθαγένειας με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών, η Συμφωνία των Πρεσπών, τα δακρυγόνα κατά διαδηλωτών επί ΣΥΡΙΖΑ και ο νόμος Κατρούγκαλου που πετσόκοψε τις συντάξεις».

Γκιόκας (ΚΚΕ): Ιστορία είναι γεμάτη νόμους που τους ακύρωσαν οι αγώνες του λαού

«Η Ιστορία είναι γεμάτη τέτοιους νόμους - ζόμπι που θεσπίστηκαν αλλά τους ακύρωσαν οι αγώνες του λαού και η ταξική πάλη, αυτό θα γίνει για μια ακόμα φορά», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.
Ο κ. Γκιόκας σημείωσε πως «το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τα συνδικάτα, τους φορείς και τους ανθρώπους που προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας και εκφράζουν την καταδίκη τους στο νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του. (...) Αυτό δείχνει ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά είναι ήδη καταδικασμένο στη λαϊκή συνείδηση».
Επίσης, ο Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αξιοποιεί ψέματα και προσχήματα για να στηρίξει το νομοσχέδιο», αντικρούοντας τα ένα προς ένα. Για τα περί ολιγομελών διαδηλώσεων υπογράμμισε πως «στο νομοσχέδιο υπάρχουν γενικευμένες απαγορεύσεις και περιορισμοί, απειλές διώξεων για διοργανωτές που θα τους φορτώνουν πράξεις άλλων, με στόχο κάθε λαϊκή κινητοποίηση και ιδιαίτερα τις μαζικές», ενώ για τα περί καταστροφής των καταστημάτων σημείωσε ότι «από το 2011 έως το 2016 έκλεισαν 200.000 καταστήματα λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής, της φοροληστείας και της φτώχειας και όχι λόγω των διαδηλώσεων».
Για τη γνωστοποίηση της διαδήλωσης, ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι «αυτό συμβαίνει και τώρα σε μεγάλο βαθμό αλλά στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ως στοιχείο γνωστοποίησης και ο σκοπός της διαδήλωσης και με βάση τον σκοπό θα μπορεί να γίνει ή όχι μια διαδήλωση. (...) Με το θεσμό του οργανωτή θεμελιώνεται η αστική ευθύνη για ενέργειες προβοκατόρων και τυλίγονται σε μία κολλά χαρτί συνδικαλιστές» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν αλλάζει με την νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 19, λέγοντας πως «είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός πυρήνας του νομοσχεδίου και αναφέρεται σε ιδεολογία της βίας συστήνοντας Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας τσουβαλιάζοντας τον ριζοσπαστισμό. (...) Αυτή είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ, την οποίο έχουν υπηρετήσει όλα τα αστικά κόμματα». Υπενθύμισε ότι «και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το ιδιώνυμο στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών, αρνήθηκε ως κυβέρνηση την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση του «τρομονόμου» και με το επιχείρημα περί μειοψηφιών έβαλε εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία».
«Δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου οι νομοθετικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση», σημείωσε ο Γιάννης Γκιόκας, λέγοντας ότι είναι προς διευκόλυνση του ΚΙΝΑΛ για να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση προσπαθεί μάταια να καταστείλει τον κοινωνικό αναβρασμό που προκαλούν οι πολιτικές της

«Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής που δημοσιοποιείται σήμερα σε σχέση με το νομοσχέδιο είναι κόλαφος, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με αντισυνταγματικές διατάξεις, που δεν παραπέμπουν σε καθεστώς ευνομούμενης Δημοκρατίας και το οποίο η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποσύρει».
Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, για το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να το αποσύρει, «επιλέγει να το φέρει προς ψήφιση τώρα, με θλιβερό δυστυχώς συνοδοιπόρο το ΚΙΝΑΛ, καθώς φοβάται ότι το επόμενο διάστημα ο κοινωνικός αναβρασμός θα ενταθεί εξαιτίας της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει οδηγήσει την οικονομία».
Ωστόσο, είπε ο κ. Χαρίτσης, «οι κοινωνικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις καταστείλει προληπτικά σπέρνοντας το φόβο». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «θα έπρεπε να αλλάξει την οικονομική της πολιτική προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά του νομοσχεδίου

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις.
Με κεντρικό σύνθημα «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες, αφού συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κοραή, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι.
Μάλιστα η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει σήμερα πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας.
«Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής.
Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”», αναφέρει μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, καλώντας σε νέο συλλαλητήριο αύριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με το ΕΚΑ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Παράλληλα συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ στον τομέα του Δημοσίου.
Οι συγκεντρωμένοι, που κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, με κεντρικό σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», κατήγγειλαν το «νομοσχέδιο-έκτρωμα» -όπως το χαρακτηρίζουν- απαιτώντας την απόσυρσή του, καθώς, όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, «επιχειρεί να βάλει στο “γύψο” τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού». Παράλληλα, καταγγέλλουν τη στάση του ΚΙΝΑΛ που ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Παράλληλα, οι διαδηλωτές κάλεσαν σε συμμετοχή σε συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία στις 8.00 μμ στο Σύνταγμα.
«Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο κουρελόχαρτο! Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε για το δίκιο μας ακόμα πιο μαζικά!» τονίζει το ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής.
Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης