Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Ύφεση -7,8% για την Ελλάδα το 2020, αδύναμες οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία – Στο 4,5% η συρρίκνωση του ΑΕΠ διεθνώς

Scope Ratings: Ύφεση -7,8% για την Ελλάδα το 2020, αδύναμες οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία – Στο 4,5% η συρρίκνωση του ΑΕΠ διεθνώς
Ύφεση 7,8% για την Ελλάδα το 2020 αναμένει η Scope Ratings 
Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 7,8% το 2020 αναμένει η Scope Ratings, η οποία αξιολογεί με «ΒΒ» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, με θετικές προοπτικές (outlook).
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ του κορωνοϊού, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τον τουριστικό κλάδο και του υψηλού μεριδίου των αυτοαπασχολούμενων.
Η αδύναμη βασική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και το υψηλό βάρος των NPLs περιορίζουν τις δυνατότητες στήριξης της οικονομίας, υπογραμμίζεται.
«Εκτός από τις πολιτικές δράσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ιδίως εκείνων της ΕΚΤ, τα προληπτικά μέτρα που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της κρίσης στη δημόσια υγεία και τα φορολογικά μέτρα που ενεργοποιούνται για τη στήριξη της οικονομίας, αναμένεται να διευκολύνουν την πτώση της ανάπτυξης το 2020», σημειώνεται.
Σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια οικονομία, η Scope αναμένει ύφεση της τάξεως του -4,5% το 2020, με ισχυρή ανάπτυξη 5,8% το επόμενο έτος.
Στο δυσμενές σενάριο επιδείνωσης της πανδημίας, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί ακόμη και 7,3% φέτος, με ανάπτυξη 3,7% το 2021.
«Οι βασικές παραδοχές της Scope βλέπουν μια αύξηση των μολύνσεων Covid-19 το δεύτερο εξάμηνο του 2020 στις προηγμένες οικονομίες, που θα είναι "διαχειρίσιμη" στις περισσότερες από αυτές τις χώρες. (…)
Η υψηλότερη ανεργία, οι μη εξυπηρετούμενοι δείκτες δανείων και οι περιπτώσεις αθέτησης πληρωμών του ιδιωτικού τομέα αποδυναμώνουν την ανθεκτικότητα του ιδιωτικού και του τραπεζικού τομέα.
Ωστόσο, οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν να μεταφέρουν ένα σημαντικό μερίδιο του νέου δημόσιου χρέους στις νομισματικές αρχές.
Οι αποδυναμωμένοι δείκτες κάλυψης αποθεματικών και η αστάθεια συναλλάγματος αποτελούν πρόσθετους κινδύνους για τους εκδότες αναδυόμενων αγορών», αναφέρεται.
Σύμφωνα με το βασικό οικονομικό σενάριο της Scope, η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά -9,1% το 2020, με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ισπανία (-12,5%), τη Γαλλία (-11%) και την Ιταλία (-10%) και πιο μέτρια μείωση ύφεση στη Γερμανία (-5,5%).
Από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 κυμαίνονται από +3,2% στη Γερμανία έως +7,5% στην Ιταλία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα βιώσουν επίσης σημαντικές υφέσεις στη το 2020 (-10,4%, -7,5% και -6,0%, αντίστοιχα), με ανάκαμψη 8,8%, 6% και 3% το 2021.
Η Κίνα θα βιώσει την πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη από το 1976, ήτοι 1,3% το 2020, ενώ οι οικονομίες της Ρωσίας και της Τουρκίας συρρικνώθηκαν κατά 6,8% και 4,2% αντίστοιχα.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης