Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών όλα τα δάνεια που χορηγούνται εν μέσω ύφεσης αλλά και οι κρατικές εγγυήσεις - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στις 10/7 με τραπεζίτες

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών όλα τα δάνεια που χορηγούνται εν μέσω ύφεσης αλλά και οι κρατικές εγγυήσεις - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στις 10/7 με τραπεζίτες
Κρίσιμη τηλεσυνάντηση με τους CEOs τραπεζών στις 10 Ιουλίου - Τα δέκα καυτά θέματα που θα συζητηθούν
Τη μετά Covid περίοδο και μάλιστα κατά τρόπο αυστηρό προετοιμάζουν οι θεσμοί που έχουν ορίσει τηλεσυνάντηση σε επίπεδο principal (οι επικεφαλής των θεσμών) με τις τράπεζες στις 10 Ιουλίου.
Τη συνάντηση προετοιμάζει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και είναι σαφές πως οι θεσμοί θέλουν να έχουν από πρώτο χέρι την εκτίμηση της κατάστασης από τους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος πριν τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν επίσης σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών με την κυβέρνηση στις 13 Ιουλίου.
Συγχρόνως οι θεσμοί προετοιμάζονται  για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα  κρίσιμα θέματα που θα αγγίξουν όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την μετά Covid εποχή η οποία θα αφήσει εκτιμάται σημαντικά σημάδια στα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Ας σημειωθεί πως στη συνάντηση θα μετέχουν οι CΕΟs ελληνικών τραπεζών.
 
Δέκα κρίσιμες ενότητες  περιλαμβάνει η ατζέντα της συζήτησης της 10ης Ιουλίου.

Αυτές αφορoύν:

1.Tη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και την κατάσταση ρευστότητας τόσο των ελληνικών τραπεζών όσο και των λιγότερο σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι προφανές πως οι ελληνικές τράπεζες μικρές και μεγάλες δεν αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση πρόβλημα ρευστότητας μετά μάλιστα τον τρόπο που διαχειρίστηκε η ECB τη χώρα μας που παρά την έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας εισήχθη στο QE.
2. Ποιοι είναι οι περιορισμοί και τι δυνατότητες έχει το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την εθνική οικονομία.
O χάρτης των επιχειρήσεων, η υγεία τους, οι τομείς που επιζητούν χρηματοδότηση, αναπτυξιακά σχέδια, αποτελούν στοιχεία που χρειάζονται ανάλυση για τους θεσμούς ώστε να κατανοηθεί πως θα διαμορφωθούν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στην μετά
3. Μορατόρια: Υψος δανείων που έχουν ενταχθεί σε αυτά, ποσοστό έναντι συνολικών χαρτοφυλακίων κλπ.
Είναι ήδη γνωστό ότι περίπου 18 δισ. ευρώ ενήμερων δανείων έχουν ενταχθεί σε προγράμματα παγώματος δόσεων.
Μεγάλη αγωνία όλων είναι ποια από αυτά τα δάνεια θα επανέλθουν και κυρίως πόσα δεν θα επανέλθουν. Πόσο θα διαρκέσουν τα μορατόρια ( υπάρχουν σκέψεις και για περαιτέρω επέκταση το 2021 ) κλπ.
4.  Αναμενόμενη επίπτωση στα δάνεια στο κόστος κινδύνου για την περίοδο 2020-2021 αλλά και  οι δυνητικές συνέπειες στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών από την πανδημία. Μια νέα γενιά κόκκινων δανείων αποτελεί μεγάλο θέμα για τις τράπεζες και τους θεσμούς.
5. Εφαρμογή των νέων συστημάτων δημόσιας εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου.
Οι θεσμοί αναμένεται να αναζητήσουν μια χαρτογράφηση των εταιριών που εντάχθηκαν στα νέα εγγυητικά προϊόντα και κατά πόσον έλαβαν δάνεια εταιρίες που είχαν ανάγκη τη χρηματοδότηση.
6. Κόκκινα δάνεια και χρήση του προγράμματος Ηρακλής μετά το Covid.
Οι τράπεζες θα αναλύσουν το θέμα των τιτλοποιήσεων αφού προχωρούν οι διεργασίες μέχρι το τέλος του έτους.
7. Ανοιχτά ζητήματα σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αφερεγγυότητας (νέο πτωχευτικό).
Ως γνωστόν στο νέο πτωχευτικό πρέπει να κλείσει το θέμα του χρονικού ορίζοντα κατά τον οποίο ο πτωχός απελευθερώνεται από τα χρέη του αφού χάσει την περιουσία του (προσδιορίζεται στα δύο έτη) ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και εάν η πτωχευτική διαδικασία κινείται παράλληλα με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας προληπτικής αναδιάρθρωσης ώστε κάποιος να μη σπαταλάει το χρόνο μέσω πλατφόρμας αποφεύγοντας την πτωχευτική διαδικασία ενώ δεν μπορεί ουσιαστικά να ρυθμίσει τα χρέη του.
8. Λήξη της πλατφόρμας προστασίας της πρώτης κατοικίας και νέο καθεστώς επιδοτήσεων (και πρόγραμμα γέφυρα).
Λήγει η χρήση της πλατφρόρμας προστασίας της α΄ κατοικίας τον Ιούλιο ενώ θα πρέπει να συζητηθεί το νέο καθεστώς του προγράμματος γέφυρα για τον κορωνοϊό αλλά και του προγράμματος επιδότησης εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη μετά τη λειτουργία του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Ας σημειωθεί πως με τη λειτουργία και μιας νέας πλατφόρμας θα επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις του νόμου Κατσέλη που δεν έχουν δικαστεί επί τη βάση ανανεωμένων δικαιολογητικών.
9.  Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές για την περίοδο 2020-2021 •
Οι πλειστηριασμοί εκτιμάται πως θα παραμείνουν παγωμένοι έως και το Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο νέος πτωχευτικός θα επανεκκινήσει τη διαδικασία.
10.  Καθυστέρηση απόδοσης στις τράπεζες των παλιών κρατικών εγγυήσεων.
Πρόκειται για τα παρελθοντικά δάνεια του ΕΤΕΑΝ κλπ τα οποία έχουν εξελιχθεί σε υπερήμερα δάνεια, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν εγγυήσεις του δημοσίου αλλά  ωστόσο οι εγγυήσεις αυτές δεν έχουν εκχωρηθεί από  το Δημόσιο προς τις τράπεζες.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης