Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές τραπεζών κατά της ΕΚΤ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές τραπεζών κατά της ΕΚΤ
Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) ανακοίνωσε ότι έκρινε σήμερα 8/7 σχετικά με αποφάσεις της ΕΚΤ που επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα δυνάμει της προληπτικής εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ειδικότερα, το ΓΔΕΕ απέρριψε συνολικά προσφυγή κατά των αποφάσεων της ΕΚΤ από τέσσερις εμπορικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι "δεν απέδειξαν την έλλειψη νομιμότητας των αποφάσεων της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την ύπαρξη παράνομης συμπεριφοράς από την πλευρά τους".
Ωστόσο, ακύρωσε μερικώς χρηματικές ποινές ύψους 4 300 000 ευρώ, 300 000 ευρώ και 200 000 ευρώ, προς τις Crédit Agricole SA, Agricole Corporate & Investment Bank και CA Consumer Finance λόγω ελλιπούς αιτιολόγησης από πλευράς ΕΚΤ.
Eπιπλέον το ΓΔΕΕ απέρριψε προσφυγή που ασκήθηκε από δύο εταιρίες παραγωγής κρέατος της Βραζιλίας με αίτημα την ακύρωση του κανονισμού, συνεπεία του οποίου απαγορεύθηκε, για λόγους δημόσιας υγείας, η εξαγωγή προς την Ένωση συγκεκριμένων προϊόντων ζωικής προελεύσεως προερχόμενων από εγκαταστάσεις που ανήκουν στις εν λόγω εταιρίες παραγωγής.
Οι εν λόγω εταιρίες παραγωγής ανήκουν σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους εξαγωγείς προϊόντων ζωικής προελεύσεως με προορισμό την αγορά της Ένωσης, αναφέρει το ΓΔΕΕ.
Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο φρονεί, ειδικότερα, ότι η Κομισιόν αιτιολόγησε επαρκώς τον εκτελεστικό κανονισμό.
Υπογραμμίζει συναφώς, αφενός, ότι, αντιθέτως προς τους φορείς εκμεταλλεύσεως εγκαταστάσεων της Ένωσης που έχουν λάβει έγκριση, οι εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εγκαταστάσεων τρίτων χωρών των οποίων τα προϊόντα ζωικής προελεύσεως μπορούν να εισαχθούν στην Ένωση δεν είναι φορείς ατομικού δικαιώματος εξαγωγής, το οποίο έχει απονεμηθεί δυνάμει του δικαίου της Ένωσης.
Αφετέρου κατά το ΓΔΕΕ, ούτε η Κομισιόν ούτε τα κράτη μέλη διαθέτουν εξουσία επιβολής έναντι εγκαταστάσεων ευρισκόμενων εκτός Ένωσης ή έναντι τρίτων χωρών, οι οποίες δεν υπόκεινται άμεσα σε υποχρεώσεις που επιβάλλει το δίκαιο της Ένωσης.
"Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω στοιχείων και δεδομένου ότι ο σκοπός του κανονισμού 854/2004 είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η Κομισιόν είναι ελεύθερη να ορίζει το κατώτατο όριο αξιοπιστίας των εγγυήσεων που παρέχουν οι αρμόδιες αρχές τρίτης χώρας σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, δυνάμενη συνεπώς ακόμη και να απαιτεί σχεδόν άψογες επιδόσεις από τις αρμόδιες αρχές των τρίτων χωρών", αναφέρει το ΓΔΕΕ.
Επιπλέον κατά το Γενικό Δικαστήριο, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν σε σχέση με την υπόθεση απάτης που συνδέεται με την πλαστογράφηση πιστοποιητικών των εργαστηρίων της Βραζιλίας αρκούν για τη στήριξη της αποφάσεώς.
Τα έγγραφα αυτά κάνουν λόγο για πρακτικές εντός του ομίλου στον οποίο ανήκουν οι δύο αυτές εταιρίες, με σκοπό την υπονόμευση του δημοσίου συστήματος υγειονομικών ελέγχων μέσω πλαστογραφημένων πιστοποιητικών.
Το ΓΔΕΕ αναφέρει ότι η Κομισιόν δεν έσφαλε επομένως ούτε ως προς την έκταση της απειλής που συνιστά μια τέτοια συμπεριφορά ούτε, κατά συνέπεια, ως προς την έλλειψη αξιοπιστίας των εγγυήσεων που παρείχαν οι αρχές της Βραζιλίας ακριβώς κατά αυτού του είδους απειλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης