Πέτσας: Ελεγχόμενη η αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού - Απαράδεκτα τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό της χώρας

Πέτσας: Ελεγχόμενη η αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού - Απαράδεκτα τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό της χώρας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο κίνδυνος όσον αφορά τον κορωνοϊό δεν προέρχεται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό
Ήπια και ελεγχόμενη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.
 «Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων, και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά στοχευμένα τεστ για τον κορωνοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας», σημείωσε.
«Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Ωστόσο, τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό.
«Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε.
Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας.
Ας μην του κάνουμε τη χάρη.
Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα, που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί!».
Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «από τις 15 Ιουνίου και μετά ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο.
Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισ. ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής.
Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού.
Με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», πρόσθεσε.
 
Εκτεταμένοι έλεγχοι

Παράλληλα, ο κυβερντικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πλέον εφαρμόζεται ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.
«Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά.
Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα, γίνονται πιο αυστηρά.
Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν.
Τηρώντας τους κανόνες.
Που είναι κοινοί για όλους.
Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές.
Θα είναι, όμως, πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές.
Και θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων.
Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS