Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού - Ευρεία σύσκεψη αύριο 10/7 στο Μαξίμου - Στον αέρα ο τουρισμός - Σε εφαρμογή σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού - Ευρεία σύσκεψη αύριο 10/7 στο Μαξίμου - Στον αέρα ο τουρισμός - Σε εφαρμογή σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων
Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα και σε άλλες χώρες εκτός της Σερβίας
(Upd) Στα 151 ανέρχονται τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου οπότε και άνοιξε ο τουρισμός.
Το γεγονός αν και χαρακτηρίζεται αναμενόμενο από τους επιστήμονες, δεν παύει να προκαλεί έντονη ανησυχία στις ελληνικές αρχές ενώ αυξάνεται κι ο κίνδυνος για τον ελληνικό τουρισμό, με την ελληνική κυβέρνηση να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα και σε άλλες χώρες πλην της Σερβίας σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα βασική χερσαία πύλη της βόρειας Ελλάδα, στον Προμαχώνα, και στους τουρίστες που προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αλβανία παρατηρήθηκε χθες ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η κατάσταση στη Βουλγαρία.
Την ίδια στιγμή, στη Σερβία, ο πρόεδρος της χώρας παραδέχθηκε ότι στα νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχει ούτε μια διαθέσιμη κλίνη.
Επιδείνωση παρατηρείται και στην επιδημιολογική κατάσταση στη Ρουμανία.
Πρόκειται για χώρες που αποτελούν βασική πηγή τουριστών κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα…
Γι' αυτό και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στους ξενοδόχους, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνεται ο κίνδυνος για επέκταση της απαγόρευσης και σε άλλες βαλκανικές χώρες, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή για τον ελληνικό τουρισμό.

Κρίσιμη η ιχνηλάτηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην Ελλάδα μπορεί να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες μερικές χιλιάδες θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες στο σύνολο 5 εκατ. επισκεπτών.
Η κατάσταση θα θεωρείται ελεγχόμενη αν καταγράφονται έως και 5 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανά 1.000 επισκέπτες που μπαίνουν στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού από την Ευρώπη εκτιμάται πως αυτά δεν θα ξεπερνούν τα 3 ανά 1.000 επισκέπτες.
Αυτό που θα κρίνει την έκβαση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τα «ορφανά» κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τα 50 κρούσματα κορωνοϊού - Στόχος να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας

Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, θα συζητηθεί αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 12:30, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού 'Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.
Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Προηγμένο σύστημα διαχείρισης κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ

Την παρουσίαση ενός προηγμένου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης που θα βοηθήσει τον ΕΟΔΥ να διαχειρίζεται καλύτερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα τα στοιχεία από τους ελέγχους για κορωνοϊό όσων μπαίνουν στη χώρα, έκανε σήμερα 9/7 ο Οργανισμός.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος μειώνει κατά πολύ το χρόνο ελέγχου των τουριστών στα σύνορα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη στη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων από COVID-19, καθώς βασίζεται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Με το νέο σύστημα καταγραφής, ο Οργανισμός θα μπορεί να γνωρίζει άμεσα τι γίνεται στις πύλες εισόδου της χώρα, αλλά και στοιχεία από την ιχνηλάτιση των επαφών των κρουσμάτων.
Οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ θα χρησιμοποιούν τάμπλετς με τα οποία θα μπορούν να κάνουν θερμομέτρηση, αλλά και να σκανάρουν έναν ειδικό κωδικό του εντύπου που πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα (PLF - Passenger Locator Form).
Το νέο σύστημα εγγυάται γρήγορη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των ταξιδιωτών, χωρίς πιθανά λάθη.
Ένα επιπλέον στοιχείο που θα βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανού κρούσματος ανάμεσα στους ταξιδιώτες είναι το γεγονός ότι με τη βοήθεια αλγορίθμου θα προκύπτει ποιοι από τους τουρίστες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό. Η δειγματοληψία θα γίνεται με χρήση barcode.
Ο νοσηλευτής λαμβάνει το επίχρισμα για το τεστ και στη συνέχεια σκανάρει το barcode το οποίο κολλάει στο κιτ μεταφοράς του επιχρίσματος.
Εκτιμάται ότι με το νέο πρόγραμμα, ο χρόνος της διαδικασίας του τεστ θα μειωθεί στο ένα λεπτό από τα περίπου πέντε λεπτά που διαρκεί σήμερα.
Αν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο προκύψει κάποιος θετικός, το λογισμικό θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο μητρώο ασθενών με COVID-19.
Εκπαίδευση των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ, στο νέο σύστημα, γίνεται ήδη στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και εν συνέχεια σε Πάτρα και Κρήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, 210 ΚΟΜΥ, έχουν πραγματοποιήσει 75.000 τεστ.
Στόχος είναι να λειτουργήσουν συνολικά 500 Κινητές Ομάδες Υγείας.
Το καινοτόμο σύστημα παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στην αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ, όπου νοσηλευτές των ΚΟΜΥ εκπαιδεύονται στη νέα διαδικασία, μαζί με τον Γιώργο Πλαβούκο, CEO της αναδόχου εταιρείας «MainSys» που έχει αναπτύξει το σύστημα με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Οι τοπικές εξάρσεις

Ακόμα ένα κρίσιμο μέτωπο όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τα κρούσματα σε διάφορες περιφερειακές ενότητες.  
Πρώτη και με διαφορά σε κρούσματα είναι η περιοχή της Ξάνθης, μια εστία που κοντεύει να συμπληρώσει πέντε εβδομάδες, έχει δώσει δεκάδες ασθενείς και τουλάχιστον 6 νεκρούς.
Στην Ξάνθη χθες καταγράφηκε χθες ένα κρούσμα που προστέθηκε στα περίπου 200 που έχουν αναφερθεί από τον περασμένο Ιούνιο.
Αλλά και η Καστοριά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετρά δεκάδες νέα περιστατικό λοίμωξης με τη νόσο Covid-19.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό χθες τα κρούσματα ήταν συνολικά 27, με 4 εξ αυτών να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς Μποδοσάκειο της Κοζάνης.

Υπό έλεγχο η κατάσταση, υποστηρίζει η κυβέρνηση
 
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνησης χαρακτηρίζει ελεγχόμενη την κατάσταση με τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χαλάρωση των Ελλήνων όσον αφορά την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς.
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων, και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά στοχευμένα τεστ για τον κορωνοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα.
Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Ωστόσο, τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό.
«Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε.
Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας.
Ας μην του κάνουμε τη χάρη.
Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα, που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί!».
Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «από τις 15 Ιουνίου και μετά ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο.
Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισ. ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής.
Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού.
Με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κυβερντικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πλέον εφαρμόζεται ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.
«Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά.
Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα, γίνονται πιο αυστηρά.
Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν.
Τηρώντας τους κανόνες.
Που είναι κοινοί για όλους.
Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές.
Θα είναι, όμως, πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές.
Και θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων.
Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!».

Καβάλα - Θετικός στον κορωνοϊό τρόφιμος σε γηροκομείο - Είχε επισκεφθεί την Ξάνθη

Θετικό κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (9/7) στο «Κωνστάντειο» Οικοτροφείο Υπερηλίκων στην Καβάλα.
Στο κτήριο έχει μεταβεί ο διευθυντής υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με το proininews.gr, πρόκειται για ηλικιωμένο που έβγαινε από το ίδρυμα και πρόσφατα είχε επισκεφτεί την Ξάνθη.
Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος έλαβαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και περιμένουν οδηγίες από την Αθήνα για τις επόμενες ενέργειες τους.

Κορωνοϊός: 50 νέα κρούσματα στη χώρα - «Εισαγόμενα» τα 24

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 9/7 50 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας,

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 09 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 50, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.672 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 54,6% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image

Image
Από το σύνολο των 3.672 κρουσμάτων, 919 (25%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.948 (53,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 358725 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5839 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 38729 (10.8%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 78 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.
Image



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης