Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βέττας (ΙΟΒΕ) στο bankingnews: Δεν  υπάρχει βεβαιότητα για την ανάπτυξη του 2021

tags :
Βέττας (ΙΟΒΕ) στο bankingnews: Δεν  υπάρχει βεβαιότητα για την ανάπτυξη του 2021
Αργεί και βασανιστική θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής  Οικονομίας το 2021, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα
Βραδεία και βασανιστική θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας το 2021.
Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του γενικού  διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Νίκου Βέττα απαντώντας σε ερώτηση του ΒΝ για τις προοπτικές της Οικονομίας τη νέα χρονιά και αν συμμερίζεται τη βεβαιότητα ορισμένων που υποστηρίζουν ότι  η ανάπτυξη θα είναι βίαιη.
 Ο γενικός διευθυντής  συνεχίζοντας την απάντησή του κατέστησε σαφές  ότι δεν υπάρχει  καμία  βεβαιότητα για ανάπτυξη έχοντας  μόνο  ως βάση τη βαθιά ύφεση που θα πλήξει  φέτος την οικονομία εξαιτίας  του COVID 19, επισήμανε ότι μπορεί να ξεκινάς από χαμηλή  βάση η οποία όμως δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την ανάπτυξη
Υπογράμμισε  ότι πρέπει να την διεκδικήσουμε και τόνισε ότι ο ΙΟΒΕ λέει ακριβώς το αντίθετο σε σχέση με τις προσδοκίες για ανάπτυξη το 2021.
Ωστόσο  δεν προχώρησε σε εκτιμήσεις καθώς ο ΙΟΒΕ ανακοινώνει τις προβλέψεις του προς το τέλος της χρονιάς.
Διευκρίνισε ότι τα εργαλεία για την ανάπτυξη είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ενώ πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση των κόκκινων δανείων. 
Ζήτησε από τους αρμόδιους  να ενισχυθούν  οι εξαγωγικοί κλάδοι της οικονομίας, να υπάρξει φροντίδα για τον τουρισμό και τις διεθνές μεταφορές καθώς έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.    
Και κλείνοντας  την απάντησή του ο κ Νίκος Βέττας είπε αναφερόμενος στις προοπτικές  της ανάπτυξης ότι θα μας προβληματίσει όπως και τις επόμενες χρονιές λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι αργή και βασανιστική.
 Το ΙΟΒΕ φέτος εκτιμά ότι η ύφεση  θα κυμανθεί στα επίπεδα  του -7,5%  που εντάσσεται στο  «καλό» σενάριο και  σε πιο ακραία εκδοχή και με ένα πιο δυσμενές  σενάριο  πάνω στο τραπέζι  η ποσοστιαία ύφεση  της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φτάσει στο -13% εξαιτίας  της κάμψης των τουριστικών εσόδων, από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση της κατανάλωσης και των εισοδημάτων.
Στην τριμηνιαία έκθεση  εντοπίζονται και ζητήματα ως η αύξηση των κρατικών δαπανών η μείωση των δημοσίων εσόδων με αποτέλεσμα να  οδηγούμεθα  στην αύξηση  του δημοσίου  χρέους σε σχέση  με το ΑΕΠ δημιουργώντας ανισορροπίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ Τάκης Θωμόπουλος στην έναρξη της παρουσίασης της έκθεσης εστίασε στην αναγκαιότητα των επενδύσεων και στην ενίσχυσή τους.
Αναφέρθηκε ότι σήμερα το καλύτερο παράδειγμα προσέλκυσης επενδύσεων είναι η Γαλλία παρότι έχει υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει το οπλοστάσιο της για την έλευση επενδύσεων και όλα δείχνουν ότι πρέπει να βελτιωθεί  το κράτος να εκσυγχρονιστεί και  να επιταχυνθεί  ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης που για το επενδυτές παραμένει ακόμη ανασταλτικός παράγοντας.    
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr,
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης