Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Στο -1% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -1,9%

tags :
Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Στο -1% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -1,9%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -2,3% στις 25.606,7 μονάδες
Με πτώση ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, μετά τα μεικτά πρόσημα που σημειώθηκαν στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών ότι η πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να «παγώσει» εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1% στις 22.290,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,6% στις 5.919,2 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε απώλειες της τάξεως του -0,8% στις 2.150,2 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο -0,5% και τις 5.026,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -2,3% στις 25.606,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,9% και τις 12.073,6 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες -1,9% στις 3.383,3 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,5% στθς 13.673,2 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,5% στις 3.152 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -1,3% στις 25.706 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά, και συγκεκριμε΄να στο +0,6% και τις 10.558,3 μονάδες, καθώς οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερα ανθεκτικές κατά την περίοδο της κρίσης.
Οι αγορές παγκοσμίως έχουν αντιστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που σημειώσαν νωρίτερα εντός τους έτους, χάρη στην αισιοδοξία που επικρατεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η άνοδος ενδεχομένως να είναι αρκετά μεγάλο και γρήγορη ώστε να στηριχθεί από τις τρέχουσας συνθήκες.
«Η αγορά προβληματίζεται για την άνοδο των κρουσμάτων παγκοσμίως», ανέφερε ο Stephen Innes της AxiCorp, διευκρινίζοντας ότι «τα χρήματα διοχετεύονται σε ασφαλείς περιοχές της αγοράς, όπως είναι ο τεχνολογικό κλάδος, γεγονός που θα διατηρήσει έως έναν βαθμό υψηλότερα τους δείκτες».
Χθες (9/7) το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας κατά 1,3 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου, έναντι αύξησης 1,4 εκατ. αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στα τέλη Μαρτίου η σχετική άνοδος είχε διαμορφωθεί στις 6,9 εκατ. αιτήσεις.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η διαδικασία ανάκαμψης στην αμερικανική αγορά εργασίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, καθώς ο μέσος όρος αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υποχώρησε κατά μόλις 14 χιλ. στις 1,43 εκατ. αιτήσεις συνολικά.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις τιμές παραγωγού στη χώρα για τον Ιούνιο του 2020, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά +0,6%, με τα προϊόντα πετρελαίου και άνθρακα να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, και τα προϊόντα ξυλείας να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση.
Ο δείκτης τιμών εξαγωγών της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,4% σε μηνιαία βάση, τον Ιούνιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τον δείκτη τιμών εισαγωγών διαμορφώθηκε στο +0,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης