Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Πολιτικό κόλπο η προσπάθεια των ΗΠΑ να μας συμπεριλάβουν στις συνομιλίες για τη νέα Συμφωνία START

tags :
Κίνα: Πολιτικό κόλπο η προσπάθεια των ΗΠΑ να μας συμπεριλάβουν στις συνομιλίες για τη νέα Συμφωνία START
Η πλευρά του Πεκίνου επανέλαβε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία
Ως «πολιτικό κόλπο» χαρακτήρισε η Κίνα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να συμπεριλάβουν το Πεκίνο σε συνομιλίες για μίας νέα συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως η πρόσκληση των ΗΠΑ για συμμετοχή της Κίνας σε τριμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πολιτικό κόλπο», τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή η κίνηση «δεν είναι ούτε σοβαρή, ούτε ειλικρινής».
Μάλιστα, το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη λήψη «αντίμετρων», ως απάντηση στις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο, επικαλούμενη παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις εθνικές μειονότητες στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Παράλληλα, το Πεκίνο χαρακτήρισε τη σχετική ενέργεια ως «βαθιά επιζήμια» για τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
Αναφορικά με τις διαπργματεύσεις για τη νέα συμφωνία START, το κινεζικό ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μετά τις δηλώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον ότι ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη οριστεί.
«Έχουμε παρατηρήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν επανειλημμένα την Κίνα στην επέκταση της νέας Συμφωνίας START, η οποία είναι μία συνεπής τακτική για την αποποίηση των ευθυνών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πλευρά του Πεκίνου.
Επιπλέον, το ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από πολλές συνθήκες τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσης εμβέλειας και η συνθήκη για τους ανοιχτούς ουρανούς, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον η χώρα εξετάζει και την πιθανότητα επανεκκίνησης των πυρηνικών δοκιμών.
«Είναι πολύ παράλογο και εξωπραγματικό να ακούμε τους αξιωματούχους μίας τέτοιας χώρας να μιλάνε για διαπραγματεύσεις με καλή πρόθεση», τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης