Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Η …μόδα των ομολόγων και ντεμοντέ οι μετοχές των εισηγμένων

tags :
Φέγγος (Prelium): Η …μόδα των ομολόγων και ντεμοντέ οι μετοχές των εισηγμένων
Οι επενδυτές βλέποντας ότι η ανοδική αναλαμπή που μας οδήγησε στη ζώνη των 680 με 690 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν συνεχίστηκε, αποφάσισαν να αναδιπλωθούν και να περιμένουν πιο απτά αποτελέσματα
Σταθεροποιητική ήταν η εβδομάδα που πέρασε για τα χρηματιστήρια και το Ελληνικό χρηματιστήριο όπως πολλές φορές κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ξεχώρισε με πτώση πάνω από 4%.
Οι επενδυτές βλέποντας ότι η ανοδική αναλαμπή που μας οδήγησε στη ζώνη των 680 με 690 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν συνεχίστηκε, αποφάσισαν να αναδιπλωθούν και να περιμένουν πιο απτά αποτελέσματα για να τοποθετηθούν ξανά.
Ο τζίρος έπεσε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και συνεχίστηκε η διολίσθηση.
Την ίδια στιγμή οι ομολογιακές εκδόσεις διαπρέπουν και συνεχίζουν να τραβάνε χρήμα από την αγορά.
Για κάποιο λόγο που είναι ανεξήγητος σε εμένα, οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι συνήθως υπερδανεισμένες Ελληνικές επιχειρήσεις, δεν έχουν κίνδυνο για το ορατό χρονικό ορίζοντα ενός ομολογιακού δανείου και εμπιστεύονται απόλυτα τις ομολογιακές τους εκδόσεις.
Από την άλλη, απεχθάνονται και δεν θέλουν να αγγίξουν τις μετοχές των ίδιων εταιρειών, έστω και βραχυπρόθεσμα και έχουν πολλές φορές και διαμορφωμένη αρνητική άποψη για αυτές. 
Ρωτάς κάποιον γιατί δεν αγοράζει τις μετοχές μιας εταιρείας που εκδίδει ένα ομολογιακό και σου αραδιάζει δέκα λόγους γιατί η μετοχή μπορεί να πέσει.
Τον ρωτάς για το ομόλογο και σου λέει ότι «αυτό είναι άλλο».
Μεγάλο ρόλο σε αυτή τη διαμορφωμένη αντίληψη, έχουν παίξει τα δίκτυα πωλήσεων των ομολόγων και είναι ελπίδα όλων των παραγόντων της αγοράς να μην διαψευσθεί αυτή η αντίληψη.
Εκτός των ομολόγων έχουμε και τα μερίσματα που βοηθούν την πτώση αυτή την περίοδο, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που διανέμουν μερίσματα στους μετόχους.
Τα μάτια όλων είναι για μια ακόμη φορά στραμμένα στις τράπεζες που αυτή την περίοδο πέφτουν. 
Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να αποτελούν το μοναδικό δίκτυο χρηματοδότησης της οικονομίας. 
Αυτό το έχουν καταφέρει με μεγάλο κόστος για τον Ελληνικό λαό, μέσα από διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις.
Το μοναδικό αυτό δίκτυο είναι και περιορισμένου ανταγωνισμού καθώς οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς.
Όταν ένα δίκτυο καλείται να διαχειριστεί ένα τεράστιο ποσό όπως είναι τα 30 δις του πακέτου στήριξης και το οποίο του προσφέρεται δωρεάν, οι μέτοχοι του δικτύου θα έπρεπε να ζουν στιγμές οικονομικής ευφορίας.
Το ότι αυτό δεν συμβαίνει, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που υπάρχει στο συγκεκριμένο δίκτυο.
Οι φόβοι για αύξηση των κόκκινων δανείων και για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης, είναι πολύ μεγαλύτεροι από την προσδοκία για κέρδη που προσφέρει η διαχείριση πραγματικά μεγάλων ποσών.
Μπροστά μας έχουμε τους κινδύνους που θέτει στη δημόσια υγεία το άνοιγμα των συνόρων και η έστω και μερική επιστροφή στην κανονικότητα.
Στη μέση της περιόδου άνθησης της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού, το να μείνεις με κλειστά σύνορα σε καταστρέφει οικονομικά. 
Το να ανοίξεις τα σύνορα, θέτει κινδύνους στη δημόσια υγεία και σε όσους επιχειρηματίες θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των αυξημένων κρουσμάτων στις περιοχές τους.
Σε όλο αυτό τον κυκεώνα έχουμε και την Ευρώπη που καθυστερεί να περιγράψει με ποια μορφή θα έρθει η βοήθεια που υπόσχεται.
Στο Γενικό Δείκτη σημαντικά σημεία προς τα πάνω είναι οι 650 μονάδες, οι 666 μονάδες και η ζώνη 680 με 690. 
Προς τα κάτω οι 620, οι 612, οι 600 και οι 580 μονάδες. 
Με τους μικρούς τζίρους που γίνονται δεν είναι απίθανο να δούμε βραχυπρόθεσμες επιθετικές κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω που να εκπλήξουν τους επενδυτές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης