Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Ο Erdogan διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, για να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης

Independent: Ο Erdogan διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, για να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης
Η κίνηση Erdogan συμβολίζει μια περαιτέρω επιδείνωση των διαθρησκευτικών σχέσεων σε μια εποχή αυξανόμενου εθνικισμού και πολιτικής ταυτότητας.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ενός από τους πιο πολύτιμους πολιτιστικούς χώρους του κόσμου σε τζαμί, ενδεχομένως για να διευρύνει το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης της Άγκυρας και της Ευρώπης, τονίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Independent.
Μετά την εκτενή ανάλυσή του για την εξέλιξη του ιστορικού ναού του 6ου αιώνα ως τόπου λατρείας και μουσείου για 90 χρόνια, ο Independent τονίζει πως παραμένει ασαφές εάν η μετατροπή του αρχιτεκτονικού και ιστορικά σημαντικού κτιρίου σε τζαμί θα είχε ως αποτέλεσμα διαρθρωτικές αλλαγές - ή ακόμη και νέους κανόνες για τους επισκέπτες.
Οι προσκυνητές έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του μουσείου από το 1991.
Το 2015, ένας μουσουλμάνος κληρικός απήγγειλε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία για πρώτη φορά από τότε που ορίστηκε ως μουσείο.
Η κίνηση αυτή εξόργισε ιστορικούς, συντηρητές, τα μέλη των Ανατολικών Ορθόδοξων θρησκειών και τους υποστηρικτές της δυτικής θρησκευτικής ελευθερίας.
Ο χώρος είναι επίσης σημαντικός τουριστικά, και μεταξύ των πιο αγαπημένων αρχαιολογικών θαυμάτων της Κωνσταντινούπολης, με 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, και ορισμένοι στον ταξιδιωτικό κλάδο έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι θα μπορούσε να αποξενώσει τους πιθανούς επισκέπτες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo προέτρεψε την Άγκυρα να διατηρήσει το καθεστώς του ναού ως μουσείο και «ως παράδειγμα της δέσμευσής της πως σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και την διαφορετική ιστορία» που απαρτίζουν τη σύγχρονη Τουρκία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μείωση της κληρονομιάς αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της απαράμιλλης ικανότητάς του - τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο - να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών », είπε σε δήλωση την Πέμπτη.
Ωστόσο κάποιοι ανησυχούν ότι η κίνηση συμβολίζει μια περαιτέρω επιδείνωση των διαθρησκευτικών σχέσεων σε μια εποχή αυξανόμενου εθνικισμού και πολιτικής ταυτότητας.
Για τους κοσμικούς Τούρκους, η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας είναι ένα ακόμη παράδειγμα αυξανόμενου ισλαμισμού υπό τον κ. Erdogan και το συντηρητικό του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Τουρκία εδώ και σχεδόν 18 χρόνια.
Λίγες ώρες πριν από το διάταγμα του κ. Erdogan, η UNESCO εξέδωσε δήλωση προτρέποντας διαπραγματεύσεις και προειδοποιώντας ότι η «αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη συμμετοχή κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων που αφορά η ιδιοκτησία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κληρονομιάς και για την ενίσχυση της μοναδικότητας και της σημασίας της.»
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης