Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία, σταθερό το outlook - Στο 160% το χρέος το 2020

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία, σταθερό το outlook - Στο 160% το χρέος το 2020
Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία από τη Fitch
Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας ο αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ιταλία επωφελείται από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και παρουσιάζει επίσης μέτριο χρέος ιδιωτικού τομέα, ευνοϊκή μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους (6,9 έτη), πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και καθαρή διεθνή επενδυτική θέση -σχεδόν ισοσκελισμένη.
Ο οίκος αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να υπερβεί το 10% του ΑΕΠ το 2020 και θα παραμείνει πάνω από το 6% το 2021.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος (GGGD), θα εκτοξευθεί στο 160% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 και θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό έως το 2024.
«Η πανδημία COVID-19 επηρέασε σημαντικά την ιταλική οικονομία.
Η βαθιά ύφεση και η απάντηση δημοσιονομικής πολιτικής στην πανδημία θα οδηγήσουν σε αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού το 2020.
Με βάση τα πακέτα στήριξης και τους αυτόματους σταθεροποιητές, αναμένουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού να φτάσει το 10,7% του ΑΕΠ το 2020.
Το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 55 δισεκ. ευρώ (3,3% του ΑΕΠ) το 2020, κυρίως λόγω των υψηλότερων δαπανών (49,8 δισεκ. ευρώ), για παράδειγμα για την παροχή υποστήριξης στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ενώ η επίπτωση στα έσοδα είναι μόνο 5,6 δισεκ. ευρώ», σημειώνεται.
Οι δημοσιονομικές προοπτικές μετά το 2020 είναι εξαιρετικά αβέβαιες.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ το 2021, κυρίως λόγω της έντονης αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης, αλλά οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για έλλειμμα 6,1%.
Το εκτεταμένο μέγεθος (1,3 τρισεκ. ευρώ) και η ευελιξία του προγράμματος πανδημίας έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ (PEPP) μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα και βοηθά στη διευκόλυνση της δημοσιονομικής απόκρισης στην κρίση, μέσω χαμηλότερων αποδόσεων ομολόγων.
Μέχρι τον Μάιο 2020, οι αγορές PEPP ιταλικών κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 37,4 δισεκ. ευρώ από συνολικά 186,6 δισεκ. ευρώ, αυξάνοντας το μερίδιο των ιταλικών περιουσιακών στοιχείων στο 20%, σε σύγκριση με βασικό κεφάλαιο 14% της Ιταλίας στην ΕΚΤ.
Οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα έχουν επιδεινωθεί μετά το σοκ του COVID-19, καθώς η βαθιά ύφεση ενισχύει τους κινδύνους πιστωτικής ποιότητας και ασκεί πίεση στα κέρδη και την κερδοφορία τους.
Η Fitch υποβάθμισε τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ιταλικές τράπεζες στις 28 Απριλίου 2020, υπενθυμίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης