Μητσοτάκης σε Erdogan: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί επηρεάζει τις σχέσεις με Ελλάδα και ΕΕ - Θετική παρέμβαση Biden - Διεθνοποιεί το ζήτημα η Αθήνα

Μητσοτάκης σε Erdogan: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί επηρεάζει τις σχέσεις με Ελλάδα και ΕΕ - Θετική παρέμβαση Biden - Διεθνοποιεί το ζήτημα η Αθήνα
Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί
Η Ελλάδα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία μετά την απόφαση Erdogan να ανατρέψει τον νόμο Ατατούρκ και να αλλοιώσει τον κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας μετατρέποντάς την σε τζαμί μετά από 85 χρόνια.
Γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και υποστήριξή του.
Σε μήνυμά του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:  
«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».
Και η δήλωση του πρωθυπουργού καταλήγει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».
Προβολή εικόνας στο Twitter
Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Την επόμενη εβδομάδα υπάρχουν δύο κρίσιμα ραντεβού, με το πρώτο το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα 13/7, όπου θα συμμετέχει ο Ν. Δένδιας και δεύτερο τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. στις 17 - 18/7.

Πέτσας: Η Ελλάδα θα απαντήσει αναλόγως - Το ζήτημα θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής


«Η Ελλάδα θα απαντήσει αναλόγως στο «ιστορικό λάθος» της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι αυτό «δημιουργεί ένα χάσμα ανάμεσα στον οικουμενικό χριστιανισμό και στην Τουρκία» .
«Είναι μία δύσκολη μέρα» δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και εκτίμησε πως η απόφαση του Τούρκου προέδρου «τον απομακρύνει από τη Δύση» και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον ίδιο.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κυρώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντηση πως «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο κυρώσεων, όχι μόνο από την Ε.Ε. αλλά από όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO» για την οποία η απόφαση της Τουρκίας συνιστά μία «βαθιά προσβολή».
Ανέφερε ακόμη πως η Αθήνα θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να καταστεί σαφές στην Άγκυρα πως «για τις παραβατικές συμπεριφορές υπάρχουν κυρώσες που πονάνε».
«Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» είπε. Όπως επισήμανε «το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές ζήτημα, επομένως θα είναι ένα πλέγμα κυρώσεων αυτές που θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε».
«Μία τέτοια παραβατική συμπεριφορά θα πρέπει να έχει την ανάλογη απάντηση» πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως είναι «αδύνατον να μην έρθει το θέμα στη Συνοδο Κορυφής».

Παρέμβαση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Joe Biden - Καλεί τον Erdogan να αναιρέσει την απόφαση του

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων για την Αγία Σοφία παίρνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Joe Biden.
Σε ανακοίνωσή του, η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, εκφράζει τη λύπη του για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από μουσείο και ζητά από τον Erdogan  να αναιρέσει την απόφασή του.
"Η Αγιά Σοφιά είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών.
Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφιά υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους", σημειώνει ο Joe Biden.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS