Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κωτσιόπουλος (Γ.Γ. Υγείας): Προ των πυλών η υλοποίηση του Εθνικού Φακέλου Υγείας

Κωτσιόπουλος (Γ.Γ. Υγείας): Προ των πυλών η υλοποίηση του Εθνικού Φακέλου Υγείας
Ο εθνικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις για να μην τις επαναλαμβάνει ο ασθενής, γυρνώντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με τη γνωστή τσάντα, τόνισε ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας

Την άμεση υλοποίηση του εθνικού φακέλου υγείας, εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm, επισημαίνοντας ότι θα γίνει σε συνεργασία με την ψηφιακή διακυβέρνηση και θα αφορά στη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων, με πρώτο κομμάτι τη διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων, είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα, που θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους.
«Ο εθνικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στους επόμενους μήνες θα περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο τις βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις, καθώς και κάποια βασικά κλινικά έγγραφα, όπως τα εισιτήρια και τα εξιτήρια των νοσοκομείων».
Στόχος είναι να μην έχουμε το φαινόμενο, όπου ο ασθενής επαναλαμβάνει τις εξετάσεις και γυρνάει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με τη γνωστή τσάντα ανά χείρας (με τα αποτελέσματα των εξετάσεων).
Λεπτομέρειες της υλοποίησης θα ανακοινωθούν άμεσα.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΓΓ θα υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή οικονομικών κινήτρων για την διασύνδεση των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και κυρώσεις για τους φορείς που δεν συμμορφώνονται.
Όσον αφορά τις ΜΕΘ και την ετοιμότητα του συστήματος για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε, ότι μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες η Ελλάδα θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,5 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους).
«Πιστεύουμε ότι με το στρατηγικό σχεδιασμό μας θα φτάσουμε πολύ κοντά στις 1200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή στις 12 κλίνες ανά 100.00 κατοίκους.
Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Ιανουάριο, και θα είμαστε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση στους επόμενους μήνες».
Με τα 1017 κρεβάτια που έχουμε κατοχυρώσει είμαστε έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή και σε αυτά θα προστεθούν και όσες κλίνες ΜΕΘ σταδιακά θα αναπτύσσονται από τις δωρεές που ανέφερα.
Για παράδειγμα το Σ. Νιάρχος σε διάστημα 3-6 μηνών θα παραδώσει και τις 174 κλίνες.
Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Ιανουάριο, και θα είμαστε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση στους επόμενους μήνες.
Αναφορικά με τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε πως, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έως σήμερα έχουν προσληφθεί περίπου 600 επικουρικοί ιατροί Περίπου 3.000 νοσηλευτές και περίπου 1.500-1600 άτομα προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων τεχνολόγοι, διοικητικοί που και αυτοί έλειπαν πολύ από το σύστημα, καθώς χρειάζονται για να λειτουργήσει εύρυθμα ένα νοσοκομείο. Άρα σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 5.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.Βεβαίως οι ανάγκες του συστήματος υγείας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Προφανώς οι 5.000 υπάλληλοι που ήδη έχουν έρθει στο σύστημα δίνουν μία νέα ανάσα και μία ώθηση στο υγειονομικό μας σύστημα.Εκτιμούμε όμως και τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν.
Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλα τα νοσοκομεία. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσλήψεις στοχευμένες εκεί που χρειάζεται.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που αυτή τη στιγμή είναι σε φάση συγγραφής, τονίζει ότι θα υπάρξει ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας με επίκεντρο τα 400 Κέντρα Υγείας της χώρας.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο, με επίκεντρο τα Κέντρα Υγείας, να αναπτύξουμε ένα δίκτυο γιατρών, ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας, το οποίο θα μπορεί να στελεχώνεται και από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα».
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας αναφέρεται και σε σημαντικές πτυχές του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.)» το οποίο είναι σε διαβούλευση έως τις 13 Ιουλίου και έχει τη δική του επιμέλεια σε συνεργασία με τους κυρίους Κικίλια και Κοντοζαμάνη.
«Σκοπός είναι να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας των ασθενών, μέσω ενός οργανισμού ο οποίος για λογαριασμό τους θα προσπαθήσει να κρατήσει τα στάνταρ της νοσηλείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης