Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τα ορφανά κρούσματα - Αύξηση άνω των 50 ίσως φέρει οριζόντια μέτρα

Συναγερμός για τα ορφανά κρούσματα -  Αύξηση άνω των 50 ίσως φέρει οριζόντια μέτρα
Οι ειδικοί εκτιμούν πως εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως έχει σήμερα, τα εισαγόμενα κρούσματα θα φτάσουν και πιθανότατα, θα ξεπεράσουν τα 1.200 έως το τέλος του Αυγούστου
Τα 1.200 θα ξεπεράσουν πιθανότατα στο τέλος Αυγούστου τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ το όριο συναγερμού για τα ορφανά είναι τα 50 και η γενικευμένη χρήση μάσκας και τα τοπικά lockdown παραμένουν σε εφεδρεία.
Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών και των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας  βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με το βλέμμα επικεντρωμένο στα χερσαία σύνορα της χώρας και στα ορφανά κρούσματα, ενώ έχουν θορυβήσει  τα «αρκετά περιστατικά» ταξιδιωτών από βαλκανικές χώρες που βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως έχει σήμερα, τα εισαγόμενα κρούσματα θα φτάσουν και πιθανότατα, θα ξεπεράσουν τα 1.200 έως το τέλος του Αυγούστου, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι για τα εισαγόμενα που δεν εντοπίζονται και μπορεί να προκαλέσουν τοπικές εξάρσεις της νόσου.
Μια αύξηση δε των ορφανών κρουσμάτων - δηλαδή κρουσμάτων που δεν έχει βρεθεί η επιδημιολογική συσχέτισή τους με γνωστή πηγή- σε πάνω από 50 ημερησίως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, θα σημάνει συναγερμό και πιθανόν να οδηγήσει σε νέες  αποφάσεις για οριζόντια μέτρα, όπως π.χ. γενικευμένη χρήση μάσκας.
Ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι «όταν λάβαμε την απόφαση στα τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου για άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, η επιδημιολογική κατάσταση σε χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες μας όπως Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισραήλ, ήταν πολύ διαφορετική από σήμερα.
Στη Σερβία τώρα καταγράφεται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, ενώ στο Ισραήλ, με το οποίο γίνονταν συζητήσεις για τη δημιουργία τουριστικής γέφυρας το φετινό καλοκαίρι, είναι σε εξέλιξη ένα δεύτερο μαζικό κύμα της επιδημίας.
Ξέραμε  ότι το άνοιγμα θα έπρεπε να γίνει με προσοχή και ότι η κατάσταση είναι ρευστή, κάτι που στην πορεία φάνηκε».
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων που μπορεί φέτος να έχει η Ελλάδα, τονίζει πως «θεωρώ  λογικό να φτάσουν και τα 1.200 αυτό το καλοκαίρι.
Εάν έχουμε για 60 ημέρες από 20 κρούσματα την ημέρα μπορεί να γίνει αυτό.
Ωστόσο, ως μέλος της Επιτροπής με απασχολούν περισσότερο αυτά που δεν βρίσκουμε παρά  αυτά που βρίσκουμε.
Και το μεγάλο στοίχημα είναι να μη δημιουργήσουν, όσα δεν βρίσκουμε, αλυσίδες μετάδοσης  του ιού σε σημεία ανά τη χώρα».
Κατά τον ίδιο, «πάνω από 25 ορφανά κρούσματα σε καθημερινή βάση πανελλαδικά σίγουρα θα μας ανησυχήσουν.
Πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την  ημέρα θα σημάνουν συναγερμό και  ίσως οδηγήσουν σε οριζόντια μέτρα όπως επανεξέταση των υγειονομικών πρωτοκόλλων  ή και γενικευμένη χρήσης μάσκας».
Ωστόσο, γενικευμένο lockdown εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί ξανά, ενώ αντίθετα, στη φαρέτρα των ειδικών είναι τα τοπικά  lockdown στις περιπτώσεις συρροών κρουσμάτων με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. εάν εντοπιστούν 10-15  κρούσματα σε μία οικογένεια, τότε θα ληφθούν μέτρα ελέγχου της διασποράς όπως απομόνωση και ιχνηλάτηση επαφών.
Εάν όμως εντοπιστούν σε ένα δήμο διάσπαρτα κρούσματα  σε διαφορετικές γειτονιές χωρίς επιδημιολογική σχέση μεταξύ τους, τότε σημαίνει μια γενικευμένη διασπορά στην περιοχή και μπορεί να οδηγήσουν σε αποφάσεις για τοπικό lockdown.
Σχετικά με τις εικόνες συγχρωτισμού  σε διάφορα σημεία της χώρας , ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως είναι θέμα πιθανοτήτων να δημιουργήσουν πρόβλημα και να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, λέγοντας ότι «στις αρχές Ιουνίου το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας ήταν πολύ χαμηλό, οπότε οι πιθανότητες να υπάρξει πρόβλημα ήταν χαμηλότερες.
Τώρα όμως, με το άνοιγμα των συνόρων οι πιθανότητες αυτές σαφώς έχουν αυξηθεί».
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Ηλίας Μόσιαλος,  καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, σημειώνει μεταξύ άλλων πως σε λίγους μήνες,  ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, θα υπάρχει εμβόλιο για τον ιό, καθώς δεκάδες εταιρίες σε όλο τον κόσμο προχωρούν ήδη στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών, προσθέτοντας πως στην εξέλιξη της νόσου δεν υπάρχει ακόμη παρά μόλις ένα εγκεκριμένο φάρμακο  που επιδρά και πως η πανδημία δεν έχει λήξει.
Ο κ. Μόσιαλος προειδοποιεί ότι έχουμε ακόμη ανηφόρα μπροστά μας και όλοι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για δεύτερο κύμα και να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε προστατευτικά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης