Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση τους έχει όλους απέναντι με την πολιτική για τις επαγγελματικές μισθώσεις

Η κυβέρνηση τους έχει όλους απέναντι με την πολιτική για τις επαγγελματικές μισθώσεις
Οι αντιδράσεις από τους εμπόρους και τους εκμισθωτές και τα άδεια κρατικά ταμεία…
Βαθιά το χέρι στην τσέπη των εκμισθωτών βάζει η κυβέρνηση δίνοντας διευκολύνσεις στην αγορά των ενοικιαστών να καταβάλλουν το 60% του αρχικού μισθώματος για τους μήνες  Ιούλιο και Αύγουστο δίνοντας μία ανάσα στις επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Τουρισμού, των Μεταφορών, της Εστίασης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
Η απόφαση του οικονομικού  επιτελείου όμως έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους εμπόρους που δεν περιλαμβάνονται στην ευνοϊκή διάταξη για μείωση  των ενοικίων κατά 40%.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας με ανακοίνωση του αναφέρει ότι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μη συμπεριλάβει  και το λιανικό εμπόριο  όπως έπραξε  για την εστίαση  στην επέκταση  της μείωσης του ενοικίου  για τους  μήνες  Ιούλιο  και Αύγουστο  αποτέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ  για τον εμπορικό κόσμο της  χώρας.
Υπογραμμίζει στην ανακοίνωση  αφού η παράταση αφορά  τις πληττόμενες  επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή  η εξαίρεση των εμπορικών καταστημάτων.
Αξίζει  να σημειωθεί  ότι η ΕΣΣΕ είχε προτείνει  την επιδότηση  του ενοικίου  κατά 40%  δηλαδή το κράτος  να πληρώσει  το αντίστοιχο  μίσθωμα  έτσι ώστε να μη σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας των ενοικιαστών  και των εκμισθωτών δημιουργώντας … υπόγειες τριβές  μεταξύ των δύο πλευρών.
Το οικονομικό επιτελείο της  κυβέρνησης προτίμησε την εύκολη λύση  χωρίς  να βάλει ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία  με αποτέλεσμα να χρυσώσει  το χάπι  προς  τους εκμισθωτές με φοροελαφρύνσεις για  τα ποσά  που δεν εισπράχθηκαν.
Υπέρ της επιδότησης του ενοικίου  τάχθηκε  και η ΠΟΜΙΔΑ η οποία  είναι κάθετα αντίθετη στη νέα ρύθμιση η οποία  επιδοτεί ακόμη και επιχειρήσεις  που έχουν κυριολεκτικά  θησαυρίσει  το τελευταίο  διάστημα  με συνέπεια η  επιδότηση των ενοικιαστών  να γίνεται από την τσέπη των εκμισθωτών τους αντί να  υπάρξει κρατική επιδότηση των μισθωμάτων των επιχειρήσεων όπως συμβαίνει σε όλες  τις άλλες  δημόσιες δράσεις για στήριξη της κοινωνίας από τις συνέπειες  του COVID 19.
Σύμφωνα με στοιχεία  του Ινστιτούτου Ερευνών  της ΕΣΕΕ η επιδότηση  του ενοικίου στο 40% θα κόστιζε στα κρατικά ταμεία το ποσό των 258 εκατ. ευρώ  και θα βοηθούσε συνολικά 105.000 εμπορικές  επιχειρήσεις  που καταβάλλουν μίσθωμα κατά μέσο όρο 700  ευρώ το μήνα.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ Απόστολος Βεσυρόπουλος πιθανόν να εντάξει  στην ευεργετική διάταξη και τους εμπόρους προκαλώντας  τη νέα αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ η οποία λέει σε όλους  το τόνους  δεν μπορεί  η κυβέρνηση να κάνει πολιτική  με την τσέπη  των εκμισθωτών.
Ιδιοκτήτες  ακινήτων  και εκμισθωτές  λενε στο BN  ότι ανάλογες  πρακτικές  δε ταιριάζουν στην  πολιτική και ιδεολογική  ταυτότητα της κυβέρνησης   και πρόκειται  για αποφάσεις  που δεν ελάμβανε ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης