«Ξεκλείδωσε» η διαδικασία του διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ε.Ε – Τι συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη

«Ξεκλείδωσε» η διαδικασία του διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ε.Ε – Τι συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συμφωνήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη των δύο αντιπροσωπειών και του εκπροσώπου της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 16 Ιουλίου
Ξανάρχισε την Κυριακή 12/7 ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε., ο οποίος είχε διακοπεί πριν από είκοσι μήνες περίπου.
Ο διάλογος ξανάρχισε με τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου.
Την Ε.Ε. εκπροσώπησαν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Josep Borrell και ο ειδικός απεσταλμένος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου Miroslav Lajčak.
Τη Σερβία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Α. Vucic και το Κόσοβο ο πρωθυπουργός Avdullah Hoti.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συμφωνήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη δια ζώσης διάσκεψη των δύο αντιπροσωπειών και του εκπροσώπου της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 16 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επανεκκίνηση του διαλόγου και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την ημερήσια διάταξη.
Από την πλευρά του, πρωθυπουργός του Κοσόβου Avdullah Hoti σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πρίστινα, εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση.
Όπως ανέφερε «δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από τον διάλογο.
Μόνο έτσι μπορούμε να επιλύσουμε τα ανοιχτά ζητήματα με τη Σερβία. Συμμετέχουμε σε αυτήν την διαδικασία με μοναδική προοπτική την αμοιβαία αναγνώριση και την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στην διαδικασία του διαλόγου με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι βρίσκεται στη Χάγη, όπου αύριο Δευτέρα 13/7,  θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα του Ειδικού δικαστηρίου ο οποίος τον κατηγορεί για εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99 όταν ήταν διοικητής των Αλβανών ανταρτών του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου).
Σημειώνεται ότι ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας υπό την αιγίδα της Ε.Ε. άρχισε τον Μάρτιο του 2011 στις Βρυξέλλες με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων και η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2013 όταν υπεγράφη η «Συμφωνία των Βρυξελλών», αν και δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως διότι η Πρίστινα αρνήθηκε να υλοποιήσει ένα βασικό άρθρο που προέβλεπε την ίδρυση της «Ένωσης Σερβικών Δήμων» που θα αποτελούσε τη διοικητική αρχή εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας.
Από τότε ο διάλογος ατόνησε με τις δύο πλευρές να έχουν μαξιμαλιστικές επιδιώξεις και να θέτουν όρους που κατέστησαν αδύνατη την επίτευξη κάποιας συμβιβαστικής συμφωνίας.
Τον Νοέμβριο του 2018 ο διάλογος διακόπηκε όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου με πρωθυπουργό τον Ramush Haradinaj επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα εισαγόμενα προϊόντα από τη Σερβία.
Ωστόσο, οι δασμοί καταργήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 από την κυβέρνηση του Albin Kurti  και έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS